Trecerea marilor burse de la o evolutie negativa la una pozitiva, a avut darul de a reduce temerile speculatorilor intr-o adancire a crizei incepute saptamana trecuta, care determinase cautarea unor refugii, de data aceasta fiind ales dolarul. Pe ace
Trecerea marilor burse de la o evolutie negativa la una pozitiva, a avut darul de a reduce temerile speculatorilor intr-o adancire a crizei incepute saptamana trecuta, care determinase cautarea unor refugii, de data aceasta fiind ales dolarul. Pe acest fond, speculatorii au reinceput sa deschida pozitii pe monedele cu grad mai ridicat de risc, asa cum sunt leul si celelalte devize de pe pietele emergente. Cursul mediu al monedei nationale a coborat ieri de la 3,1670 la 3,1582 lei. Euro a fost cotat la deschidere la 3,1590 - 3,1620 lei, fata de 3,164 - 3,1655 lei, la inchiderea de luni, pana la jumatatea sedintei tranzactiile fiind realizate la 3,1560-3,1610 lei, iar la final de 3,1555 - 3,1615 lei, semn ca moneda nationala isi mentine tendinta de apreciere, care se va amplifica luna aceasta, pe fondul intrarilor mari de numerar la nivelul caselor de schimb valutar. „Leul este tot mai conectat la evolutia monedelor emergente, dar si a pietelor de capital, observa un dealer bancar. De altfel, aprecierea de ieri a monedei nationale coincis cu revenirea pe un trend pozitiv a Bursei de Valori". Scaderea cererii de valuta a produs si o scadere a nivelului dobanzilor pe termen scurt, la o zi si o saptamana, acestea coborand ieri de la 6,4 - 7,2%, acum doua zile, la 5,80 - 6,80%. Piata monetara a fost, de altfel, mai linistita, bancherii asteptand deciziile de politica monetara al C.A. al BNR. Aceeasi crestere a apetitului pentru risc a avut drept efect si aprecierea euro fata de dolar, paritatea urcand pe pietele internationale la 1,3690 - 1,3726 dolari, dupa ce acum doua zile ea scazuse pana la 1,3610 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.