Licitatia pentru firma Prelucrarea Carnii Splai Bucuresti a fost castigata de omul de afaceri israelian Azulav Aharon. Banuita ca este un "tun imobiliar" in spatele caruia se afla primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, licitatia s-a desfa
Licitatia pentru firma Prelucrarea Carnii Splai Bucuresti a fost castigata de omul de afaceri israelian Azulav Aharon. Banuita ca este un "tun imobiliar" in spatele caruia se afla primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, licitatia s-a desfasurat, ieri, la sediul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
La aceasta au participat zece ofertanti, dintre care doi au fost exclusi din start. Omul de afaceri israelian Azulav Aharon a castigat licitatia pentru participatia majoritara, cu un pret de 39,26 milioane de lei - 12.397.732 euro. Pe parcursul licitatiei, trei firme - Scandia Romania, Interinwest si BG Managament Consultants - s-au retras, in cursa ramanand cinci ofertanti, respectiv firmele GNIR Holding, Manor Laboratory Center, Paltinis Leasing si persoanele fizice Azulav Aharon si Ioan Teodor Sintu. Pretul de pornire a fost de 601.800 euro si pentru a se departaja castigatorul a fost nevoie de mai bine de doua ore si 195 de strigari. Domeniul principal de activitate al societatii Prelucrarea Carnii Splai Bucuresti este productia si conservarea carnii. Azulav Aharon a declarat dupa incheierea licitatiei ca se astepta la "un pret mai redus". Referitor la obiectul de activitate actual al firmei cumparate ieri, Aharon a afirmat ca nu a stabilit inca tipul de afacere care va fi derulata in urma achizitiei. Existand astfel si posibilitatea ca activitatea de productie si conservare a carnii sa fie schimbata. Omul de afaceri israelian a mai afirmat ca este prima investitie pe care o face in Romania.
A doua licitatie
Este pentru a doua oara cand AVAS a reluat procesul de privatizare, dupa ce in vara anului trecut trecerea in proprietate privata a societatii s-a soldat cu un esec. Firma Getico Exim Bucuresti a castigat prima licitatie, contra sumei de 2,8 milioane de euro, insa tranzactia nu a fost finalizata deoarece proprietarul Getico a decedat intre timp. Actualul castigator al licitatiei a intrat de astazi in posesia halelor Prelucrarea Carnii Splai Bucuresti si a unui teren de 2000 de metri patrati in localitatea Buftea. In plus, acesta are prima optiune, pentru terenul in suprafata de 54.000 de metri patrati din Splaiul Unirii, unde este situata societatea, dar care este aflat in litigiu. Valoarea acestuia va fi stabilita dupa stingerea litigiului de catre o comisie de experti. Potrivit legii, pretul terenului nu poate fi mai mic decat cel licitat astazi de castigator. Chiar si asa investitia devine una profitabila.
Zece zile pentru plata
Azulav Aharon nu va putea instraina activele companiei care fac parte din obiectul de activitate fara acordul Autoritatii. "Cumparatorul nu va putea vinde active care concura la realizarea productiei fara acordul AVAS", a declarat vicepresedintele Autoritatii Emil Bentan. El a mentionat ca investitorul va fi obligat, prin contractul de vanzare-cumparare, sa pastreze obiectul de activitate al firmei pe o perioada care urmeaza sa fie stabilita de AVAS. Cumparatorul este obligat sa achite pretul de adjudecare in termen de zece zile de la licitatie, acelasi termen fiind prevazut si pentru semnarea contractului. Bentan a mentionat ca firma detine un teren in suprafata de de 2.124 metri patrati in Buftea, care este inclus in capitalul social. Compania mai are in administrare doua terenuri in Capitala, unul cu o suprafata de 42.000 metri patrati, iar al doilea de 24.000 metri patrati, care fac obiectul unui litigiu intre firma si Primaria Municipiului Bucuresti, potrivit oficialului AVAS. "Daca litigiul privind terenurile din Bucuresti se va solutiona printr-o hotarare definitiva si irevocabila in favoarea societatii, conform legii, Splai este obligata sa faca majorarea capitalului social cu terenul pentru care a obtinut titlul de proprietate in favoarea AVAS. Astfel, Autoritatea devine actionar la Splai S.A. proportional cu valoarea terenurilor incluse in capitalul social", a explicat Bentan, citat de Mediafax. El a spus ca pretul de pornire al licitatiei s-a stabilit in baza unui raport de evaluare care nu a luat in calcul terenurile din Splaiul Unirii, avand in vedere ca acestea nu sunt in proprietatea societatii, ci doar in administrarea ei. Omul de afaceri Ilie Carabulea, reprezentantul firmei Paltinis, care a participat la licitatie, considera ca investitorul va dezvolta un proiect imobiliar pe amplasamentul firmei, dupa ce se va clarifica situatia terenurilor. "A fost o licitatie foarte dura. Acolo (pe terenul firmei - n.r.) se preteaza un proiect imobiliar reprezentativ, dupa ce activitatea firmei se va reloca in afara orasului. Nu se poate face un abator. Este in centrul Capitalei", a spus acesta.
Acuzele lui Vanghelie
Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5, a declarat luni ca primarul general Adriean Videanu pregateste "un tun imobiliar" in cazul vanzarii firmei, urmand sa participe indirect la licitatie, prin intermediul unui interpus. Potrivit lui Vanghelie, lupta se da pentru cei 54.000 de metri patrati de teren, pentru care nu a fost eliberat titlul de proprietate de catre municipalitate. Vanghelie a mai spus ca valoarea reala a terenului in cauza este de peste 100 de milioane de euro. El sustinea ca la licitatie nu se privatizeaza de fapt societatea Splai, ci se preia un drept litigios asupra terenului in cauza. Potrivit declaratiilor lui Vanghelie, castigatorul, in spatele caruia se va afla Videanu, va castiga licitatia, intrucat isi va permite sa liciteze cel mai mult, stiind ca pentru dreptul litigios respectiv va fi un proces cu Primaria Capitalei, condusa de acesta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.