CE BEM, CE MANCAM
Salata cu carne 200 g are o lista de ingrediente foarte lunga, in care este inclusa o serie de aditivi alimentari, unii dintre ei fiind foarte periculosi.


Lista de ingrediente completa a produsului analizat este urmatoarea: "sos emulsificat (apa, ulei din soia, otet, zahar, amidon modificat de porumb (unul dintre E 14290, 1440, 1451, 1404), galbenus de ou, sare, mustar, agenti de ingrosare: guma de guar E 412, guma de xatan E 415) ou, conservanti: sorbat de potasiu E 202, benzoat de sodium E 211, parizer din carne (29%) (porc, vita, apa, amidon, sare, zahar, conservant: lactat de sodiu E 325, stabilizator: bifosfati E 450, arome, potentiator de aroma, glutamat de sodiu E 621, antioxidant: erisorbat de sodiu E 316. Conservant: nitrit de sodium (E 250), sunca (17%) (porc, apa, amidon, sare, zahar, agenti de ingrosare: caragenan E 407, guma de santan E 415, disfosfati E 450) ceapa, oua, castraveti, ierburi si condimente, potentiator de aroma, glutamat de sodiu E 621, acid citric E 330, conservanti, sorbat de potasiu E 202, benzoat de sodiu E 211. Contine: oua, gluten, lapte, mustar, soia, sulfiti. Produs intr-o companie in care, de asemenea, se utilizeaza, fructe de mare, telina si peste". Valorile nutritive medii pentru 100 g de produs sunt: energie: kcal/kj 211/878; proteine 9,7g; carbohidrati 7,1g; lipide 16,1g.


ANALIZA. Produsul are drept componenta principala apa (aproximativ 67%), in care s-au adaugat ca ingrediente: sos emulsificat, parizer din carne, sunca, condimente, aditivi alimentari. Din punct de vedere al profilului nutritional produsul este dezechilibrat, avand proteina cu slaba valoare biologica si un exces de grasimi, inclusiv grasimi animale saturate nesanatoase, ne spune
Gheorghe Mencinicopschi. Majoritatea aditivilor alimentari sunt de sinteza chimica, remarcandu-se in special conservantii cu sulf, benzoatul si nitritul, toti cu potential cancerigen, alergen si cu perturbarea metabolismului, inclusiv a unor vitamine. Produsul are o densitate energetica medie. De asemenea, culoarea care sugereaza prospetimea componentelor din carne este data si de nitritul de sodiu si erithrorbatul de sodiu. Consistenta produsului este obtinuta cu ajutorul gumelor utilizate ca ingrosator si stabilizator de emulsie. Desi nu se specifica, produsul are multe surse de sodiu de care trebuie sa tinem cont.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, suferinzilor cu status proinflamator sistemic, hepaticilor, renalilor, suferinzilor de boli pulmonare, astmaticilor, alergicilor, celor cu afectiuni dermatologice, neurodegenerative, cu afectiuni psihice, diabeticilor. PrecizariRubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021.318.20.37 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere nr. 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca prof. doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate de pe eticheta acestuia, fara a i-l prezenta.