Scaderea temperaturii a inceput sa fie resimtita inca de luni dupa-amiaza de locuitorii din vestul si nord-vestul Romaniei. Marti, in tara noastra vremea s-a racit accentuat. Ieri, racirea vremii a fost brusca si a fost resimtita puternic si de locui
Scaderea temperaturii a inceput sa fie resimtita inca de luni dupa-amiaza de locuitorii din vestul si nord-vestul Romaniei. Marti, in tara noastra vremea s-a racit accentuat. Ieri, racirea vremii a fost brusca si a fost resimtita puternic si de locuitorii din sudul si sud-estul tarii.


EXPLICATIE. "Vinovat pentru scaderea de temperatura inceputa de marti este frontul atmosferic care a traversat teritoriul Romaniei, in spatele acestuia instalandu-se o masa de aer de origine polara. Ca urmare, valorile de temperatura la scara intregii tari au fost mai mici in raport cu regimul termic normal pentru aceasta data. Temperaturi mici au fost intregistrate mai ales in sud-vestul si nord-estul tarii, acolo unde diferenta dintre maximele inregistrate luni si cele de marti a fost de 15°C... 20°C. Si la Bucuresti diferenta de temperatura era de 9°C... 10°C, luni inregistrandu-se 38°C, iar marti doar 30°C.
Aceste fenomene s-au datorat schimbarii sensului de circulatie a aerului. Astfel, in perioada caniculara circulatia aerului era din sector sudic si masa de aer transportata spre spatiul Romaniei a fost de natura tropicala. La inceputul acestei saptamani circulatia aerului s-a schimbat datorita trecerii acestui front atmosferic din sector nordic si ca urmare masa de aer este polara, nord-atlantica, un aer umed si mai rece. Acesta a determinat scaderea valorilor de temperatura cu 10°C... 19°C mai ales  in centrul tarii, iar la Sibiu s-a inregistrat cea mai mare scadere de temperatura, de 19,5°C. Astfel de fenomene sunt normale vara, in contextul schimbarilor bruste ale sensului de circulatie atmosferica. De mentionat este si faptul ca patrunderea de aer rece duce la o racire brusca, chiar violenta intr-un timp foarte scurt, iar in cazul patrunderii aerului cald, incalzirea se face treptat", sustine Viorica Dima, meteorolog in cadrul ANM.


PROGNOZA.  Zilele urmatoare vor fi caracterizate de o vreme frumoasa. Maximele nu vor depasi 23°C... 30°C, iar minimele se vor situa intre 10°C si 20°C. Numai vineri, in sud-vestul tarii este posibil ca mercurul termometrelor sa urce pana la valoarea de 34°C. Conform ANM, sambata un nou front atmosferic generator de precipitatii va aborda nord-vestul Romaniei, dar numai duminica vor fi ploi in toata tara, iar de luni timpul va fi din nou frumos.
Starea vremii 2 august 2007Comentariul specialistului Ieri, in regiunile sudice si de sud-est, temperatura aerului a avut valori si mai mici decat in ziua anterioara. Si in aceste zone, dar si in centru si in nord-est, vremea a avut un aspect de toamna, cu un cer mai mult noros si ploi, mare parte dintre ele moderate spre insemnate cantitativ, dar insuficiente pentru a diminua semnificativ seceta. Vor mai fi ploi si in zilele urmatoare, mai mult in jumatatea de nord a Romaniei si in zonele de deal si de munte din restul teritoriului; pana cand va mai ploua, temperatura aerului va creste in cursul zilelor, putand atinge, dar numai izolat si doar la amiaza, 33...34 de grade, diminetile insa raman racoroase. meteorolog Romica Jurca Pe litoral: Azi (joi): Vremea va fi in general frumoasa. Cerul va fi mai mult senin. Vantul va prezenta intensificari mai ales dimineata. Maxima: 26... 28°C, iar minima: 16... 18°C. Temperatura apei marii va fi de 21... 23°C. Maine (vineri): Vremea va fi frumoasa si se va incalzi usor. Cerul va fi mai mult senin, iar vantul va sufla slab pana la moderat. Maxima: 26... 29°C, iar minima: 18... 20°C. Temperatura apei marii va fi de 23... 24°C. Poimaine (sambata): Vremea va deveni instabila. Cerul va fi temporar noros, favorabil averselor si descarcarilor electrice spre seara si noaptea. Maxima: 28... 30°C, iar minima: 17... 19°C. Temperatura apei marii va fi in jur de 24°C. La munte: Azi (joi): Vremea va fi in general frumoasa, dar racoroasa noaptea si dimineata. Cerul va fi temporar noros si izolat vor fi ploi de scurta durata, indeosebi in Carpatii Orientali. Maine (vineri): Vremea se va incalzi. Cerul va fi variabil, cu innorari spre seara si noaptea in Carpatii Occidentali, unde izolat vor fi averse. Poimaine (sambata): Vremea va fi in general instabila. Cerul va fi mai mult noros si vor fi averse insotite de descarcari electrice.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.