Fapt neobisnuit de rar, poate unic in istoria diplomatiei americane: Condoleezza Rice, sefa Departamentului de Stat, si generalul Robert Gates, ministrul Apararii, au sosit, impreuna, in Orientul Mijlociu.
Oficialii americani participa l
Fapt neobisnuit de rar, poate unic in istoria diplomatiei americane: Condoleezza Rice, sefa Departamentului de Stat, si generalul Robert Gates, ministrul Apararii, au sosit, impreuna, in Orientul Mijlociu.
Oficialii americani participa la Conferinta Internationala a GCC (Grupul Statelor Arabe Moderate din Golful Persic - Arabia Saudita, Qatar, Oman, Kuweit si Emiratele Arabe), la care este prezent si Egiptul. Conferinta se desfasoara la Sharm el Sheikh, de pe malul Marii Rosii. Dupa incheierea Conferintei, Condoleezza Rice va avea convorbiri cu premierul israelian Ehud Olmert la Ierusalim, si cu presedintele Autoritatii Palestiniene Mahmoud Abbas, la Ramallah. Inainte de a decola, Condoleezza si Gates au facut cateva declaratii deosebit de importante in fata ziaristilor, Rice prezentand noua strategie americana privind conflictul israeliano-palestinian, conform careia SUA sustin infintarea unui stat palestinian chiar inainte de realizarea unitatii poporului palestinian. Cei doi responsabili americani au vorbit si despre ajutorul militar pe care SUA au decis sa-l acorde tarilor arabe moderate din Golful Persic, Israelului si Egiptului. In urmatorii zece ani, Israelul va primi 30 miliarde de dolari (trei miliarde pe an), tarile arabe din GCC vor primi 20 de miliarde de dolari, iar Egiptului i s-au alocat 13 miliarde de dolari. Ajutorul militar nu e conditionat de anumite cereri ale Pentagonului de a actiona vizavi de pericolul iranian, dar, fara indoiala, aceasta inarmare fara precedent, in special a tarilor arabe moderate, poate fi pusa in legatura cu acest pericol.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.