Posturile romanesti isi „menajeaza" bugetele pentru toamna, iar intre timp apeleaza la reluari si emisiuni de platou.

Anul acesta, echipele de filmare autohtone
nu au mai avut noroc de decoruri „maritime" La sfirsitul lui iulie, singurul post de televiziune care a schimbat studioul cu nisipul fierbinte si valurile marii este TVR 2. „Plaja lui Maruta" continua traditia instaurata in urma cu citiva ani, cind posturile romanesti isi atrageau publicul in fata micului ecran cu transmisiuni vesele si lejere direct de pe litoral: Teo Trandafir in statiunea Cap Aurora, concursurile de fotbal de plaja pentru vedete sau cele de karaoke de pe marginea unei piscine. „Este al treilea an in care transmitem de pe litoral. Am fost intii la Mamaia, apoi la Neptun si acum sintem cazati la Costinesti. Nici nu am avut timp sa stau sa ma gindesc cum e sa fiu singurul de la malul marii, pur si simplu imi fac treaba si imi place", povesteste Catalin Maruta pentru Cotidianul. Anul trecut, televiziunile romanesti au trecut granitele inspre plaje exotice. Prima TV si postul de radio Kiss FM si-au plimbat telespectatorii pina la Mediterana, in cadrul emisiunii „Ibiza Kiss Adventure", de unde Giulia transmitea care sint cele mai in voga locuri. Antena 1 l-a trimis pe Dan Negru pe Coasta de Azur pentru a realiza „Vara fara frontiere", varianta autohtona a productiei care a debutat in 1962 in Marea Britanie, numita „Intercities".

Tendintele insa s-au schimbat. Posturile tv nu se mai grabesc sa rezerve plaje pe litoral, concentrindu-se pe emisiunile realizate pe platoul de filmare. Si asta pentru ca vara ramin din ce in ce mai putini telespectatori in fata micului ecran, bugetele alocate unor astfel de emisiuni sint foarte mari, iar televiziunile aleg sa isi pastreze fortele si banii pentru toamna. Pina atunci, posturile aduc pe ecran productii proprii mult mai lejere sau filme artistice in premiera, dar reluarile sint cele care completeaza grila, de la redifuzarile talk-show-urilor la seriale si emisiuni de divertisment.

Pentru TVR 1, lucrurile sint simple in ceea ce priveste sezonul estival. „Am preferat ca banii pe care i-am fi cheltuit cu o emisiune pe litoral sa-i pastrez pentru toamna pentru a da consistenta mai mare unor emisiuni pe care le vom realiza si le vom difuza atunci", explica pentru Cotidianul Dana Deac, director TVR 1. In schimb, televiziunea publica pastreaza citeva festivaluri de la malul marii: Festivalul National de Muzica Usoara Mamaia si fratele mai mic al acestuia, Mamaia Copiilor.

Tot un festival aduce litoralul si in grila Antenei 1. Postul din Baneasa a reusit sa isi adjudece anul acesta Festivalul Callatis 2007, o traditie a postului public. Programul de vara al televiziunii trustului Intact alterneaza, ca si concurenta, emisiunile si sitcomurile noi cu filmele date in reluare: „GO!", prezentata de Dan Negru, „Neveste de fotbalisti" sau „Tablou de nunta", respectiv „VIP", „Benny Hill" sau serialul italian „Vivere".

„Nu ne-am propus sa scoatem emisiunile de pe litoral, nici nu a fost o intimplare, ci pur si simplu au intrat alte programe in grila, ne-am orientat spre altceva", precizeaza Camelia Cavadia, PR la PRO TV. Televiziunea din Pache Protopopescu nu isi trimite vedetele pe litoral, dar mizeaza pe productiile proprii din studio, cum sint primul show de improvizatii din Romania, „Taca-Paca", emisiunea „Mega Clever", sitcomurile „La Bloc", „Meseriasii", „Om bogat, om sarac" sau „Vedere de pe bloc" si programul meteo care dezbraca vremea de orice prejudecati, „Vremea sexy".

Si Prima TV a renuntat la traditie, apelind la reluarile „Totul despre sex", „Sunset Beach" si „Avionul condamnatilor", dar si la recent lansatele „Te crezi mai destept?", prezentata de Virgil Iantu, „Campionatul suporterilor" sau reality show-ul „SMURD-Misiune indeplinita".