Premierul Tariceanu a reusit sa scape de o parte a prefectilor care erau membri PD la momentul preluarii functiei. Sase prefecti, din care cinci fosti democrati, au fost ieri schimbati din functie sub pretextul "eficientizarii activitatii". 
Premierul Tariceanu a reusit sa scape de o parte a prefectilor care erau membri PD la momentul preluarii functiei. Sase prefecti, din care cinci fosti democrati, au fost ieri schimbati din functie sub pretextul "eficientizarii activitatii".   Guvernul a schimbat ieri din functie o transa de sase prefecti, dintre care cinci fosti membri PD. La propunerea Ministerului Internelor si Reformei Administrative, Guvernul a luat aceasta decizie sub pretextul "eficientizarii activitatii". Au fost inlocuiti prefectii din judetele Dolj (Nicolae Giugea), Ialomita (Marinica Cazacu), Teleorman (Ionel Izina), Arges (Ion Carstoiu), Hunedoara (Cristan Marius Vladu) si Brasov (Aurelian Leonard Danu). Cum acestia sunt inalti functionari publici si nu mai au subordonare politica, Guvernul a fost nevoit sa recurga la subterfugii pentru a scapa de fostii reprezentanti ai PD din fruntea prefecturilor. Guvernul si-a pregatit din timp mutarea, emitand, in luna mai, o hotarare care prevede principiul "mobilitatii" functionarilor publici, adica mutarea lor pe alte functii pentru "eficientizarea activitatii". Astfel, toti cei sase au fost mutati pe functii inferioare. Prefectii de Hunedoara, Arges si Brasov au fost facuti subprefecti, iar cei din Dolj, Ialomita si Teleorman inspectori guvernamentali. "Sunt tot inalti functionari publici, dar este adevarat ca e o diferenta de salarizare si de functie", a explicat secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan.   VIPURI PD. Printre cei schimbati sunt nume sonore care au facut parte din Partidul Democrat, precum Ion Carstoiu, prefect de Arges, cumatru al presedintelui Basescu, seful statului cununandu-l pe fiul acestuia. Ion Carstoiu a fost trecut si el in categoria inspectorilor guvernamentali, cel mai mic grad din categoria inaltilor functionari publici. Celor cinci fosti democrati li s-a semnat "executia" inca din perioada referendumului, cand au fost acuzati de liberali ca l-au sprijinit pe Traian Basescu si Partidul Democrat in campania electorala. Singurul prefect cu origine liberala dintre cei schimbati este Ionel Izina de la Teleorman. Toate cele sase prefecturi vor fi ocupate de fosti membri ai PNL, la Hunedoara, Arges si Brasov, pe functiile vacante fiind avansati subprefectii. S-a mai decis si numirea ca prefect de Bihor, loc vacant, a liberalului Teodor Mircea Ghitea.    Cercetat Prefectul judetului Hunedoara, Cristian Vladu, a anuntat ca va ataca in contencios administrativ decizia Guvernului. Cel care i-a preluat functia, subprefectul Dan Aurel Pricajan, este fost membru PNL. In primavara, Dan Pricajan a fost audiat de DIICOT - Biroul Teritorial Hunedoara, in legatura cu afacerile pe care le-a derulat prin societatile sale cu unele dintre firmele lui Doru Depcea. Anchetatorii au stabilit atunci ca Pricajan nu a incalcat legea cumparand o autoutilitara si niste materiale de constructii de la unele societati comerciale controlate de Depcea. (Monalise Hihn)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.