O romanca din Italia, despre ziua in care s-a rugat cu Inalt Prea Fericitul Teoctist

Eram printre miile de studenti bucuresteni care au asistat, in mai 1999, la vizita primului Papa catolic pe pamant ortodox: Inalt Prea Fericitul Teoctists
O romanca din Italia, despre ziua in care s-a rugat cu Inalt Prea Fericitul Teoctist

Eram printre miile de studenti bucuresteni care au asistat, in mai 1999, la vizita primului Papa catolic pe pamant ortodox: Inalt Prea Fericitul Teoctistse intalnea cu Papa Ioan Paul al doilea. Am auzit, printre stegulete tricolore si galben cu alb, strigatul multimii: "Unitate, unitate". Aveam impresia ca traim un moment istoric - si chiar asa era!

Traiectoria mea spirituala a facut ca, in octombrie 2002, la Roma, sa particip si la a doua intalnire, avand uriasa valoare simbolica, dintre cei doi intai- statatori de Biserici. Un moment istoric pentru romanii din Italia: vizita Inalt Prea Fericitul Teoctist la Vatican, ca invitat al Papei Ioan Paul al doilea. La slujba comuna, oficiata pe Insula Tiberina, impreuna cu cardinalul Ruini, se respira acelasi aer ca la Bucuresti cu 3 ani in urma. Erau prezenti sute de credinciosi, catolici si ortodocsi. M-am apropiat de Patriarh emotionata, la intrarea in bazilica Sfantul Bartolomeu, cu fetita mea, Giorgia, atunci in varsta de un an, in brate. M-a intrebat cu accentul sau bland moldovenesc, cum o cheama, apoi a binecuvantat-o pe crestet.

Dupa cateva zile, la 13 octombrie, eram la Vatican, in Bazilica Sfantul Petru, sa asist la Liturghia duminicala comuna, catolica si ortodoxa. Inalt Prea Fericitul Teoctist  si Papa Ioan Paul al doilea au slujit impreuna, in fata miilor de credinciosi. Ascultam Sfanta Evanghelie in Vatican, in limba romana! Patriarhul nostru a tinut predica, amintind o epistola a Sf. Apostol Pavel. "Am citit Evanghelia respirand cu doi plamani", a spus Papa Ioan Paul al doilea, adaugand apoi, in romaneste: "Dumnezeu sa binecuvanteze Romania". Apoi s-a rostit Crezul si in limba romana. Toti romanii prezenti la Vatican eram emotionati si rosteam si noi, impreuna cu Patriarhul, marturisirea credintei.

Miruna Cajvaneanu - ROMA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.