Tu da banii, ca nu-i treaba ta pe cine bucuram noi cu ei. Acesta este raspunsul pe care ministrul Borbely il da unuia dintre investitorii in cartierele ANL: contribuabilul.

Maniera in care Borbely Laszlo, ministrul Dezvoltarii, Lucra
Tu da banii, ca nu-i treaba ta pe cine bucuram noi cu ei. Acesta este raspunsul pe care ministrul Borbely il da unuia dintre investitorii in cartierele ANL: contribuabilul.

Maniera in care Borbely Laszlo, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei, a secretizat numele beneficiarilor de locuinte ANL reprezinta un caz clasic de interpretare abuziva a legii, cu scopul de a-si acoperi clientela.

Cotidianul i-a solicitat ministrului lista completa a viitorilor proprietari din cartierul ANL "Constantin Brancusi", dupa ce am ridicat doar un colt de pres si am vazut acolo citeva nume interesante. Ministrul ne-a refuzat categoric, invocind legea privind protectia si prelucrarea datelor cu caracter personal. De altminteri, mai multi oficiali ai Agentiei au dezvoltat cam aceeasi teorie: cita vreme beneficiarii cumpara locuintele cu bani personali si nu publici, presa si opinia publica nu au dreptul sa afle ce se petrece indaratul gardurilor metalice care imprejmuiesc santierele ANL.

Ministrul si toti ceilalti comit aici o greseala, in cel mai bun caz, sau o mare ticalosie, in cel mai rau. Montajul economico-financiar al unei locuinte tip ANL nu implica exclusiv fonduri private ale beneficiarilor. Cita vreme autoritatile locale sint obligate sa puna la dispozitie gratuit terenul si sa furnizeze, tot gratuit, utilitatile, este evident ca o parte semnificativa din investitie este suportata de catre comunitate - ceea ce si face ca locuintele ANL sa fie atit de ieftine si de tentante.

Intr-o locuinta ANL avem, asadar, doi investitori. Unul este beneficiarul, care plateste doar construirea cladirii si se va bucura de ea. Celalalt este contribuabilul, care plateste terenul si utilitatile si se va bucura ca altul se bucura de ele. Care altul? Ei bine, domnul ministru nici macar aceasta informatie nu vrea sa i-o ofere. Tu da banii, ca nu-i treaba ta pe cine bucuram noi cu ei - pare a fi filosofia ministrului.

Programele ANL prin credit ipotecar au fost demarate pe vremea guvernarii Nastase, sub ministeriatul lui Miron Mitrea, si au fost implementate de secretarul de stat Sergiu Sechelariu. O tripleta folosita deseori ca emblema a uneia dintre cele mai corupte guvernari postdecembriste. Ei bine, pe vremea acestei triplete, beneficiarii de locuinte ANL puteau fi gasiti, cu nume si prenume, pe pagina de Internet a Agentiei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.