Lipsa fortei de munca se manifesta, in principal, in marile zone de dezvoltare cum sint Bucuresti, Timisoara, Arad si pe anumite profesii, a declarat presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu, citat de NewsIn. Aceasta este explicatia pentru care somajul a inregistrat o usoara crestere in conditiile in care angajatorii se pling ca nu gasesc personal. Rata somajului a crescut la 7,3% in 2006, cu 0,1 puncte procentuale peste nivelul consemnat in 2005, potrivit datelor transmise de Institutul National de Statistica (INS).

Ghizdeanu a precizat ca exista insa judete unde sint mari probleme in gasirea unui loc de munca, cum sint cele din Moldova, spre exemplu Vaslui. Acesta a explicat ca mobilitatea fortei de munca este scazuta in Romania din cauza lipsei locuintelor si a costurilor ridicate cu chiriile.

Presedintele CNP a adaugat ca se poate vorbi de o criza a locurilor de munca pe anumite profesii, si nu de lipsa personalului calificat.

In 2006, numarul total al somerilor din Romania a ajuns la 728.000 de persoane, adica 7,3% din totalul populatiei active, care se cifreaza la 10 milioane de persoane. Pe de alta parte, rata somajului inregistrat si platit din fondul de specialitate a scazut in luna iunie 2007 la 4,1%, fata de nivelul de 5,2%, in aceeasi perioada din 2006. (O.C.)