La 29.09.2004, la Mangalia, a fost comis un triplu asasinat: uciderea sotilor Ion Alexandru si Lucretia si a fiicei lor in varsta de opt ani, Amalia. Mama si fetita au fost sugrumate, tatal injunghiat. O crima atroce, intens mediatizata, lucru firesc,
de altfel. Prezumtivii autori, Niculescu Stefan si Shyti Blenis (cetatean albanez, student la Universitatea Ovidius, prieten cu Niculescu) de-abia iesisera din adolescenta. Au fost arestati in decembrie dupa doua luni si jumatate de la savarsirea faptei.
Surprinzator, Niculescu este chiar nepotul sotilor omorati, fiul surorii Lucretiei Ion. Dupa cum le-a declarat anchetatorilor, si-a ucis unchiul fiindca i-ar fi palmuit mama, iar pe fetita fiindca fara parinti "nu mai avea de ce sa traiasca". Dar presupusa dorinta de a razbuna molestarea mamei nu explica si uciderea surorii acesteia. Nu explica nici contributia lui Shyti Blenis, in calitate de prezumtiv coautor la savarsirea abominabilei fapte. Si totusi, in pofida neverosimilitatii "mobilului", anchetatorii l-au acceptat. Mai mult, au acceptat si versiunea lui Stefan Niculescu privind motivele presupusei colaborari a lui Blenis la comiterea asasinatelor. Este absurd, ca sa nu spunem chiar ridicol, sa crezi ca o familie intreaga este masacrata fiindca unchiul ar fi palmuit-o pe mama unuia dintre presupusii asasini.
O alta pista
Lucrurile au inceput sa se clarifice in momentul in care aparatorii lui Blenis au descoperit (destul de tarziu, de altfel fiindca procurorii au ocultat o vreme acest aspect) ca, dupa moartea sotilor Ion, rude ale acestora, tot din Mangalia, au fost inregistrate de SRI in contextul unei presupuse afaceri de droguri. Astfel, in august 2004, Stefan Niculescu a fost inregistrat in timp ce vorbea cu traficanti de droguri din Oradea, subiectul fiind tocmai transportul substantelor nocive. Precizam ca, in acel moment, Shyti Blenis se afla in vacanta in Albania. Puse cap la cap, stenogramele inregistrarilor, configureaza o cu totul alta pista, decat naiva ipoteza a razbunarii pentru o palmuiala intre rude.
Desi este absurd - sau, poate, tocmai de aceea - imediat dupa arestarea celor doi, informarea publicului s-a facut astfel incat oamenii sa-si formeze convingerea ca initiatorul crimelor este nu ruda apropiata a victimelor, ci strainul, desi acesta nu le vazuse in viata lui pana la tragicul eveniment din 29 septembrie. A fost indusa, in mentalul colectiv, ideea ca, fiind albanez, Shyti Blenis nu se putea sa fi fost autorul principal, daca nu chiar singurul. Unul dintre conceptele de senzatie, repetat adesea in presa constanteana, a fost "killer-ul albanez"! Mai mult, unii jurnalisti, dintre cei obisnuiti sa reproduca ideile altora, au ajuns pana la a se substitui judecatorilor.
Inadvertente si ciudatenii inexplicabile
Putini au observat ca exista, in mersul cercetarilor, inadvertente, ca sa nu spunem ciudatenii, inexplicabile altfel decat prin lipsa de profesionalism sau prin incercarea de a redirectiona ancheta in sensul calificarii lui Blenis ca principal vinovat.
Aproape nimeni nu a observat ca:
- reconstituirea crimelor s-a facut la trei luni de la asasinate (fiindca invitarea unui inculpat de a mima, inclusiv prin rostogoliri pe covorul din biroul procurorului de caz Sadac Zafer, participarea celuilalt la crime tine mai curand de spectacolul de circ decat de tehnica criminalistica!);
- in afara de omiterea reconstituirii stiintifice a evenimentelor, procurorii au ignorat inca un element esential: gasirea cutitului cu care albanezul a fost serios ranit la un picior si prelevarea amprentelor de pe manerul armei, cutit disparut din apartamentul care a fost teatrul crimei si in care, conform documentelor, n-au intrat decat doua victime, succesiv, si doi prezumtivi faptuitori;
- nici un oficial nu a dorit sa cerceteze ce s-a intamplat cu acest cutit;
- de ce necropsia a fost efectuata tocmai pe 15 februarie 2005, dupa deshumarea cadavrelor, deci la patru luni si jumatate de la crime;
- de ce procurorii s-au opus ca albanezul - la cererea lui! - sa fie supus la testul cu poligraful la Bucuresti, ei preferand ca examenul cu detectorul cu minciuni sa fie facut la IPJ Constanta, faptul cu care aparatorii nu au fost de acord.
Alte probe disparute
Nu sunt singurele ciudatenii ale dosarului alcatuit la Parchet. Este stupefiant sa constati ca o proba de importanta unui tricou apartinand barbatului ucis si prezentand amprenta unei calcaturi de incaltaminte tip adidas intr-o balta de sange a disparut (fapt relevat de o inregistrare a SRI).
Fiind vorba doar de doi inculpati (cati a retinut Parchetul) era simplu sa se stabileasca cui apartinea incaltamintea. Un pulover care ii apartinuse femeii omorate, tot cu urme de sange, ar fi fost luat, dupa cum rezulta tot din inregistrari de agentul (in prezent subcomisar) Adrian Carapcea de la Politia Mangalia si de mama lui Stefan Niculescu si dus la politie, apoi la Bucuresti. Nimeni nu stie ce s-a intamplat cu acel pulover! (in treacat fie spus, tot din inregistrarile SRI, aflam ca politistul Carapcea, care pierduse sase sute de milioane de lei vechi la jocuri de noroc cu Ion Alexandru, intr-un local supravegheat de tatal lui Stefan Niculescu, a fost cooptat in echipa de investigatori ai crimelor). In chiuveta din baie a apartamentului unde au fost ucisi sotii Ion, au fost descoperite trei fire de par. Si aceste urme au disparut... fara urma! (simpla vizionare a unor filme de pe canalul Discovery arata cat pot fi de revelatoare, pentru adevaratii specialisti, asemenea probe). Dar ceea ce desfide orice norma a cercetarii criminalistice este ignorarea altor doua probe importante: inca un cutit descoperit in groapa unde fusesera puse cadavrele sotilor Ion, in padurea Comorova, cutit disparut fara urma si inlocuit cu fotografia unui cutitas gasit pe faleza de la Mangalia. Deci substituit, nu depus la camera de corpuri delicte, cum zice legea. Stabilirea circumstantelor substituirii si calificarea faptei nu e treaba ziaristului, ci a sefilor Ministerului Public. A disparut inca un corp delict extrem de important: lopata care ar fi servit celor trei (repetam: celor trei!) participanti la ingroparea cadavrelor nu a fost gasita, desi Niculescu a indicat exact circumstantele cumpararii sculei de la un muncitor. Interogarea vanzatorului ar fi permis sa se reconstituie, cu un martor, cine a cumparat unealta, cine era la volan, cine - in fata dreapta, cine in spate. Esential - fiindca in masina se afla si copila, si tot in acea masina a fost omorata.
Misterioasa plecare a lui Todri Albion
Dar de ce "trei" in masina? Curios, chiar un procuror de sedinta a spus, la un moment dat, "cei trei autori". Sa-l fi luat gura pe dinainte? O inregistrare extrem de importanta se refera la prezenta unui al treilea personaj implicat in crima, Todri Albion, albanez. Conform declaratiilor lui Niculescu, Albion ar fi sapat groapa, ar fi pus pamant pe fetita si ar fi sarit pe groapa ca sa taseze pamantul. Stefan Niculescu mai afirma ca el insusi a revenit noaptea cu Albion, dupa asasinate, in apartamentul sotilor Ion, ca sa stearga urmele, apoi a luat un cadavru, l-au pus intr-o masina a firmei familiei Niculescu si l-au ingropat in padure.
La randul lui, Todri Albion a declarat, la Parchet, ca a strans-o pe fetita de gat cu cureaua, a luat-o in brate si a pus-o in portbagaj, a sapat groapa copilului ("95% el, 5% Niculescu, caci Blenis era ranit la picior), dupa care l-a ajutat pe varul fetitei ucise s-o puna in groapa. Ei bine, dupa toate aceste declaratii OFICIALE, la 15 august 2005 procurorul Adina Florea, promovata intre timp, pe functia de Sef al Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, ii acorda lui Todri Albion, cel putin martor direct la uciderea copilului, permisiunea de a parasi Romania. Si dus a fost!
Ignorarea prezumtiei de nevinovatie
Ziaristii mai slabi de inger si, in fond, dornici sa ofere publicului marfa (indoielnica) a senzationalului cu orice pret au avut, in cazul "killer-ului albanezi modele ilustre. Oficialitati care au incalcat vartos art. 23 al 11 din Constitutie: "pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de condamnare, persoana este considerata nevinovata". Este vorba de prezumtia de nevinovatie, incalcata voios, in cazul de la Mangalia de persoane insemnate. Astfel, ex-ministrul Monica Macovei, a declarat ca "va trebui judecat de CSM si cazul instantei constantene care a dispus eliberarea din arest a albanezului Shyti Blenis, unul dintre autorii triplei crime de la Mangalia" (care mai este acuzat de trafic de droguri, trafic de persoane, dare de mita si furt). Monica Macovei a afirmat ca va sesiza ea insasi CSM "cu privire la judecatorii care nu respecta procedura si care vor fi cercetati disciplinar de CSM". (judecatorul in cauza a fost, intr-devar cercetat; rezultatul: a fost avansat la Curtea de Apel! Am extras textul dintr-un comunicat al MJ aparut in ziarul Gandul din 25. 08.2005). Nici premierului Tariceanu nu-i este foarte clar principiul prezumtiei de nevinovatie, din moment ce declara, la 09.01.2007: "faptul ca un criminal dovedit este pus in libertate pe motiv ca nu prezinta pericol social, la Mangalia, demostreaza ca Justitia nu functioneaza corect". Toate bune, in afara de expresia "criminal dovedit". Sentinta ii apartine exclusiv Justitiei, care inca nu s-a pronuntat. Pana cand nu se va da, noi il consideram nevinovat si pe Stefan Niculescu. In afara de magistratii strict insarcinati cu cercetarea cazului, restul sunt diletanti care emit pareri. Asemenea pareri au dus la situatii precum tragedia lui Marcel Tundrea, "criminal dovedit" care a zacut nevinovat 12 ani in puscarie.