In mod paradoxal, Muzeul "K. H. Zambaccian" - o adevarata colectie de capodopere - situat in strada cu acelasi nume (la nr. 21A) pare sa fie ocolit de public. Putinii vizitatori - romani sau straini - care ajung aici pentru a se hrani spiritual din a
In mod paradoxal, Muzeul "K. H. Zambaccian" - o adevarata colectie de capodopere - situat in strada cu acelasi nume (la nr. 21A) pare sa fie ocolit de public. Putinii vizitatori - romani sau straini - care ajung aici pentru a se hrani spiritual din acest izvor al artelor inceputului de secol XX, zabovesc aproape o ora sau chiar mai mult, aratandu-se interesati nu numai de valorile pe care le gazduieste muzeul memorial Zambaccian (aflat in administararea Muzeului National de Arta al Romaniei), ci si de arhitectura si interioarele casei in care a locuit marele colectionar. Salile "Pallady", "Andreescu", "Grigorescu" si "Luchian" iti rezerva pentru cateva zeci de minute bune, care ai dori sa se tot prelungeasca, bucuria intalnirii cu tot ce a dat mai bun arta romaneasca la sfarsitul secolului XIX si in secolul trecut. Ai sentimentul, in fata panzelor lui Pallady - "Pont-Neuf" sau "Palce Dauphine"- , Luchian - "Scara cu flori", "Trandafiri", "Crizanteme", " Maci", "Portret de copil", "Lautul", "Peisaj de camp", "Mos Nicolae Cobzarul" sau acuarela "Legume"- Andreescu - "Iarna la Barbizon", "Baiat costumat", "Padure desfrunzita", sau Grigorescu- "- "Peisaj la Posada", "Ferma la Barbizon", "Maternitate"- , Tonitza ("Catiusa lipoveanca") Brancusi ("Portret de copil"), Oscar Han , Medrea, Lucian Grigorescu, Alexandru Padina, Nicolae Darascu, Steriadi, Ciucurencu, Mutzner, Marius Bunescu, Vasile Popescu, Horia Damian, Ţuculescu - ca "strabati", sub aura istoriei artei romanesti, o epoca greu de egalat. Este excelenta scolii romanesti de pictura, de sculptura - culminand cu Brancusi - pe care se pare ca nu prea le mai luam in seama. In plus, impresionanta colectie Zambaccian mai cuprinde lucrari semnate de pictorii francezi Delacroix, Corot, Renoir, Sisley, Pissarro, Cezanne, Picasso, Matisse, Bonnard, Marquet. Ne convingem, o data in plus, ca Zambaccian "avea pasiunea, priceperea si gustul sigur al marilor colectionari". Cu atat mai mult ar trebui accentuat acest lucru astazi, cand gustul pentru arta se tranforma, vazand cu ochii, in pasiunea devoratoare pentru afacere.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.