Profitul celei mai mari banci din Romania, calculat potrivit standardelor internationale, a crescut cu 21,4% in prima jumatatea acestui an.

Banca Comerciala Romana a raportat pentru primele sase luni ale anului un profit-record. Cistigurile de 139,5 milioane de euro sint cu peste 21% mai mari decit cele obtinute in prima jumatate a anului trecut, a anuntat ieri banca. Activele BCR au crescut si ele cu 5,8% pina la 16,02 miliarde de euro, reprezentind aproxi-mativ 26% din intregul sistem bancar romanesc. Rezultatele au fost calculate potrivit standardelor internationale de raportare financiara (IFRS). Veniturile BCR au contribuit semnifi-cativ si la veniturile generale ale grupului Erste. „In special BCR, care si-a imbunatatit contributia in al doilea trimestru al lui 2007, ajungind la 56,8 milioane de euro, demonstreaza ca am luat masurile potrivite in primul trimestru", spune Andreas Treichl, CEO al Erste Bank. Per ansamblu, profitul grupului Erste Bank a avansat si el in trimestrul al doilea al anului cu 25%, pina la 263,9 milioane de euro. Cistigurile se situeaza la limita de jos a estimarilor analistilor, unul dintre motive fiind cheltuielile pentru integrarea BCR in grup. In primul semestru al anului, Erste a cheltuit aproximativ 11,4 milioane de euro cu integrarea BCR.

Grupul austriac Erste, actionar majoritar al BCR, isi mentine tinta anuala pentru cresterea profitului celei mai mari banci din Romania. „Tinta de crestere a profitului Bancii Comerciale Romane ramine la 40% in acest an, in concordanta cu obiectivele privind profitabilitatea stabilite pina in 2009", a declarat, la Viena, Andreas Treichl, citat de agentia MEDIAFAX. Bugetul de venituri si cheltuieli aprobat de actionarii bancii are in vedere pentru acest an cresterea profitului cu 62% si a activelor cu 31% fata de nivelurile consemnate in 2006. BCR avea, la sfirsitul anului trecut, active nete de 13,3 miliarde de euro, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Astfel, profitul BCR ar urma sa creasca la 1,33 miliarde de lei, iar activele la peste 17 miliarde de euro.

Presedintele Erste a confirmat ieri si intentia grupului financiar austriac de a se lista la bursa din Bucuresti. „BVB este interesata sa ne aiba in portofoliu. Vom ajunge la o intelegere si Erste va fi listata pina la finele acestui an", a afirmat Treichl, care a adaugat ca, pina la listare, BVB trebuie sa realizeze „unele modificari". Erste Bank si-a anuntat intentia de a se lista la Bucuresti si in urma cu doua luni. Contactati de Cotidianul, citiva analisti ai pietei de capital au afirmat atunci ca, prin listarea Erste, intrarea BCR la bursa ar putea fi compromisa.

Erste intentioneaza sa declanseze si un amplu proces de relocare a angajatilor grupului BCR. Astfel, mai mult de trei sferturi dintre angajati, aproximativ 7.000, ar urma sa fie mutati la alte locuri de munca din cadrul grupului Erste. „Pe de alta parte, planurile de dezvoltare, in care includem deschiderea de 200 de noi sucursale, vor crea un necesar de 1.000 de noi posturi. Va fi o tranzactie lina, cum s-a derulat in Austria", a explicat Treichl. Pina la finele anului, banca va avea aproape 600 de unitati, fata de 506 in prezent, iar tinta pentru 2009 este de aproape 700 de unitati. Treichl a anuntat, de asemenea, ca au fost implementate deja noile structuri privind retailul, intreprinderile mici si mijlocii si corporate, dupa modelul Erste.

Precizare In numarul de ieri al ziarului Cotidianul a aparut, cu titlul „La sase luni, BCR pierde 10% din profit", un material care sustinea ca profitabilitatea BCR este in scadere. Informatia, preluata de la agentia de presa MEDIAFAX, nu este relevanta, in contextul in care au fost comparate nivelurile de profit calculate potrivit standardelor de raportare din Romania (RAS), standarde considerate neconcludente. Grupul Erste ia in considerare doar calculele rezultate din aplicarea standardelor internationale (IFRS).