Conopida, broccoli, varza contribuie la prevenirea cancerului de prostata. Cei care includ in dieta aceste legume din familia cruciferelor prezinta un risc diminuat cu 52% de a deveni victime ale acestei forme de cancer. Aceasta este concluzia unui studiu publicat in Journal of the National Cancer Institute.


EXPLICATIE. Victoria Kirsch si colaboratorii sai de la Institutul pentru studierea cancerului din Ontario (Canada) au analizat timp de patru ani obiceiurile alimentare ale unui grup de 1.338 de barbati. Cei care au consumat cel putin o data pe saptamana legume din familia cruciferelor prezentau un risc redus cu 40% de a dezvolta cancer al prostatei. Insa cel mai puternic efect anticancer a fost constatat in cazul celor care mancau mai ales conopida si broccoli. Riscul acestora de a suferi de aceasta forma de cancer s-a diminuat cu 52%. Explicatia: conopida, broccoli si toate varietatile de varza contin niste substante (glucozinolati) care impiedica dezvoltarea tumorilor. Observatia este valabila atat in cazul tumorilor benigne cat si al celor maligne. Un alt aspect pozitiv observat de cercetatorii canadieni este ca barbatii care mananca frecvent astfel de legume au un stil de viata ordonat.

Multi dintre acestia obisnuiesc sa practice o activitate fizica, nu fumeaza, nu consuma alcool. Autorii studiului nu au gasit inca o explicatie stiintifica pentru acest fenomen.