De aproape doua luni, pilonul III de pensii poate fi accesat de catre salariati.

Potrivit datelor statistice de la Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private, la finalul lunii iulie 5.000 de romani s-au inscris deja la un fond de pensii, iar 1.984 dintre ei cotizau deja. „Diferenta se explica prin faptul ca exista o perioada de 15-30 de zile intre inscrierea unei persoane la un fond de pensii si data la care incepe efectiv sa dea bani", ne anunta Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private (CSPP).

Valoarea activului net la cele cinci fonduri (ING Clasic, Pensia Mea, BCR Prudent, AZT Moderato si AZT Vivace), care au trimis date la Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private, era la 20 iunie de 157.919,19 lei, pentru ca, o saptamina mai tirziu, sa creasca la 296.501,18 lei, adica cu 87,76%. Cresterile cele mai mari (in perioada 20-26.07) au avut loc la fondul AZT Moderato, de 172,53% (are drept administrator compania Allianz-Tiriac), urmat la mare distanta de fondul ING Clasic (administrator ING Asigurari de Viata), cu 22,80%, Pensia Mea, cu 17,61% (administrator Aviva Asigurari de Viata), si BCR Prudent, cu 6,47% (administrator BCR Asigurari de Viata).

Cresterea unitatilor de fond la pensiile facultative nu este pina in prezent una spectaculoasa. E drept, perioada de timp, de doar doua luni, nu este edificatoare. Mentionam ca, la inceput, o persoana care s-a inscris la un fond de pensii facultative a cumparat o unitate de fond egala cu 10 lei. La 26 iulie, doar la trei fonduri unitatea era mai mare de 10 lei. La celelalte doua (AZT Moderato respectiv AZT Vivace), persoanele care au contribuit au mai putini bani in cont decit au dat initial. Cresterea cea mai buna este la ING Clasic, unde un titlu valoreaza 10,08 lei. Cu alte cuvinte, randamentul acestui fond de la infiintarea sa este de 0,8%. In schimb, cea mai mare pierdere este inregistrata de AZT Moderato, de 0,1137 lei pe unitate - 1,13%.

De fapt, in ultima saptamina (20-26 iulie), doar unitatile fondurilor ING Clasic si Pensia Mea au inregistrat cresteri (0,1% la ING Clasic si 0,5% la Pensia Mea), in timp ce, la alte doua fonduri, valoarea titlurilor a stationat.

Majoritatea celor care au incheiat o pensie facultativa au mers pe minimumul prevazut de prospectul de emisiune a fondului, incadrindu-se astfel in limita deductibilitatii fiscale de 200 de euro/anual. „Cei care au incheiat o pensie facultativa la ING Clasic au luat in calcul faptul ca statul acorda o deductibilitate fiscala de 200 de euro/anual", sustine Radu Vasilescu, director la ING Asigurari de Viata, companie care administreaza fondul ING Clasic. Mentionam ca suma minima care se poate investi in prezent la pensia facultativa este de 50 de lei/lunar la AZT Moderato, 60 de lei la Pensia Mea, 45 de lei la ING Clasic si 35 de lei la BCR Prudent. Diferentele de bani se explica prin faptul ca in lege nu este prevazuta o suma minima pentru pensia facultativa. Iar fiecare fond a trecut ce suma a dorit in prospect. Exista in schimb o suma maxima: 15% din venit. De fapt, daca luam in calcul totalul activelor la cele cinci fonduri din 20 iulie si le raportam la numarul persoanelor inscrise, constatam ca media pe o persoana este de 79,90 lei.

Oficial, nu se poate garanta un anumit nivel al randamentului contributiilor unui participant la sistemul de pensii private. In schimb, sistemul garanteaza doar contributiile din care se scad comisioane de administrare. „In acest moment nu exista fixata prin lege o valoare a pensiei minime. Dar o vom face", sustine Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Potrivit insa unei analize a companiei Certinvest, o contributie lunara de 20 de euro, timp de 25 de ani, la un fond de pensii facultative ar putea asigura o pensie de 140 de euro pe luna, timp de 15 ani. Aceasta prognoza se bazeaza pe un randament mediu estimat de 7% al investitiilor realizate de fondurile de pensii private.

Peste doi-trei ani, romanii vor cunoaste ratingul fondului de pensii in care investesc. Adica scazut, mediu, respectiv ridicat. De asemenea, trebuie mentionat faptul ca persoanele care doresc sa-si mute bani dintr-un fond in altul o pot face fara sa plateasca penalitati peste doi ani. Atunci se va putea primi de la fondul la care s-a investit banii dati plus randamentul lor.

Pentru a primi o pensie facultativa, o persoana trebuie sa aiba minimum 90 de contributii lunare. Deci virsta maxima la care se poate incheia o pensie facultativa este de 52 de ani si jumatate. Pensia privata facultativa se poate lasa urmasilor ori, dupa caz, poate deveni pensie de invaliditate. Daca din diverse cauze o persoana nu poate unu, doi sau mai multi ani sa contribuie la sistemul de pensii private, nu inseamna ca a pierdut banii depusi. La implinirea virstei de 60 de ani se poate cere plata unei pensii. In caz de deces (inainte de 60 de ani), banii pot fi lasati copiilor sub forma unei pensii de urmas sau sotiei. In acest caz, sotia nu va primi o pensie, ci banii din cont.

Ce este pensia facultativa? Sistemul pensiilor private in Romania are doua componente: una facultativa - la care legislatia prevede ca o persoana poate contribui la sistemul de pensii facultative cu maximum 15% din venitul realizat (pilonul III), si una obligatorie (n.r. - pilonul II) - unde 25% din banii platiti la stat (in prezent, suma totala platita pentru pensie este de 9,5% din salariu) vor fi transferati catre o companie privata de pensii (adica 2 din 9,5%). Aceasta inseamna ca o parte din pensia de stat va fi administrata de companiile de pensii private. Indicele de pensie privata de 2% va fi majorat gradual la 6%, pina in 2016 sau chiar mai devreme. Pensia privata a unui contribuabil la o schema de pensii private va fi acoperita in proportie de 70-80% de fondul de garantare al sistemului in momentul platii. Nu exista nici un risc ca un astfel de fond de pensii sa dea faliment.