Guvernul discuta astazi impadurirea periferiilor oraselor Bucuresti, Constanta si Tulcea.

Sapte localitati din jurul Bucurestiului ar trebui impadurite pentru a se asigura asa-numita „centura verde a Capitalei". Aceasta este recomandarea Ministerului Agriculturii, care propune plantarea copacilor pe o suprafata de 270 de hectare.

„Noi am facut un studiu de fundamentare in care am aratat in ce zone din jurul Bucurestiului ar fi indicata impadurirea. Din pacate, primariile localitatilor din judetul Ilfov nu ne-au ajutat, singurele terenuri pe care ni le-au oferit au fost groapa de gunoi de la Glina si inca o groapa dezafectata de la Buftea", a spus Ciprian Pahontu, director general in Ministerul Agriculturii. In adresele primite de la primarii se arata foarte clar ca „localitatea nu dispune de terenuri pentru a fi impadurite’’. Potrivit recomandarii, trebuie plantati arbori in comunele Peris - 30 de hectare, Branesti - 30 de hectare, Darasti - 12 hectare, Vidra - 48 de hectare, Petrachioaia - 62 de hectare, Berceni - 41 de hectare si 1 Decembrie - 48 de hectare. „Problema este legata de faptul ca terenurile care trebuie impadurite sint 100% in proprietate privata. Astfel, proprietarii trebuie convinsi sa lase autoritatile sa planteze copaci pe pamintul lor, caz in care terenul le ramine in proprietate. Daca nu accepta, legea permite exproprierea si declararea terenului de utilitate publica. In acest caz, statul va avea insa cheltuieli foarte mari pentru a asigura despagubirea expropriatilor’’, a spus Pahontu. Doar plantarea si intretinerea padurii timp de trei-sase ani, dupa care padurea este deja destul de mare fara a mai fi nevoie de investitii, costa statul in medie 25.000 de lei/ha. Astfel, „centura verde a Capitalei" va costa in urmatorii ani aproximativ sapte milioane de lei. Cheltuielile mari vor fi inregistrate insa la despagubiri si cadastru, care costa, potrivit specialistilor, de trei ori mai mult decit plantarea copacilor.

Ministerul Agriculturii a elaborat studiile de fundamentare nu doar pentru Ilfov, ci si pentru judetele Constanta si Tulcea. In Constanta vor fi impadurite 3.773 ha, in 65 de localitati (inclusiv municipiul Constanta - 45 ha), iar in Tulcea vor fi impadurite 1.157 ha din 34 de localitati. Propunerile Agriculturii vor fi astazi aprobate de Guvern, dupa care se va trece la realizarea studiilor de fezabilitate si implementare. „Studiile vor fi facute intr-o luna, apoi vor fi organizate licitatiile pentru stabilirea firmelor care se ocupa de impaduriri, iar daca proprietarii isi dau acceptul, o parte dintre copaci ar putea fi plantati in aceasta toamna’’, a spus Pahontu.