Prin interpusi, primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, pregateste un "tun imobiliar". Potrivit declaratiilor primarului sectorului 5, Dan Marian Vanghelie, edilul sef a pus ochii pe un teren de 54.000 mp (fara titlu de proprietate) ce aparti
Prin interpusi, primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, pregateste un "tun imobiliar". Potrivit declaratiilor primarului sectorului 5, Dan Marian Vanghelie, edilul sef a pus ochii pe un teren de 54.000 mp (fara titlu de proprietate) ce apartine firmei Prelucrarea Carnii Splai. Pe modelul "improprietaririi" Marmosim, Videanu si-a pus oameni cheie la AVAS, care s-au ocupat de aceasta privatizare. Respectiv fostul vicepresedinte AVAS, Corin Lunganu mebru PD, Calin Catalin Chirita presedintele PD sector 5 si Pantazoglu - membru PD (fost director privatizare al Primariei sectorului 5) in Consiliul de Administratie al Prelucrarii Carnii Splai.
Acuzele lui Vanghelie sunt indreptatite atata timp cat, in replica sa, Videanu minte cand sustine ca exista un PUZ aprobat, pentru terenul respectiv. Institutiile statului s-au lovit de un zid la Primarie, atunci cand au solicitat amanunte cu privire la teren. Placa invocata fiind Legea 10 (retrocedarilor). "Calculul lui Videanu este unul simplu. Liciteaza prin interpusi, castiga si se judeca mai apoi cu Primaria. Si are castig de cauza. Astfel se trezeste proprietar al unui teren in centrul Capitalei in valoare de sute de milioane de euro, pe care a dat un pumn de maruntis", a declarat Vanghelie pentru Ziarul ZIUA. In zona Piata Unirii 162 - 255, acolo unde este situata firma Prelucrarea Carnii Splai, pretul unui metru patrat de teren pleaca de la 2.000 de euro. Intrucat nu exista un titlu de proprietate se face preluarea pe cunoscuta metoda a mafiei imobiliare, de care Videanu nu este chiar strain, dreptul litigios asupra terenului in cauza. Participantii onesti, la licitatie, sunt ingroziti de faptul ca in spatele afacerii se afla "printul marmurei" considerandu-se inca de pe acum invinsi. La toate aceste acuzatii primarul general nu a reusit decat sa emita niste balbe jalnice, mintind in continuare cu nonsalanta. Vanghelie a mai subliniat faptul ca afaceristul Videanu a pus ochii si pe terenul fabricii de pompe Aversa, din vecinatatea Pietei Obor. Unde, ca si in cazul Splaiului Unirii, pretul terenului este unul exorbitant.
Teren de 100 de milioane de euro
Liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a spus, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca Splai SA, societate de stat, detine 54.000 de metri patrati de teren la numerele pe Splaiul Unirii, pentru care, insa, nu i-a fost eliberat titlul de proprietate de catre Primaria Capitalei. De asemenea, Vanghelie a precizat ca terenul respectiv valoreaza circa 100 de milioane de euro. Liderul PSD Bucuresti a sustinut ca la licitatie nu se va privatiza de fapt societatea Splai, ci se va prelua un drept litigios asupra terenului in cauza, intrucat nu exista un titlu de proprietate. Vanghelie a aratat totodata ca, la licitatie Videanu va participa indirect, printr-o societate, pe care nu a dorit insa sa o nominalizeze. "Societatea in spatele careia se va afla Videanu va castiga licitatia, intrucat este singura care isi va permite sa liciteze cel mai mult, stiind ca pentru dreptul litigios respectiv se va judeca cu Primaria Capitalei, adica tot cu primarul Adriean Videanu", a spus Vanghelie. Acesta a spus ca a intrat in posesia dosarului de privatizare al Splai de circa o saptamana, dar au existat si oameni de afaceri care i-au spus ca le este frica sa "se bata" cu Videanu in cadrul licitatiei respective. Vanghelie a mai spus ca primarul general pregateste privatizarea Splai de circa doi ani si jumatate, in formula care i-a convenit, si ca mai pregatea o privatizare asemanatoare si la societatea Aversa. Totodata, el a mai aratat ca, in momentul in care PD a venit la guvernare, Adriean Videanu a pus o serie de persoane in anumite functii care sa ii netezeazca afacerile.
Varianta Videanu
Primarul general al Capitalei a respins categoric acuzatiile aduse de catre Marian Vanghelie, spunand ca "sub nici o forma toate aberatiile pe care le-a spus domnul Vanghelie nu pot fi realizate". Videanu a precizat ca municipalitatea nu va renunta la dreptul de proprietate asupra terenului pe care se afla abatorul Splai. "Domnul Vanghelie, desi a zis ca a citit o saptamana, n-a inteles prea multe din ce a citit", a spus Videanu. "Tunul imobiliar este numai in mintea incalzita de soare a domnului Vanghelie", a completat primarul general, citat de Mediafax.
"Va prezint aici o adresa pe care am trimis-o AVAS inca de la data de 11 iulie, avertizand ca terenul pe care se afla halele de carne este in proprietatea privata a municipalitatii inca din anul 1940 si nu acceptam ca privatizarea acelei proprietati sa se faca sub auspiciul dobandirii ulterioare a terenului. Mai mult, pe acest teren am elaborat un proiect urbanistic pentru construirea de sedii ale unor institutii publice importante", a mai spus Videanu. Potrivit edilului Capitalei, pe amplasamentul fostelor hale ar urma sa inceapa, "pana la sfarsitul anului", constructia unor sedii pentru Parchetul General, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Consiliul Superior al Magistraturii, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Ministerului Muncii, Comisia Nationala de Valori Imobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si pentru Curtea Constitutionala.
Zece participanti la licitatie
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a primit pana ieri, la termenul limita, zece oferte pentru vanzarea pachetului de actiuni de 70,21% din capitalul firmei Prelucrarea Carnii Splai, din partea unor firme si persoane fizice. Ofertele au fost depuse de catre firmele GNIR Holding, Scandia Romania, Manor Laboratory Center, Interinwest, BG Managament Consultants si Paltinis Leasing, si de patru persoane fizice, respectiv Dan Dumitru Nicorescu, Azulav Aharon, Ioan Teodor Sintu si Marin Dumitru, se arata intr-un comunicat AVAS. Licitatia cu strigare va avea loc marti, la ora 13:00, la sediul AVAS. Pretul de pornire a licitatiei este de 9,25 lei/actiune, iar valoarea pachetului de actiuni scos la vanzare este de 1,9 milioane lei, se mentioneaza in comunicat. Prelucrarea Carnii Splai Bucuresti are ca activitate principala productia si conservarea carnii. AVAS a reluat in luna iunie procesul de privatizare a firmei, dupa esecul trecerii in proprietate privata a companiei din primavara anului trecut. La acea data, firma Getico Exim Bucuresti a castigat licitatia pentru preluarea societatii de prelucrare a carnii, pentru 2,8 milioane de euro, insa tranzactia nu a fost finalizata intrucat proprietarul Getico a decedat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.