Peste 39 de zile, pe data de 9 septembrie, va avea loc alegerea noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Desemnarea succesorului lui PF Teoctist risca insa sa fie influentata politic. Asta din cauza prezentei masive a unor fosti sau actuali memb
Peste 39 de zile, pe data de 9 septembrie, va avea loc alegerea noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Desemnarea succesorului lui PF Teoctist risca insa sa fie influentata politic. Asta din cauza prezentei masive a unor fosti sau actuali membri de partid in cadrul Colegiului Electoral Bisericesc (CEB), organism caruia ii revine sarcina alegerii noului Patriarh. Colegiul are in total 195 de membri, fiind format din Adunarea Nationala Bisericeasca (ANB) si Adunarea Eparhiala a Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor. 88 dintre membrii CEB sunt mireni, dar peste 70% dintre acestia sunt conectati politic. Prezentam in exclusivitate o parte din lista membrilor CEB.
Adunarea Nationala Bisericeasca are 165 de membri, fiind compusa din cei 51 de ierarhi ai Sfantului Sinod si din cei 12 decani si directori ai institutiilor de invatamant teologic. Restul de 102 membri ai ANB sunt clerici din toata tara si laici, reprezentanti ai epicopiilor. Raportul dintre reprezentatii episcopiilor este de un cleric la doi laici. Astfel, episcopiile din Romania sunt reprezentate de 68 de laici si 34 de clerici. Alaturi de ANB, in CEB apar, asa cum aratam mai sus, si membrii Adunarii Eparhiale a Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor, in numar de 30. Dintre acestia, 20 sunt laici, iar 10 sunt clerici. Rezulta, astfel, ca noul Patriarh al Romaniei va fi ales de 107 clerici si de 88 de laici.
Principala problema este ca dintre laici, 63 -aproape trei sferturi - sunt conectati la mediul politic. Politicienii descoperiti de ZIUA sunt doar o parte dintre cei care apar in lista secreta a ANB. Alaturi de ei, figureaza functionari ai statului: inspectori, secretari de prefectura, directori de muzee, cadre didactice ale unor universitati de stat etc. Personaje ce reprezinta o forta de influenta considerabila in votul general. Printre cei care vor alege, in mod secret, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane se afla oameni controversati, unii dintre ei cercetati penal pentru coruptie. Este cazul lui Teodor Maghiar, fost rector al Universitatii Oradea si membru marcant al PSD. Altii sunt prieteni ai presedintelui, cum este cazul lui Dorel Onaca, senator PD de Constanta, fost deputat PRM. Liberalii sunt si ei prezenti prin deputatul Cornel Popa sau primarul Giurgiului Lucian Iliescu.
Vot la "indicatia" partidelor
In urma investigatiilor ZIUA rezulta ca, practic, partidele politice isi pot baga coada in treburile Bisericii si pot influenta in mod hotarator votul pentru alegerea viitorului Patriarh. Dintre mireni doar 28% sunt oameni de afaceri sau de cultura care, doar aparent, nu au nici o legatura cu mediul politic. Cert este ca politicienii din ANB, fosti sau actuali parlamentari, primari sau functionari publici, vor avea, in ziua votului din 9 septembrie, un cuvant greu de spus. Si vor putea influenta decisiv rezultatul final, unii dintre ei in functie de interesele proprii. Asta in timp ce simplii crestini ortodocsi nu au ajuns pe listele ANB, organismul cel mai important in mecanismul votarii noului Patriarh.
ZIUA a incercat sa afle lista completa a membrilor CEB. Biroul de Presa al Patriarhiei ne-a informat insa ca lista nu ar fi actualizata si ca ea va fi facuta publica in cursul zilei de azi. (Silviu ALUPEI, Marian GHITEANU)
Organizarea centrala bisericeasca
Biserica Ortodoxa Romana are ca Organe Centrale deliberative: Sfantul Sinod si Adunarea Nationala Bisericeasca, iar ca Organe Centrale executive: Consiliul National Bisericesc si Administratia Patriarhala.
Sfantul Sinod
Sfantul Sinod este cea mai inalta autoritate a Bisericii Ortodoxe Romane pentru toate problemele spirituale si canonice, precum si pentru problemele bisericesti de orice natura, apartinand competentei sale. El este alcatuit din Patriarh, ca presedinte, si de toti ierarhii in functie, ca membri. In lipsa Patriarhului, functia de presedinte este preluata de mitropolitul Moldovei si Bucovinei, urmand apoi mitropolitul Ardealului, Olteniei, Banatului, Clujului sau cel mai vechi episcop in hirotonie.
Principalele atributii ale Sfantului Sinod sunt: pastrarea unitatii dogmatice, canonice si de cult cu celelalte Biserici Ortodoxe surori, precum si in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane; examinarea si rezolvarea problemelor dogmatice, canonice si de cult; avizarea proiectelor de legi; validarea canonica a alegerilor de patriarh sau de arhierei; judecarea eventualelor abateri bisericesti, judecarea recursurilor clericilor in probleme de caterisire; initierea, autorizarea si supravegherea tiparirii Sfintei Scripturi, a cartilor de cult si a diferitelor carti teologice; organizarea invatamantului pentru pregatirea personalului bisericesc si a invatamantului religios in scoala, organizarea asistentei sociale pentru romanii ortodocsi din afara granitelor tarii, din armata, penitenciare, spitale, azile, orfelinate, etc.; organizarea asistentei sociale si caritativ-filantropice . Sfantul Sinod se intruneste in sesiune ordinara o singura data intr-un an calendaristic, iar in sesiune extraordinara, ori de cate ori este nevoie. Intre sesiunile Sfantului Sinod, problemele cu caracter de urgenta sunt rezolvate de Sinodul Permanent, alcatuit din patriarh, ca presedinte, si de toti mitropolitii, ca membrii, hotararile acestuia urmand a fi ratificate de catre plenul Sinodului.
Adunarea Nationala Bisericeasca
Adunarea Nationala Bisericeasca este organul deliberativ central al Bisericii Ortodoxe Romane pentru problemele economice si administrative, precum si pentru cele care nu intra in competenta Sfantului Sinod. Aceasta Adunare este alcatuita din cate trei reprezentanti (un cleric si doi mireni) ai fiecarei eparhii din tara, delegati de Adunarile eparhiale respective, pe termen de patru ani. Presedintele Adunarii Nationale Bisericesti este Patriarhul, avand drept eventual loctiitor pe membrii mentionati si in cazul Sfantului Sinod. Printre atributiile Adunarii Nationale Bisericesti se numara sustinerea intereselor drepturilor Bisericii Ortodoxe Romane, reglementarea problemelor de patrimoniu si de asezamintele bisericesti-culturale si economice ale Bisericii, hotarari cu privire la intinderea teritoriala a eparhiilor, infiintarea unor noi eparhii, alegerea membrilor Consiliului National Bisericesc; verificarea si aprobarea bugetului si controlului de gestiune al institutiilor centrale bisericesti, etc. Adunarea Nationala Bisericeasca se intruneste in sesiune ordinara o data pe an, iar in sesiuni extraordinare ori de cate ori este nevoie.
Consiliul National Bisericesc
Consiliul National Bisericesc este organul administrativ suprem pentru problemele bisericesti, fiind, in acelasi timp, organul executiv al Sfantului Sinod si al Adunarii Nationale Bisericesti. Acest Consiliu este alcatuit din noua membri (3 clerici si sase mireni), alesi de catre Adunarea Nationala Bisericeasca, pe o perioada de patru ani, precum si din consilierii administrativi patriarhali, ca membrii permanenti. Presedintele Consiliului National Bisericesc este patriarhul sau delegatul acestuia (art. 25-27 din Statut).
Administratia Patriarhala este organul central administrativ prin care isi exercita patriarhul atributiile administrative si executive. Administratia Patriarhala este alcatuita din mai multe sectoare de lucru, conduse de consilierii patriarhali sub indrumarea directa a patriarhului si a episcopilor vicari patriarhali. (D.E.I.)
Mitropolia Munteniei si Dobrogei
Episcopia Dunarii de Jos
1. Conf. univ. Ionel Candea, director al Muzeului de Istorie Braila, prodecan al Facultatii de Istorie, Universitatea "Dunarea de Jos" Galati;
2. Emil Mina Rosu, sef catedra, Facultatea de Inginerie Electrica, Universitatea "Dunarea de Jos" Galati.
Arhiepiscopia Tomisului
1. Dorel Onaca, senator PD (ex-PRM), apropiat al presedintelui Traian Basescu;
2. Gheorghe Martin, ex-prefect PSD al judetului Constanta.
Episcopia Giurgiului
1. Lucian Iliescu, primarul municipiului Giurgiu, membru PNL, fost PSM-Verdet;
2. Victor Boiangiu, presedinte al Consiliului Judetean Giurgiu, membru PSD.
Episcopia Sloboziei si Calarasilor
1. Constantin Tudor, senator PC;
2. Marian Petre Milut, presedinte PNTCD.
Episcopia Argesului si Muscelului
1. Constantin Nicolescu, presedintele Consiliului Judetean Arges, PSD, ex-senator si presedinte al comisiei parlamentare SIE si prieten apropiat al presedintelui Senatului Nicolae Vacaroiu;
2. Prof. dr. Radu Stancu, fost director al muzeului din Pitesti, seful Catedrei de Biologie a Universitatii din Pitesti.
Arhiepiscopia Targovistei
1. Ivan Ivanov, jurist, secretar Prefectura Dambovita;
2. Prof. Gheorghe Ionita, prodecan la Universitatea "Valahia" din Targoviste, membru PSD.
Episcopia Buzaului si Vrancei
1. Mihai Salcutan, avocat Baroul Buzau, despre care se spune ca ar fi membru marcant al Lojei masonice "Dionisie Romano";
2. Prof. Enache Mandrescu, inspector scolar al ISJ Vrancea.
Mitropolia Ardealului
Episcopia Covasnei si Harghitei
1. Ion Solomon, avocat din municipiul Sfantul Gheorghe;
2. Ioan Lacatusu, director al Arhivelor Nationale, filiala Covasna;
Episcopia Oradiei
1. Teodor Maghiar, membru marcant al PSD Bihor, fost rector al Universitatii din Oradea, implicat penal in afacerea cu diplome universitare;
2. Cornel Popa, deputat PNL
Arhiepiscopia Sibiului
1. Corneliu Bucur, director al Muzeului "Astra" din Sibiu, fost senator PD.
Mitropolia Moldovei si Bucovinei
Arhiepiscopia Iasilor
1. Viorel Roman, presedintele Centrului de Afaceri Iasi
2. Catalin Flutur, primarul orasului Botosani, membru PNL, varul peledistului Gheorghe Flutur;
Mitropolia Banatului
1. Prof. Dr. Dumitru Tomoni;
2. Ec. Ioan Savu.
Adunarea Eparhiala a Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor
1. Acad. prof. dr. Constantin Balaceanu Stolnici;
2. Ing. Petre Badea - presedintele Aedificia Carpati, prietenul tuturor presedintilor postdecembristi ai Romaniei;
3. Prof. dr. Alexandru Oproiu, ex-director si fost sef al clinicii de gastro-enterologie de la Fundeni in guvernarea Nicolae Vacaroiu, fost secretar de stat in Ministerul Sanatatii;
4. Prof. Dr. Mihai Teodorescu;
5. Dr. George Stan;
6. Prof. Dr. Ilie Badescu, profesor de sociologie la Universitatea Bucuresti;
7. Gheorghe Grigore;
8. Valentin Delcea - subprefectul judetului Ilfov, numit in functie de PD;
9. Dumitru Budescu;
10. Silviu Gheorghe Constantin;
11. Ing. Liviu Luca;
12. Marian Fatu;
13. Francu Udrea;
14. Gheorghe Petrache;
15. Ing. George State;
16. Ion Stoian Albulescu;
17. Arh. Gheorghe Goiciu;
18. Ovidiu Arghiroiu;
19. Gen. Aurel Udor - seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti;
20. Prof. Ion Maxim.
Mitropolitul Daniel asigura locotenenta
Aceasta va fi preluata de IPS Nicolae Corneanu, in ziua votului, daca IPS Daniel isi va depune candidatura
Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Romane a stabilit, ieri, ca Mitropolitul Daniel al Moldovei sa asigure locotenenta pana la alegerea noului Patriarh al BOR. Sinodul Permanent a decis, de asemenea, ca Mitropolitul Daniel poate candida pentru calitatea de Patriah al Bisericii Ortodoxe Romane. Totodata, in cazul in care IPS Daniel isi va depune candidatura, locul lui va fi luat de IPS Nicolae Corneanu, cel mai vechi Mitropolit. Episcopul vicar patriarhal Vincentiu Ploiesteanul a declarat ca "exact in data de 3 august, a anului 1986, era inmormantat inaintasul lui Teoctist Arapasu, Patriarhul Iustinian".
In cautarea testamentului
In ceea ce priveste ceremonialul inhumarii al PF Teoctist, episcopul vicar a explicat ca, dupa Sfanta Liturghie de vineri, va avea loc sedinta comemorativa a Sfantului Sinod, apoi trupul neinsufletit va fi inmormantat in Catedrala Patriarhala. "Cand va fi gata Catedrala Mantuirii Neamului trupul Patriarhului Teoctist va fi mutat acolo", a adaugat Episcopul. Potrivit canoanelor, resedinta si biroul Patriarhului au fost sigilate, urmand sa fie deschise pentru a fi cautat un eventual testament. Episcopul Vincentiu a precizat ca nu exista nici un testament sau mentiune speciala privind locul in care sa fie inmormantat Patriarhul Teoctist.
Profesor teolog
IPS Daniel Ciobotea, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, aflat in aceasta demnitate din iunie 1990, de la varsta de 39 de ani, este profesor teolog de formatie. IPS Daniel a predat peste un deceniu, inainte de 1989, la institute teologice din Occidentul Europei, a fost calugarit in 1987 si adus de Patriarhul Teoctist pe un post de inspector in Administratia Patriarhala. In perioada martie - iunie 1990 IPS Daniel a fost episcop - vicar la Timisoara. (Oana ROTARU)
Vaticanul isi anunta prezenta la funeralii
Nuntiatura Apostolica in Romania a transmis Papei Benedict al XVI-lea vestea mortii Patriarhului Teoctist, urmand ca o delegatie de la Vatican sa participe la funeraliile acestuia, transmite Mediafax.
"Nuntiatura Apostolica in Romania a aflat cu durere de trecerea la cele vesnice a Preafericitului Patriarh Teoctist, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane. Suntem alaturi de intreaga Biserica Ortodoxa Romana si de poporul credincios, amintindu-ne de acest mare Patriarh care s-a implicat mult in dialogul ecumenic si mai presus de toate ne amintim de istorica invitatie facuta Papei Ioan Paul al II-lea de a vizita Romania", se arata intr-un comunicat semnat de insarcinatul cu Afaceri al Nuntiaturii Apostolice, Monseniorul Lauro Lalli. Acesta a precizat ca Papa Benedict al XVI-lea, care a fost informat in legatura cu moartea Patriarhului Teoctist, va trimite Sfantului Sinod al BOR o telegrama de condoleante. Totodata, o delegatie a Sfantului Scaun va participa la ceremonia de funeralii. "Ne rugam impreuna Domnului ca sa-l primeasca in pacea sa pe acest slujitor credincios care pentru timp indelungat a pastorit Biserica Ortodoxa Romana", incheie Monseniorul Lauro Lalli. (D.E.)
Patriarhul nu a semnat pentru operatie
Patriarhul Teoctist nu a semnat nici un document prin care si-ar fi asumat riscul interventiei chirurgicale in urma careia au survenit complicatiile cardiace care i-au atras decesul, a declarat ieri Ionel Sinescu (foto), medicul care a condus operatia la care a fost supus Preafericitul.
Sinescu sustine ca nu i-a cerut Patriarhului sa semneze un astfel de act, desi asa ar fi cerut procedura dinaintea unei asemenea de operatii pentru "pacientii obisnuiti", dupa ce acestia sunt informati in privinta riscurilor la care se expun. Seful Centrului de Chirurgie Urologica a adaugat ca, in opinia sa, acest lucru ar fi fost "un soi de jignire" la adresa Intai Statatorului Bisericii Ortodoxe Romane. "Document semnat ca atare nu exista si nici nu am pus problema sa semneze atata vreme cat dumnealui m-a invitat la Palatul Patriarhiei, sambata la ora 12:30-13:00, pentru consultul medical si, impreuna cu staff-ul dumnealui, toata lumea stia despre ce este vorba si despre ce operatie se vorbeste, se discuta si se impunea de altfel, incat nu a existat o astfel de forma scrisa. Chiar a si venit rezidentul sa ma intrebe daca sa ii ceara Patriarhului sa semneze pentru operatie. Am considerat ca ar fi un soi de jignire, atata vreme cat dumnealui si-a dorit acest lucru, m-a invitat acolo, am discutat", a declarat pentru BBC Ionel Sinescu. De altfel, surse din conducerea spitalului Fundeni, locul unde a avut loc operatia, au declarat, pentru ZIUA, ca echipa de medici care a efectuat interventia chirurgicala a renuntat sa ceara acordul scris pe de o parte "din delicatete" fata de autoritatea spirituala a ilustrului pacient, iar pe de alta parte pentru a nu-i afecta starea psihica in timpul interventiei. "A-i cere o semnatura in acel moment ar fi echivalat cu o impietate", au conchis sursele citate. (Gilda POPA)
Robu aduce un pios omagiu
Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti a emis, totodata, un comunicat, in care precizeaza ca se alatura, in rugaciune, Bisericii Ortodoxe Romane, "la ceasul despartirii neasteptate de PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane".
"Pastram in memoria sufletelor noastre chipul intaistatatorului Bisericii Ortodoxe Romane ca o personalitate remarcabila a societatii romanesti, om al rugaciunii si carturar, disponibil si dornic de reconciliere si pace. A fost cel dintai Patriarh ortodox care a acceptat sa invite Pontiful Roman Papa Ioan Paul al II-lea intr-o tara majoritar ortodoxa. Comuniunea fraterna dintre cei doi intaistatatori, dimpreuna cu strigatul "Unitate!", insuflat de frateasca lor imbratisare, vor dainui pentru totdeauna in cartea de aur a Bisericii crestine din Romania. Intregul cor episcopal catolic al Conferintei Episcopale Romane aduce un pios omagiu celui care a fost Pastorul Bisericii Ortodoxe Romane timp de peste 20 de ani, rugand pe Cel care este <<invierea si Viata>> sa reverse din belsugul harurilor Sale asupra sufletului slujitorului Sau si sa-l odihneasca in pace, iar lumina cea fara de sfarsit sa-i straluceasca lui!", precizeaza textul semnat de arhiepiscopul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti, presedinte al Conferintei Episcopale Romane, si de Lucian Muresan, Arhiepiscop Major, Vicepresedinte al Conferintei Episcopale Romane. (D.E.)
Condoleantele Bisericii Ortodoxe Ruse
Biserica Ortodoxa din Rusia a transmis condoleante pentru moartea Patriarhului Teoctist al Romaniei. "A fost un pastor intelept al poporului roman alaturi de care a trecut printr-o perioada de restrictii si de dominatie a ideologiei ateiste. Mai tarziu a condus Biserica Romana cu demnitate, intampinand dificultatile dintr-o perioada de mari schimbari sociale si politice", a declarat secretarul Departamentului pentru relatii bisericesti externe al Patriarhiei de la Moscova, arhiepiscopul Nikolai Balasov, pentru Interfax. Prelatul rus considera moartea Patriarhului roman "o mare pierdere pentru intreaga ortodoxie", caracterizandu-l pe PF Teoctist drept un "veteran al dialogului interbisericesc si inter-religios". "Teoctist era o persoana care cunostea si iubea Rusia, tara pe care a vizitat-o de mai multe ori", a mai spus oficialul Patriarhiei de la Moscova, adaugand ca "intalnirea cu Patriarhul Alexei a fost o intalnire intre doi oameni legati de o lunga prietenie". (D.E.)
IPS Bartolomeu Anania solicitat sa candideze
"Nu am pierdut un patriarh, ci am pierdut un prieten, un prieten de o viata", a spus IPS Bartolomeu, citat de Mediafax. Mitropolitul Clujului, Albei Crisanei si Maramuresului. Potrivit Mediafax, Fundatia Culturala "Sarmisegetuza" din Cluj-Napoca a solicitat, printr-o scrisoare deschisa, IPS Bartolomeu sa isi depuna candidatura pentru a fi ales Patriarh al Romaniei. (D.E.)
Ierarhul greco-catolic transmite condoleante
Arhiepiscopul Major al Bisericii Romane Unita cu Roma, Greco-Catolica, IPS Lucian Mureasanu, a transmis, ieri, un mesaj de condoleante Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in care aminteste de vizita Papei Ioan Paul al II-lea in Romania. IPS Lucian Mureasanu, arata in mesaj ca "de dincolo de zari" Patriarhul Teoctist si fostul suveran pontif "se vor ruga pentru Unitatea Bisericii, pentru pacea si buna intelegere dintre ortodocsi si greco-catolici". Ierarhul greco-catolic a anuntat ca Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, se uneste in rugaciune cu toti ierarhii, clerul, persoanele consacrate si fiii Bisericii Ortodoxe Romane "pentru a cere Tatalui Ceresc pace si usurare multa, iertarea pacatelor si odihna vesnica Preafericitului Parinte Patriarh Teoctist".
"Prietenul Armatei Stramosesti"
"Profund indurerati de vestea trecerii catre cele vesnice a celui care a fost Prea Fericitul Parinte Teoctist, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane, ne exprimam sincerele noastre regrete pentru pierderea nepretuita a unuia dintre cei mai apropiati prieteni ai Armatei Stramosesti. Ostean neinfricat al Domnului, pe care l-a slujit inca din frageda tinerete, Prea Fericirea Sa i-a pastorit cu pricepere si intelepciune pe drept-credinciosii romani, indemnandu-i, prin propriul exemplu, catre dragoste si intelegere.
In cele peste doua decenii in care a calauzit destinele Bisericii Ortodoxe Romane, Prea Fericitul Parinte s-a aplecat cu pretuire asupra Armatei, careia i-a aratat calea catre mantuire, prin credinta in Dumnezeu si devotament fata de tara si neam si prin reluarea - in 1995 - a asistentei religioase cu caracter permanent in spatiul militar. In aceste momente, cand clopotele vestesc ridicarea Sa la ceruri, inaltam ruga noastra catre Domnul, spre a-i randui loc de odihna vesnica si suntem alaturi de toti crestinii ortodocsi romani de pretutindeni, in greaua incercare ce ne-a fost harazita. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!", se arata intr-un comunicat semnat de ministrul Apararii, Teodor Melescanu si Seful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin.
Tristete printre profesori si studenti
Profesorii si studentii Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala au primit cu intristare anuntul trecerii la cele vesnice a Intaistatatorului BOR, Preafericitul Parinte Patriarh Teoctist. Personalitate de prima marime a ortodoxiei, PF Patriarh a marcat veacul prin forta sa spirituala si prin curajul initiativelor sale pe linia dialogului dintre Est si Vest, dintre confesiunile crestine si dintre religii. Parintele Patriarh a fost un garant pentru continuitatea si stabilitatea spiritualitatii romanesti intr-un veac deosebit de zbuciumat. Vazand in personalitatea Parintelui Patriarh un model de atitudine romaneasca in istorie, studentii si profesorii Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala aduc un ultim omagiu marelui ierarh pentru intelepciunea, echilibrul si vizionarismul sau. (D.E.)
Pelerinaj la catafalc
Mii de oameni au trecut ieri pe la capataiul Preafericitului Parinte Teoctist * Sicriul a fost mutat, ieri seara, in Palatul Patriarhal
Inca de luni seara mii de oameni au venit sa se roage la capataiul Preafericitului Parinte Teoctist. Alte multe sute de credinciosi au venit ieri inca de la primele ore ale diminetii in Dealul Mitropoliei. Printre cei prezenti la Catedrala Patriarhala s-au numarat si multe personalitati ale vietii publice. Politicienii n-au pierdut nici ei prilejul de a-si arata piosenia la televizor.
Un gard de fier ordoneaza randul credinciosilor pe Dealul Mitropoliei, incepand chiar de la intrarea in catedrala, unde a fost depus trupul Parintelui Patriarh. Accesul enoriasilor in Biserica Mitropoliei, unde se oficiaza slujbe premergatoare inmormantarii, se face pe rand, iar asteptarea poate dura ore. Echipaje de jandarmi si politisti au fost mobilizate pentru a asigura ordinea publica in zona Catedralei Patriarhale, in conditiile in care se asteapta o prezenta importanta a pelerinilor la trupul patriarhului plecat la cele vesnice. In jurul orei 9:00, la Catedrala a inceput Liturghia Arhiereasca, oficiata de Serafim Joanta, mitropolitul ortodox roman pentru Germania, Europa Centrala si de Nord. Peste 700 de enoriasi asteptau, doua ore mai tarziu, pe Dealul Mitropoliei sa isi aduca omagiul. Sutelor de oameni veniti in pelerinaj la locul unde a fost depus trupul Patriarhului Teoctist, li s-au alaturat, pe rand, Nicolae Vacaroiu, Theodor Stolojan, Arhiepiscopul Romano-Catolic de Bucuresti Ioan Robu, Victor Babiuc, Teodor Melescanu, seful Statului Major General Gheorghe Marin, Paul Lambrino si Adrian Nastase. De asemenea, langa catafalc au fost depuse mai multe coroane de flori, printre care si una din partea Casei Regale.
"Trebuie sa-i indeplinim ultima dorinta"
Presedinele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a spus ca ultima dorinta a acestuia, Catedrala Mantuirii Neamului, trebuie indeplinita. "Avea darul de a asculta, darul de a spune cu subtilitate anumite neimpliniri, dar si dorinta lui sincera. Nu o data a venit in mijlocul nostru, in Parlamentul Romaniei. Numai prezenta sa in sala de sedinte ne facea sa uitam de dusmaniile politice care ne fac atat rau in societatea romaneasca. A fost un om extraordinar si avea o ultima dorinta: Catedrala Neamului, pe care trebuie sa i-o indeplinim. De acolo de sus, din Gradina lui Dumnezeu, ne va veghea in continuare si va fi cu adevarat fericit cand va vedea ca visul sau, Catedrala Neamului, se va indeplini", a spus presedintele Senatului, la iesirea din Catedrala Patriarhala.
Liderul PLD, Theodor Stolojan, il considera "un slujitor al Bisericii deosebit, un slujitor al romanilor si un om care a reusit intotdeauna sa treaca peste aceste orgolii care exista, evident, si-n Biserica". "Imi pare rau. Cred ca mai avea putere. Asa a vrut Dumnezeu sa-l ia la Dansul", a mai spus liderul PLD. Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, si seful Statului Major General, Gheorghe Marin, l-au caracterizat pe Patriarhul Teoctist ca "ostean neinfricat al Domnului", care "s-a aplecat cu pretuire asupra Armatei". "Este o pierdere grea si dureroasa pentru toti ortodocsii din Romania. Ma incearca un sentiment special pornind de la fapul ca Preafericitul Parinte Teoctist, pe langa faptul ca a fost cel care a reintrodus serviciul religios si asistenta religioasa in armata, a fost si un om care m-a onorat cu prietenia si cu sfaturile lui si cred ca multe din lucrurile pe care am reusit sa le fac i le datorez", a spus ministrul Apararii.
"Suntem alaturi de Biserica Ortodoxa Sora"
Arhiepiscopul Romano Catolic de Bucuresti, Ioan Robu, prezent de asemenea ieri la capataiul Patriarhului Teoctist, alaturi de pelerini, i-a adus un ultim omagiu inaltului ierarh ortodox. "Suntem alaturi de Biserica Ordodoxa Sora care isi plange pastorul", a spus Arhiepiscopul, care a adaugat ca Patriarhul Teoctist a avut o viata monahala lunga si chiar daca a avut o functie atat de inalta, a fost umil si credincios, avand un comportament de calugar. Adrian Nastase a depus o coroana de flori langa catafalcul pe care se afla trupul Patriarhului si a spus despre acesta ca a fost un om intelept, care "a stiut sa tina echilibrul in acesti ani nebuni". "A fost un om bun, un om intelept care a stiut sa tina echilibrul in acesti ani nebuni. Ne va fi foarte greu fara el, fara sfaturile lui", a spus Nastase. Acesta a precizat ca in perioada in care a fost prim-ministru s-a intalnit de cateva ori cu Preafericitul Patriarh Teoctist, care l-a binecuvantat si i-a dat un medalion pe care il pastreaza si acum. (Andrei GHICIUSCA)
Vineri, doliu national
Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat zi de doliu national pentru ziua funeralilor, urmand ca drapelul Romaniei sa fie arborat in berna. Guvernul a mai declarat doliu national la 8 aprilie 2005, la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea, cand drapelul tarii a fost arborat in berna la sediul tuturor institutiilor publice, dar si al partidelor, sindicatelor, patronatelor, misiunilor diplomatice, aeroporturi, gari, porturi, nave sub pavilion romanesc. Aceeasi obligatie revine si persoanelor fizice, daca arboreaza drapelul Romaniei la domiciliu sau resedinta. (A.G.)
Decorat cu "Steaua Romaniei" in grad de Colan
Presedintele Traian Basescu a semnat ieri Decretul privind conferirea post-mortem a Ordinului National "Steaua Romaniei" in grad de Colan, Prea Fericitului Parinte Teoctist. Seful statului a semnat decretul "in semn de adanca pretuire pentru felul in care Patriarhul Teoctist si-a dedicat intreaga viata slujirii devotate a Bisericii Ortodoxe Romane, a unitatii nationale si a idealului de apropiere prin dialog dintre toate Bisericile crestine", a anuntat Administratia Prezidentiala. Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Colan este cea mai inalta distinctie a statului roman, fiind pentru prima data cand aceasta este acordata unui cetatean roman. Pana in prezent, acest Ordin a mai fost conferit doar presedintilor altor state. (A.H.)
Inmormantat vineri, la ora 11, in Catedrala Patriarhala
Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ca Patriarhul Teoctist va fi inmormantat, vineri, la ora 11:00, in Catedrala Patriarhala. La slujba de inmormantare vor fi prezenti ierarhi, cler si credinciosi ai BOR, delegati ai Bisericilor ortodoxe surori si ai altor Biserici, precum si reprezentanti ai unor institutii de stat si ai unor organizatii internationale crestine.
Trupul Preafericitului Patriarh Teoctist Arapasu va fi depus in ultimul loc ramas liber din Catedrala Patriarhala, alaturi de primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea (1925-1939) si de succesorii acestuia Nicodim Munteanu (1939-1948) si Iustin Moisescu (1977-1986). Trupul inaltului ierarh ortodox, depus in Catedrala Patriarhala luni seara, a fost mutat, dupa terminarea slujbei de aseara, in Palatul Patriarhiei, unde va putea continua pelerinajul credinciosilor care vor sa ii aduca un ultim omagiu. Mutarea este necesara pentru a permite inceperea lucrarilor la mormant, situat pe partea dreapta a lacasului de cult, alaturi de celelalte trei ale predecesorilor sai. Prea Fericitul Teoctist va fi inmormantat cu toate insemnele patriarhale, cum ar fi mitra, carja si engolpionul. Potrivit Mediafax, in ziua inmormantarii, pe Dealul Mitropoliei va fi pus un catafalc. Sicriul va fi purtat pe umeri de preoti, care vor inconjura Catedrala Patriarhiei si se vor opri de trei ori, in dreptul altarului si a stranelor lacasului de cult, ca in Vinerea Mare. (A.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.