Zilnic, aproximativ sapte grame de ciocolata neagra, bogata in cacao. Iata o reteta ieftina si eficienta prescrisa persoanelor hipertensive. La ora actuala, cea mai raspandita  boala cronica este  hipertensiunea.  

Cacao se inscrie intre alimentele care protejeaza sanatatea, numeroase studii atribuindu-i aceasta calitate cu argumente stiintifice. Cel mai recent studiu aduce dovezi ca acest aliment este un aliat de nadejde al persoanelor suferinde de boli de inima.

INIMA. Pentru a intelege cum se face utila ciocolata suferinzilor de inima trebuie sa stim ca in cacao exista polifenoli, substante antioxidante. Polifenolii fac parte din marea familie a flavonidelor, care ajuta organismul sa lupte contra radicalilor liberi, substante raspunzatoare in mare parte de degradarea celulelor. Antioxidantii au particularitati benefice, unice, de care ar trebui sa profitam: intarzie procesul de imbatranire si previn bolile cardiovasculare si cancerele.
Revenind la studii, precizam ca, pana acum, experimentele s-au bazat pe administrarea unor doze mari de cacao. Pornind de la acest aspect, cercetatorii au fost interesati sa stie daca efectele benefice asupra sanatatii se mentin si atunci cand e vorba despre cantitati realiste de cacao, asa cum se consuma in Europa.  


STUDIU. Un lot format din 40 de persoane cu valori ale tensiunii mai mult sau mai putin peste cele normale au fost incluse intr-un studiu. Timp de patru luni, jumatate dintre aceste persoane au mancat zilnic 6,3 grame de ciocolata neagra (30 mg polifenoli, 30 de calorii, echivalentul a doua patrate de ciocolata). Grupa cealalta s-a delectat cu ciocolata alba in aceeasi cantitate, sortiment care nu contine celebrii polifenoli. Concluzia: consumul sistematic al unei cantitati mici de ciocolata neagra, bogata in cacao este asociat cu scaderea cu 2,9 mmHg a tensiunii arteriale sistolice si cu 1,9 mmHg a tensiunii diastolice. Cu precizarea ca nu suntem in pericol sa luam in greutate, sa apara modificari ale lipidelor din sange sau a glicemiei. La finalul studiului, proportia hipertensivilor s-a modificat in sens favorabil: de la 86% initial la 68% hipertensivi la inchierea studiului. In schimb, cu ciocolata alba nu s-a inregistrat nici o modificare. Asadar, cand cumparam ciocolata sa ne orientam spre sortimentele de ciocolata neagra cu concentratia de cacao 60% mergand pana la 90%. Este o ciocolata placuta la gust si care pe deasupra nici nu ingrasa.