Tacere la cripta lui TeoctistScarile Catedralei Patriarhale s-au acoperit ieri de sutele de pasi piosi care vin fara incetare sa planga la mormantul Prea Fericitului Teoctist. Praful se amesteca acum cu lacrimi si cu ploaie.


Tacerea

Tacere la cripta lui TeoctistScarile Catedralei Patriarhale s-au acoperit ieri de sutele de pasi piosi care vin fara incetare sa planga la mormantul Prea Fericitului Teoctist. Praful se amesteca acum cu lacrimi si cu ploaie.


Tacerea bisericii e apasatoare, chiar daca muncitorii au intrat de marti sa pregateasca viitoarea cripta. Fiecare credincios care paseste in Catedrala se opreste pentru cateva minute de mutenie la intrare, in partea dreapta, sa verse o lacrima. Toti vor sa priveasca dincolo de "giulgiul" negru care nu permite ochiului sa patrunda la cripta inconjurata de miile de flori daruite cu inima indurerata. Printre roabele pline de moloz, care intra si ies din Catedrala, roabele lui Dumnezeu se-apleaca la-nchinaciune, in fata viitorului mormant, spunandu-si rugaciunea.


SE VA INTOARCE. Ieri, trupul celui care a condus Biserica Ortodoxa Romana in ultimii 20 de ani a lipsit din Catedrala Patriarhala, pentru a face loc muncitorilor veniti sa-i pregateasca celui plecat locul de veci. Va fi readus astazi dupa-amiaza. Dupa ce Patriarhul se va intoarce acolo unde urmeaza a se odihni incepand de maine, in Catedrala se vor tine slujba de parastas, apoi vecernia. Va sta alaturi de celelalte trei cripte ale predecesorilor sai, Miron Cristea, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, intre anii 1925-1939, Nicodim Munteanu, succesorul sau, care a condus Biserica intre anii 1939-1948, si Iustin Moisescu, predecesorul lui Teoctist, care a stat in fruntea Ortodoxiei intre anii 1977-1986.


ULTIMA SLUJBA. Miile de credinciosi care au venit in pelerinaj pe Dealul Mitropoliei incepand de luni vor putea asista maine, dupa ora 11:00, la o slujba speciala de inmormantare, care se va oficia in aceeasi Catedrala. Cel de-al cincilea patriarh al nostru va avea o slujba speciala, deoarece a fost si calugar, iar traditia bisericeasca presupune in acest caz mai mult decat cantece si rugaciuni, asa cum se intampla in cazul mirenilor.Inmormantat dupa traditia calugareascaPrea Fericitul Patriarh Teoctist va fi inmormantat maine in ultimul loc de veci ramas liber la Catedrala Patriarhala, alaturi de alti trei predecesori. Procesiunea, care va incepe in jurul orei 11:00, va urma un ritual specific, dupa traditia ingroparii calugarilor ortodocsi. Despre cum va decurge ceremonialul ne-a vorbit ieri Secretarul Manastirii Plumbuita, Ieromonahul Teodosie Dinescu.

CANTARI. "Ritualul inmormantarii ierarhilor difera de cel al ingroparii credinciosilor de rand, a mirenilor. Patriarhul Teoctist va fi inmormantat ca un calugar, iar aceasta randuiala are anumite momente specifice. Slujba va cuprinde opt canoane, fiecare format din patru tropare care se citesc intercalate cu cantarea a opt antifoane. Grupari de cantari din antifoanele Invierii, care se canta de regula duminica si care acum sunt incadrate cu citiri specifice inmormantarii calugarilor, vor face de asemenea parte din slujba. O cantare care revine de mai multe ori in timpul slujbei va fi: «Al tau sunt eu, mantuieste-ma!», care e de fapt un strigat plin de nadejde catre Dumnezeu, un strigat de mantuire a sufletului. La mormant se va rosti o rugaciune specifica: «Fratii mei duhovnicesti, nu ma uitati pe mine cand va rugati catre Domnul si vazand groapa mea aduceti-va aminte de dragostea mea si rugati pe Hristos ca sa aseze sufletul meu cu dreptii", ne-a spus Ieromonahul Teodosie.

INSEMNE. Patriarhul Teoctist va fi inmormantat in straiele arhieresti, iar in sicriu vor fi puse toate insemnele specifice rangului: doua engolpioane, crucea, mitrea si carja patriarhala. Inainte de a fi ingropat, sicriul va fi purtat de preoti in jurul Catedralei Patriarhale o singura data cu trei opriri: in fata stranei drepte, in dreptul altarului si la strana stanga. Ritualul specific al inmormantarii calugarilor ortodocsi este unul foarte vechi si isi are radacinile in traditiile respectate de calugarii de la Muntele Athos. Miruna Pasa Petru, Alina Gavrila  "Uite, si cerul e in doliu si plange!" Audio "Uite cum ploua astazi. Cat s-au rugat preotii in biserica si n-a plouat, dar azi s-a-ntunecat cu totul. Uite, si cerul e-n doliu si plange!", spunea ieri o credincioasa venita in pelerinaj pe Dealul Mitropoliei. Toti cei care au venit la ultima binecuvantare cred ca ploaia a fost un semn divin.

AU RISCAT. "Aici eu nu cunosc pe nimeni. Am baiatul aicea, taman l-am deranjat, ca sta foarte prost si el acolo. N-are nici servici", ii marturisea una dintre credincioase din provincie alteia. "Si nu ma luati si pe mine-n seara asta?", s-a grabit cealalta sa intrebe. "Vai, n-au nici ei pat." "Pai, stau jos, ca mie nu-mi trebuie sa stau in pat. Doar sa nu ma ploua. Sa vin maine dimineata aici iar." Asa se punea problema printre cei veniti din provincie ieri pe Dealul Mitropoliei. Multi au plecat de-acasa cu riscul de a nu avea unde sa doarma. Si-au lasat toate treburile, au infruntat ploaia rece si au urcat pana la sicriul Prea Fericitului Teoctist. S-au sfatuit intre ei si au incercat sa se ajute reciproc. "Dar de ce nu-ncercati langa Antim, unde este o manastire de maici? Si la Radu Voda cica au camere. Eu asa am citit pe internet", le sfatuia pe femei una dintre cele care se documentasera inainte de a porni spre Bucuresti. Cei mai multi insa nu s-au gandit la confortul lor, ci doar la fericirea de a primi de la Patriarh "ultima binecuvantare", asa cum spunea si Corina Chiriac tot ieri la Palatul Patriarhiei.

COROANELE OFICIALE. Pe langa sutele de credinciosi care au venit pe ploaie si pe vant, oamenii politici au ajuns pe rand pe Dealul Mitropoliei, pentru a aduce un ultim omagiu celui de-al cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Fostul presedinte Ion Iliescu a fost printre primii. Dan Voiculescu, liderul conservator, a venit insotit de membrii PC Codrut Seres, Bogdan Pascu si Sabin Cutas, iar primarul Adriean Videanu a venit impreuna cu Vasile Blaga. In prima parte a zilei au mai fost si Gigi Becali cu Sponte Teia. Au mai depus coroane de flori reprezentanti ai Academiei Romane, ai Asociatiei Veteranilor de Razboi si ai Politiei Romane. Ploaia din ce in ce mai rece nu-i va opri pe credinciosii din toate colturile tarii sa vina pe Dealul Mitropoliei pana maine, cand va avea loc inmormantarea. Anca Scarlat Mana de la mana pentru autocarul rudelor din TocileniAproape toti nepotii Prea Fericitului Teoctist (circa 30) vor veni la Bucuresti pentru a participa la inmormantarea unchesului lor. Mai multi oameni de afaceri care au vrut sa ramana anonimi au pus bani pentru inchirierea unui autocar, rudele din Botosani ale lui Teoctist nefiind prea instarite.

Tristetea a pus stapanire pe satul Tocileni, locul de bastina al Prea Fericitului Teoctist. Oamenii se impart acum intre munca pe camp si biserica. Necontenit curg rauri de agricultori care lasa muncile si se duc la Biserica Victoria, acolo unde sapte preoti oficiaza slujba religioasa. "Au venit preoti din toata zona pentru a tine aici slujba. Noi pana vineri vom lasa iluminatul public sa functioneze. Este o mare durere pentru noi", ne spune Mihai Chihaia, primarul comunei Stauceni.

SOLUTIE. Acesta a reusit sa aline cumva o alta durere a urmasilor Prea Fericitului. A pus la dispozitie un autocar cu care aproape 50 de tocileni vor veni la Bucuresti la inmormantare. "Treaba este deja batuta in cuie. Avem autocarul la dispozitie, iar din cele 50 de persoane care vor face deplasarea, mai mult de jumatate sunt rude ale Parintelui nostru", a precizat Mihai Chihaia. Alaturi de ei vor veni insa si autoritatile locale, dar si preotii bisericii ctitorite de Prea Fericit.

Acum, singura bucurie a oamenilor ramane ploaia. La Tocileni cerul a plans timp de doua zile, dar oamenii vor plange mai mult. "I-a parut rau ca a plecat dintre noi. Noi suntem bucurosi ca ploua, dar plangem dupa el", a adaugat primarul comunei Stauceni. Si in municipiul Botosani slujbele s-au tinut in fiecare zi, iar dangatul clopotelor s-a facut auzit de la kilometri.

Un singur of mai au botosanenii, ca Prea Fericitul Teoctist nu va fi ingropat aici, pe meleagurile care i-au fost dragi. Razvan Constantin Mesajul Papei Benedict al XVI-leaIntr-o telegrama transmisa ieri, Papa Benedict al XVI-lea l-a omagiat pe Patriarhul Teoctist si a readus in memoria credinciosilor de ambele confesiuni intalnirile din 1999 si 2002 dintre Papa Ioan Paul al II-lea si seful Bisericii Ortodoxe Romane. "Aceste doua intalniri vor ramane in amintirea bisericilor noastre drept un dar special de la Dumnezeu. Ele au intarit prietenia si fratia din relatia catolicilor cu ortodocsii si le-au dat un nou impuls", se arata in textul citat de Agentia France Presse.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.