Vineri seara, la rubrica Relatia mea cu presa din emisiunea Ora presei, de la Antena 2, Victor Ciorbea a vorbit la un moment dat despre recordurile politice ale domniei sale: cel mai tanar premier, primul ardelean ajuns primar al Bucurestilor etc. Pr
Vineri seara, la rubrica Relatia mea cu presa din emisiunea Ora presei, de la Antena 2, Victor Ciorbea a vorbit la un moment dat despre recordurile politice ale domniei sale: cel mai tanar premier, primul ardelean ajuns primar al Bucurestilor etc. Printre recorduri, domnia sa a tinut sa mentioneze, nu fara o anume amaraciune: cel mai tanar pensionar politic.

Intr-adevar, dupa o cariera fulminanta - sef de sindicat national, primar general al Capitalei, dupa o campanie la capatul careia l-a invins pe legendarul Ilie Nastase, premier - , Victor Ciorbea iese practic din politica. Avea doar 44 de ani, varsta la care multi isi incep cariera de politician. Incercarile sale de a supravietui - infiintarea ANCD, batalia pentru sefia PNTCD - s-au soldat cu esecuri. Azi, la doar 53 de ani, Victor Ciorbea e un simplu avocat. Un avocat, am inteles, din dialogul la tv, de un anume succes, specializat in cauze civile. Avocat, totusi.

L-am intrebat daca mai crede ca va reveni in politica. Nu intamplator. Citisem undeva ca PPCD s-ar gandi sa-l puna pe lista la europarlamentare. A dezmintit stirea. Declarand, imediat, ca nu crede intr-o revenire a sa in politica.

De regula, cum discutam si cu Rasvan Popescu, intr-o alta emisiune, Zig-Zag, de la Antena 3, politicienii, ca si scriitorii, artistii, ba chiar si sportivii, nu mai pot reveni in prim-plan din cauze tinand de ei insisi. Fie ca li se face lehamite de domeniul care i-a facut vedete, fie ca li s-au epuizat rezervele interioare, acele rezerve care dau avant unei personalitati.

S-a petrecut asa ceva cu Victor Ciorbea? Nici vorba. Taifasul de vineri seara mi-a evidentiat un om interesat de politica, avand idei pe cat de indraznete, pe atat de intelepte, in stare sa faca radiografii patrunzatoare nu numai ale trecutului postdecembrist, dar si ale prezentului.

Cum se explica totusi ca un politician de valoarea lui Victor Ciorbea (e suficient sa ne gandim la deosebita sa experienta de premier de guvern de Coalitie) n-a revenit, inca in prim-planul politicii, ba mai mult, e un uitat din acest punct de vedere?

Sunt cateva raspunsuri:

1) Victor Ciorbea e legat de PNTCD. O formatiune care, din cauza framantarilor interne, nu lasa impresia ca va mai putea juca vreun rol important in politica romaneasca.

2) Victor Ciorbea a avut si are o imagine absolut dezavantajanta. Faurita de adversarii sai din partid, dar si din Coalitia de la vremea respectiva, Victor Ciorbea trece drept un robot cu fata umana. Cineva cu care, daca ai fi obligat sa calatoresti impreuna intr-un compartiment de tren, ti-ar fi greu sa-l intrebi daca poti inchide fereastra.

Daca la vremea guvernarii CDR, aceasta imagine i-a fost de folos, asociata fiind cu radicalitatea PNTCD, o radicalitate impinsa pana la golirea de orice omenesc, acum ea il dezavantajeaza, mai ales in ochii tinerei generatii, intoarsa catre liderul carismatic, gen Traian Basescu.


La inceputul emisiunii, Victor Ciorbea a explicat ca e ragusit, deoarece a fost la concertul lui Julio Iglesias, unde a cantat si a strigat ca un fan sadea. Am simtit nevoia sa-mi fac cruce. Si cred ca si multi telespectatori au fost imbolditi la asta: Victor Ciorbea cantand si strigand ca un fan! Numai ca ar fi trebuit sa-mi fac cruce daca, venit la concert, Victor Ciorbea ar fi stat solemn, multumindu-se sa aplaude discret. Pentru ca adevaratul Victor Ciorbea nu e cel de pe vremea guvernarii CDR, ci e cel care canta si striga la un concert al lui Julio Iglesias. In emisiune, de exemplu, ne-a dovedit ca e imbatabil in materie de fotbal si ca in tinerete a visat sa concureze la Formula 1, practicand mersul nesabuit pe soselele patriei socialiste.

E limpede:

Intre Victor Ciorbea cel real si imaginea sa incetatenita deja e un divort.
Poate ca o firma de consultanta,  propunandu-si sa-l rebrenduiasca, ar putea sa-l scape de aceasta imagine defavorabila.

3) Legenda, transmisa din an in an, a unui guvern Ciorbea - intruchipare a dezastrului.

Am fost la vremea respectiva un critic virulent al guvernarii Ciorbea si al regimului CDR.

Acum, cand am deja o perspectiva istorica, simt nevoia unor nuantari.
Dincolo de faptul ca imaginea de haos n-avea drept responsabil pe Victor Ciorbea, ci noutatea absoluta a unei guvernari de Dreapta, si aceea de coalitie, Executivul condus de Victor Ciorbea a jucat un rol istoric prin dinamitarea atmosferei statute lasate de guvernarea PDSR.

Sa nu uitam ca guvernul Ciorbea a indraznit sa promoveze privatizarea, sa restructureze mineritul, sa lupte impotriva coruptiei, sa democratizeze tara dupa dictatura PSDR-ista de catifea.

Ca toate deciziile nepopulare, toate acestea au dus la o crestere urieseasca a antipatiei fata de guvernul Ciorbea si de Victor Ciorbea. Numai ca, dupa acest guvern, lucruri tabu, precum privatizarea, restructurarea, au devenit lucruri obisnuite.

Guvernelor care au urmat le-a fost mult mai usor. Gratie guvernului kamikaze al lui Victor Ciorbea. Cred ca Victor Ciorbea va reveni in prim-plan. Depinde insa nu numai de el. Depinde si de capacitatea noastra de a nu ne risipi putinele valori pe care le avem in politica.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.