"Aceasta intelegere va facilita adoptarea mai rapida a proiectului Galileo pe pietele globale, alaturi de GPS", a declarat directorul general pentru energie si transport din cadrul Comisiei Europene, Matthias Ruete.
Acordul va proteja interesele comune de securitate, potrivit oficialilor americani si europeni. Sistemul american de pozitionare globala (GPS) estre administrat de armata iar sistemul european Galileo va fi folosit si el pentru aparare. Satelitii americani si cei europeni vor folosi aceeasi frecventa radio, ceea ce va permite aparatelor de receptie sa primeasca semnal din partea ambelor sisteme. Reteaua americana GPS este compusa din 30 de sateliti.
Uniunea Europeana si-a propus ca reteaua Galileo sa aiba 30 de sateliti pana in anul 2010, pentru ca sistemul sa fie complet functional in anul 2012. Un singur satelit Galileo a fost lansat, in luna decembrie 2005.
Prin combinarea tehnologiei americane si europene, sistemul de pozitionare va beneficia de un numar dublu de sateliti, ceea ce va putea produce o imagine mai clara si mai fiabila, in special in zonele in care receptia este slaba din cauza configuratiei urbane sau geografice. Sistemele de orientare prin satelit sunt folosite pe scara larga atat in masini, vapoare si avioane, cat si in agricultura.
Ministrii europeni ai transporturilor au decis, in luna iunie, sa finanteze in intregime dezvoltarea sistemului Galileo, estimat la 3,6 miliarde de euro, dupa ce nu s-a ajuns la un acord cu grupul de firme private care urma sa acopere doua treimi din costuri. Scopul initial al proiectului Galileo era de a micsora dependenta Europei de sistemul GPS administrat de americani.