Nicoleta, fetita dusa la centrul de plasament Osana, povesteste cum a fost abuzata sexual de Cerbu intr-o excursie la munte. Politia arunca vina asupra Protectiei Copilului, iar aceasta da vina mai departe pe Directia Muncii. Centrul de fete Osana fu
Nicoleta, fetita dusa la centrul de plasament Osana, povesteste cum a fost abuzata sexual de Cerbu intr-o excursie la munte. Politia arunca vina asupra Protectiei Copilului, iar aceasta da vina mai departe pe Directia Muncii. Centrul de fete Osana functioneaza nestingherit. Concluzia aberanta: Directia Muncii trebuia sa verifice ONG-urile.

Nicoleta M. a fost internata in luna iunie, anul trecut, la Spitalul Clinic de Copii din Timisoara cu diagnosticul crize de agitatie psihomotorie cu suspiciune de neglijare si abuz la un copil vulnerabil prin institutionalizari repetate. In biletul de iesire din spital, semnat si parafat de medicul Violeta Stan, se afirma ca, "in timpul internarii, examenul ginecologic precizeaza la data de 30.06.2006 ruptura himenala, ora 11:00, posibil abuz vechi. Examenul psihologic relevat Binet - Simon QI=88; desenele sunt semnificative pentru trairea unor experiente de abuz (cu reprezentarea organelor sexuale masculine)". La o saptamana de la externare, fetita este internata din nou, in regim de urgenta, pentru o noua criza de agitatie psihomotorie. Acelasi medic precizeaza pe al doilea bilet de iesire din spital ca fetita are "secretii vaginale si semne pe vulvita, motiv pentru care se indruma la examenul de specialitatea€¦". La Directia pentru Protectia Copilului Timis (DPCT) am incercat sa aflam cine a fost persoana care a abuzat-o sexual pe fetita.

I-am prezentat biletele de iesire din spital Sorinei Matu, sef serviciu in cadrul DPCT, care ne-a declarat vizibil iritata: "Eu as vrea sa se ceara o expertiza grafologica, pentru ca acest document cred ca este fals". Si ca sa demonstram ca biletele nu sunt false am ajuns la medicul Violeta Stan, cea care si-a pus semnatura si parafa pe ele. Aceasta ne-a declarat ca "biletele nu sunt false. E scrisul unei rezidente de-a mea. De ce sa fie false? Acolo e un scandal intreg, nu tine de mine. Va rog sa le folositi, nu discut absolut nimic, am dreptul acesta. Sunt medic de garda. Nu doresc sa comentez, doar daca veniti insotit de cei de la directie. Diagnosticul e acela care e scris pe bilet".


PLASAMENT. Cum a ajuns Nicoleta M. la Casa de fete Osana nimeni nu stie cu exactitate. Fiecare institutie are o varianta proprie. Fetita ne-a povestit in prezenta tatalui ei cum a ajuns la Casa de fete Osana: "La Cerbu (n.r. - Piclisan Perrin Vicentiu, directorul Casei de fete Osana) m-a dat bunica. Pe bunica o chema Mariana. A zis Cerbu: vrei sa vii cu mine? I-am zis ca nu, dar tot m-a luat. Atunci i-a dat bani bunicii. Cerbu imi dadea bani sa ii dau la bunica. Cand era internata in spital m-am intalnit cu nasa si Nadine (n.r. - sotia directorului) mi-a dat sa ii dau bunicii bani si cercei din aur. Bunica m-a dus acolo". Am incercat sa aflam din mai multe surse cum a ajuns fetita in varsta de numai 5 ani, la acea vreme, la Centrul de fete Osana. Bunica fetei nu a fost de gasit. In schimb, directorul general al Directiei Generale pentru Protectia Copilului Timis, Rodica Negrea, ne-a prezentat o alta varianta: "Cazul fetitei se afla in evidenta Serviciului Telefonul Copilului, ca urmare a sesizarii de abuz fizic depusa de nasa fetitei in luna septembrie, care a declarat ca a locuit in acelasi imobil impreuna cu tatal si cu sotia acestuia, sustinand ca mama vitrega ar agresa-o fizic pe copila pe fondul consumului de alcool. Tatal divorteaza de aceasta mama vitrega in anul 2003. In urma unei sesizari de abuz fizic, fetita revine sistemului de protectie prin instituirea plasamentului la Casa de fete Osana, din cadrul asociatiei Mana. Fata a fost in plasament la Casa Mana in perioada 9 septembrie 2004-6 aprilie 2006. La solicitarea Directiei Generale pentru Protectia Copilului Timis, din luna septembrie 2004, fetita este internata pentru evaluare completa la Clinica de Neuropsihiatrie Infantila. S-a constatat ca fetita prezinta crize de agitatie pshiomotorie cu suspiciuni de neglijare si abuz pentru un copil vulnerabil prin institutionalizari repetate. Respectiv crize de agitatie pshiomotorie cu caracter autoagresiv in context familial perturbat. In urma evaluarii, desi nu s-a confirmat abuzul fizic asupra copilului, mentinandu-se suspiciunea de abuz, pentru fetita se instituie masura plasamentului la Asociatia Mana. Comisia pentru Protectia Copilului a hotarat, iar la vremea respectiva, probabil, propunerea a fost a serviciului de urgenta". Daca tot nu exista nimic concret si nici abuzul parintilor nu s-a confirmat, atunci Comisia pentru Protectia Copilului sau Directia pentru Protectia Copilului Timis a comis un abuz, pentru ca au decis ca fata aflata in grija bunicii sa fie data in plasament.


ALTA VARIANTA. Si cum declaratiile se bat cap in cap, am ajuns si la Inspectoratul Judetean de Politie Timis, unde, culmea,
ne-au prezentat alta varianta. "Acest copil cand a fost luat din familie s-a luat o masura de protectie. Motivul a fost de abuz, posibil atunci asa ar fi fost abuz sexual din partea tatalui. Asa era in referat, nu era o certitudine. In referat se spunea ca nasa a spus ca tatal este violent cu fetita, consuma alcool. Nu am constatat lucrul asta, ca l-am verificat pe domnul Ciuciuc. Intr-un final, copilul a fost dat tatalui. Cum a ajuns copilul la Casa Osana trebuie sa stie cel mai bine cei de la Protectia Copilului. Nu stiu exact cum a fost luat copilul, stiu doar ca a ajuns in institutie pe caz de suspiciune de abuz. Lucru sustinut si de cei care au facut reintegrarea", ne-a declarat comisarul Cismariu.


DUBIOS. De atitudinea directorului de a nu-i da copilul tatalui, desi comisia luase decizia ca fata sa fie reintegrata in familie, s-a plans si comisarul Adrian Cismariu: "In comisie, domnul Cerbu s-a opus reintegrarii, pentru ca zicea ca fetita a fost abuzata, ca au ei nu stiu ce evaluari la centru. Spunea ca fetita o duce mai bine la centru decat in familie. Din ce imi aduc aminte referitor la reintegrarea in familie, atitudinea domnului Cerbu nu a fost privita cu ochi buni de membrii comisiei. Pentru ca noi urmarim reintegrarea in familie. Din ce imi aduc aminte, cei de la fundatie se impotriveau sa ii dea fata tatalui, pentru ca voiau sa faca testul de paternitate si contestau faptul ca domnul Ciuciuc este tatal biologic al fetitei. Intr-un final, copilul a fost dat tatalui. Problema era intre tata si director, care refuza sa dea fetita. Acum nu cunosc motivul.

Era asa, un fel de dovada ca are puterea de a nu lasa copilul sa fie reintegrat in familie. Nu stiu exact ce a fost acolo. Cert e ca un copil trebuie sa traiasca in familie, nu intr-o institutie".


Daca sesizare nu e, nimic nu eMihai Ciuciuc sustine ca a depus o reclamatie la Sectia 3 de Politie, din Timisoara, in urma cu un an. Comisarul Marius Cotrau (foto): "Parintii sustin ca au depus o plangere la noi. Dar nu e. Am cautat in toate registrele care exista. O sa mai cautam. Ei spun ca au depus plangere si noua, si la municipiu. Nu contest. Noi le-am acordat sprijin cand au intrat efectiv in posesia copilului. Nu stiu ce s-a intamplat acum un an, pentru ca cred ca eram in concediu. Nu stiu ce s-a intamplat cu plangerea lor. Noi incercam sa o ajutam atat pe fetita, cat si pe parintii ei". Casa de fete Osana a organizat o excursie in Italia, unde fetele au beneficiat de o sedinta foto profesionala. "In Italia ne facea poze cu aparatul lung si ne vedeam la televizor. Erau mai multe lumini colorate, rosu, galben, albastru. Eram imbracate in dresuri, ca era si bazin acolo", spune Nicoleta. Comisarul Marius Cotrau e de parere ca "organizatiile nonguvernamentale in mod normal ar trebui luate in evidenta la primarie sau la prefectura. Eu nu cred ca, daca eu, Cotrau, vreau sa imi deschid o casa de copii sau un azil de batrani, imi da asa voie, fara sa ma verifice nimeni. Ca poate sunt pedofil, poate fac filme porno cu copii, cum au aparut pe internet". Am incercat sa luam si punctul de vedere al directorului Pliclisan, pe care Nicoleta il acuza de abuz. Acesta ne-a declarat: "Conform legii nu pot discuta cazuri personale. Aceste cazuri personale nu sunt de opinia publica. Sunt niste cazuri de sistem de directie care se discuta intr-un sistem mai profesional. Eu nu discut decat intr-un cadru oficial. Ok, aici intrerupem discutia. M-ati auzit foarte clar? Discutia noastra s-a terminat aici", ne-a declarat Piclisan Perrin. Desi se grabea totusi, a mai avut timp sa ne prezinte doua albume cu poze. Cititi si Abuz sexual - 'Tati meu, ia-ma acasa'  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.