Grupul de Investigatii Politice, prin presedintele Mugur Ciuvica, il acuza pe seful Sectiei de combatere a coruptiei din cadrul DNA, Doru Tulus, ca protejeaza grupul de interese din jurul presedintelui Traian Basescu, dupa ce a dispus neinceperea urm
Grupul de Investigatii Politice, prin presedintele Mugur Ciuvica, il acuza pe seful Sectiei de combatere a coruptiei din cadrul DNA, Doru Tulus, ca protejeaza grupul de interese din jurul presedintelui Traian Basescu, dupa ce a dispus neinceperea urmaririi penale in cazul unei apropiate a Elenei Udrea si a lui Dorin Cocos, care s-ar face vinovata de abuz in serviciu.
Presedintele GIP a contestat decizia de neincepere a urmarii penale in cazul Clitemnestrei Volschi, consilier local PSD la Primaria sectorului 2 Bucuresti, si a cerut procurorului sef al DNA, Daniel Morar, infirmarea rezolutiei date de Doru Florin Tulus. Potrivit unui comunicat remis ieri, GIP a anuntat ca a sesizat si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) in legatura cu incercarea procurorului Tulus de a acoperi ilegalitatile in cazul consilierului PSD.
"Caz flagrant de conflict de interese"
Mugur Ciuvica sustine ca in data de 30 mai 2007 procurorul Doru Florin Tulus a decis neinceperea urmaririi penale (NUP) ''intr-un caz flagrant de conflict de interese'' in care a fost implicat consilierul local al Primariei sectorului 2 Bucuresti, care detine in acelasi timp si functia de actionar si unic administrator al Central Residential Park, una dintre firmele Grupului NIRO. Potrivit presedintelui GIP, "in 26 ianuarie 2005, Consiliul Local al Sectorului 2 prezidat de Clitemnestra Volschi a adoptat Hotararea prin care a aprobat Planurile Urbanistice de Detaliu (PUD) pentru o serie de terenuri din acest sector". De asemenea, "hotararea de Consiliu si fiecare din cele patru anexe ale acesteia au fost votate si semnate, in calitate de presedinte de sedinta, de Clitemnestra Volschi", a explicat Ciuvica. In aceeasi hotarare, este aprobat PUD-ul pentru construirea unui "ansamblu rezidential" pe o suprafata de peste 28.000 de metri patrati situat pe strada Dinu Vintila nr. 6. In acest moment, pe aceasta suprafata de teren se construieste un cartier de locuinte de lux de catre Central Residential Park SA, firma din grupul NIRO. Astfel, potrivit lui Ciuvica, "reprezentanta grupului NIRO in Consiliul Local si-a aprobat construirea unui cartier de blocuri urmand sa primeasca o cota-parte din profit, conform procentului detinut in firma".
NUP-ul lui Tulus
In calitate de asociat si administrator unic al SC Central Residential Park, Clitemnestra Volschi avea un evident interes personal in adoptarea Hotararii Consiliului Local prin care a fost aprobat PUD-ul pentru construirea cartierului de blocuri de catre firma pe care o conduce. Votand si semnand aceasta Hotarare, consilierul PSD a incalcat Legea Anticoruptie si Legea Administratiei Publice Locale, se arata in comunicatul GIP. Nu de aceeasi parere a fost si procurorul Tulus, care a instrumentat acest caz si care a concluzionat ca Volschi Clitemnestra nu ar fi avut nici un interes, intrucat PUD-ul aprobat ar fi doar o "documentatie tehnica" si nu ar avea legatura cu autorizatia de construire propriu-zisa. "In ciuda evidentei, procurorul Tulus a decis neinceperea urmaririi penale fata de Clitemnestra Volschi. Argumentatia rezolutiei DNA este ridicola. Practic, procurorul Tulus confirma toate informatiile prezentate de noi, dar concluzioneaza ca Clitemnestra Volschi nu a comis nici o ilegalitate", spune Ciuvica. Acesta catalogheaza argumentatia procurorului drept una stupida, pentru ca, "potrivit legislatiei in vigoare, in Romania nu se poate construi nici macar un cotet, daramite un cartier de blocuri, fara aprobarea de catre Consiliul Local a unui Plan Urbanistic de Detaliu". "Mai pe intelesul procurorului Tulus, firma Central Residential Park, firma de la care Clitemnestra Volschi primeste bani in calitate de actionar si unic administrator, nu ar fi putut obtine Autorizatie de Construire, deci nu ar fi putut construi nimic in lipsa PUD-ului aprobat si semnat de consilierul local", a spus Ciuvica.
Acuzat ca raspunde comenzilor politice
Mugur Ciuvica sustine ca rezolutia procurorului Tulus din acest caz dovedeste fie o crasa incompetenta a procurorului DNA, fie faptul ca deciziile sale raspund unor comenzi politice. In sprijinul variantei de "comanda politica", GIP a facut referire la unele documente aparute in Monitorul Oficial, reprezentand doua Hotarari ale Adunarilor Generale Extraordinare din cadrul unei firme la care au fost asociati Elena Udrea, Dorin Cocos si SC NIRO 95 IMPEX, societate din cadrul Grupului NIRO. "Aceste hotarari demonstreaza faptul ca Clitemnestra Volschi a reprezentat grupul de firme condus de Dumitru Nicolae, zis Niro, in afacerea pe care a realizat-o cu Elena Udrea si Dorin Cocos. Decizia procurorului Tulus ar putea fi astfel explicata prin faptul ca Clitemnestra Volschi, in calitate de partener de afaceri al Elenei Udrea si al lui Dorin Cocos, se bucura de imunitate pentru ca face parte din grupul de interese din jurul lui Traian Basescu", a explicat Mugur Ciuvica. (Andrei GHICIUSCA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.