Negocierile dintre presedintele UDMR, Marko Bela, si pastorul reformat vor continua in luna august.

Au decis continuarea negocierilor. Acesta este rezultatul intilnirii de ieri, de la Cluj, dintre presedintele UDMR, Marko Bela, si liderul Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), pastorul reformat Tokes Laszlo. „Nu puteati astepta sa facem azi casatoria! Doar partenerii trebuie sa se cunoasca inainte", a aruncat o gluma Tokes, dupa ce a anuntat ca, in continuare, este candidat independent pentru Parlamentul European. "Inca sint candidat personal, cu 137.000 de semnaturi in favoarea mea. Nu ne-am asteptat sa reluam dialogul cu UDMR dupa ce, anul trecut, am fost refuzati, chiar ignorati. Dar am trecut peste intreruperea dialogului si azi ne-am inteles sa continuam negocierile", a mai precizat acesta.

Concret, cei doi lideri maghiari au stabilit formarea unui grup de lucru, cu reprezentanti ai ambelor parti, care va studia atit propunerile CNMT, cit si cele ale UDMR si va da o rezolvare comuna pina pe 24 august. „Dupa aceasta data, in functie de solutiile gasite, probabil ne vom mai intilni", a spus Marko. Cei doi au accentuat nevoia maghiarilor de a avea o reprezentare unitara la Bruxelles, unde au primit invitatia de a face o vizita comuna, in octombrie, din partea europarlamentarului maghiar Tabajdi Csaba. „Nu aveam iluzia ca vom ajunge foarte repede la un consens privind dezideratele noastre. Unele deziderate, cum ar fi formele de autonomie, invatamintul in limba maghiara, dezvoltarea Transilvaniei, sint comune, dar poate ca intelegem altfel prioritatile sau vedem altfel unele detalii", a declarat Marko, intrebat care sint divergentele care stau in calea intelegerii dintre el si Tokes.

Liderul CNMT a accentuat faptul ca „nu avem sanse, singuri, sa sustinem interesele noastre, cum ar fi autoguvernarea, intr-o Europa unita". El a precizat ca aceasta colaborare dintre CNMT si UDMR, aflata in discutie in prezent, nu are fundament politic. Presedintele UDMR a punctat faptul ca, desi "UDMR are sustinere masiva si majoritara din partea maghiarilor din Romania, trebuie sa colaboram si cu alte grupuri sau formatiuni, nu neaparat pe considerente matematice, legate de pragul electoral, ci in baza unui program al solidaritatii nationale intre maghiari", a explicat acesta. Ambele formatiuni au elaborat o lista preliminara de propuneri. Pe lista CNMT, cele mai importante puncte sint depolitizarea acordarii banilor publici "si disparitia clientelei politice", dar si alegerile in interiorul comunitatii pentru orice moment electoral.

Astfel, in opinia CNMT, toate formatiunile comunitatii maghiare cu interes politic ar trebui sa participe la un tur de alegeri interne, inaintea alegerilor generale sau europarlamentare, a explicat Szilagy Zsolt, unul dintre reprezentantii CNMT. UDMR isi mentine propunerea facuta pastorului reformat de a-l include pe lista pentru alegerile europarlamentare, dar Tokes afirma ca, inainte de a discuta despre asta, "trebuie sa ne punem programele de acord". El sustine ca propunerile facute de CNMT vor sa aduca modificari in "viata publica politica a maghiarilor din Romania". Grupul de lucru care va discuta proiectele va analiza si formarea unei eventuale liste comune pentru alegerile pentru PE, a precizat presedintele UDMR.

Stringere scurta de mina
La finalul declaratiilor de presa, Marko Bela si Tokes Laszlo si-au dat scurt mina. La locul intilnirii sosisera separat: Tokes se afla deja acolo, iar Marko a venit chiar inainte de ora stabilita pentru discutii. Ei au intrat intr-o sala a Centrului Diaconic din Cluj, unde Marko s-a asezat de o parte a mesei, alaturi de cei care l-au insotit, iar Tokes si reprezentantii CNMT, de partea cealalta, fata in fata cu echipa UDMR.