Pretul este de 20 de ori mai mare decit cel de pornire.

AVAS a vindut ieri 70,02% din actiunile societatii Prelucrarea Carnii Splai, cu 12,38 milioane de euro (39,26 milioane de lei) in urma unei licitatii in care pretul final a fost de 20 de ori mai mare decit cel de pornire. Cumparatorul este persoana fizica de origine israeliana Aharon Azulav, aflata, potrivit propriei declaratii, la prima sa afacere in Romania. „Am crezut ca se va sfirsi la preturi mai mici. Nu pot spune daca este prea mult", a precizat Azulav. Acesta nu a facut nici un comentariu cu privire la destinatia viitoare pe care o va da societatii.

Licitatia a durat peste trei ore, cinci dintre ofertanti (firmele GNIR Holding, Manor Laboratory Center, Paltinis Leasing si persoanele fizice Azulav Aharon si Ioan Teodor Sintu) mergind „umar la umar" pina la 12.300.000 de euro. La urmatorul pas, patru dintre ei nu au mai licitat, iar cistigatorul a fost desemnat cetateanul israelian. „Am considerat ca 10 milioane de euro este valoarea reala pe care o are obiectivul si am mai mers pina la 12 in urma unor calcule economice", ne-a spus Ilie Carabulea, reprezentantul Paltinis Leasing, unul dintre ofertanti. Potrivit acestuia, cistigatorul va trebui sa se confrunte oricum cu destule procese in urma litigiului pe care Prelucrarea Carnii il are cu Primaria Bucuresti. De asemenea, Denis Diaconescu, directorul general al GNIR Holding, un alt ofertant, ne-a declarat ca 12 milioane de euro au reprezentat pragul critic pina la care societatea pe care o conduce putea merge. „Noi voiam sa pastram activitatea de baza a societatii", spune Diaconescu.

Licitatia pentru Splai se anuntase a fi una cu cintec, mai ales ca exista un litigiu asupra terenului detinut de Prelucrarea Carnii. Mai mult, Marian Vanghelie, liderul PSD Bucuresti, a declarat luni ca primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, pregateste „un tun imobiliar", urmind sa participe indirect la licitatie, prin intermediul unei societati. Potrivit lui Vanghelie, compania detine 54.000 mp de teren in zona Splaiul Unirii, pentru care insa nu i-a fost eliberat titlul de proprietate de catre Primaria Capitalei. Terenul firmei ar valora circa 100 de milioane de euro. Vanghelie a adaugat ca la licitatie nu se va privatiza, de fapt, societatea Splai, ci se va prelua un drept litigios asupra terenului in cauza.