Pare o alaturare fortata, Securitatea lui Ceausescu asociata cu un joc raspindit in toata lumea si adoptat, ca mod de viata virtuala, de milioane de internauti. Si, totusi, e o asemanare intre ele.

Banuind ca exista cititori, m
Pare o alaturare fortata, Securitatea lui Ceausescu asociata cu un joc raspindit in toata lumea si adoptat, ca mod de viata virtuala, de milioane de internauti. Si, totusi, e o asemanare intre ele.

Banuind ca exista cititori, mai ales din rindul celor care prefera ziarul pe hirtie, care nu sint familiarizati cu ceea ce este Second Life, o incercare de lamurire pe care o iau chiar de pe site-ul cu pricina: "Second Life este o lume 3D virtuala, in intregime construita si detinuta de rezidentii sai. Din 2003, cind s-a deschis pentru public, si pina astazi, cresterea a fost exploziva, numarul de locuitori fiind astazi de aproape opt milioane si jumatate, pe intregul glob". Nu voi insista asupra definitiei, nu vreau sa ma judece colegii mei, internautii! Dar tot mai trebuie sa spun cite ceva despre acest tarim virtual. Ca sa intri in aceasta A Doua Viata trebuie sa completezi un formular in care iti alegi un nume pe care-l vei purta acolo, ascunzindu-ti adevarata identitate. Pe care ti-o cer doar mai-marii retelei, am inteles. Undeva, exista o fisa de decodare, poate ca din ratiuni de Securitate, pardon de expresie! Duci o existenta care nu are de-a face cu viata reala, traiesti intr-o lume paralela. Si nici unul dintre cei pe care-i intilnesti, cu care interactionezi, nu-ti stie numele real. Cel pe care-l intilnesti acolo poate fi oricine din familia ta, din prietenii tai, din cunoscutii si colegii tai. Numai ca nu stii cine sint cei din jurul tau!

Nu e greu sa faci o paralela intre Securitate si Second Life. Pina la un punct, asemanarile sint foarte mari. Si in reteaua de informatori ai Securitatii intrai tot printr-un formular (de mina, e drept, nu generat electronic), printr-un angajament ca nu vei deconspira aceasta legatura. Nu stiu daca in agreementul pe care-l accepti la Second Life e si o astfel de prevedere, nu am trecut de prima pagina, aceea cu alegerea unui nume conspirativ! Si intr-un caz, si in altul, nu stii cine e "implicat". Asa cum nu stiai cine toarna, nici acum, mergind pe strada, nu stii cine si ce e in Second Life. Mai e o asemanare, nu tocmai de lepadat: exista oameni care, speculind in Second Life, au reusit sa se imbogateasca si in First Life, adica in viata reala. E plina Romania de securisti care s-au imbogatit tocmai pentru ca au venit cu informatii colectate din retea si au valorificat ponturile in civilie. Asa s-au facut averi despre care lumea se mira si crede ca au venit din neant. Nu, au venit din stramosul Second Life-ului, de la avatari ai matusii Tamara. Cine stie ce bogatii a strins Matusa acolo! Nu pot sa spun daca Securitatea sau celelalte forte opresive ale serviciilor secrete au inspirat jocul de mare succes Second Life. Dar nu pot baga mina in foc nici ca nu au servit ca sursa. Nu stiu daca exista legatura intre un joc de societate si un joc de societate socialista multilateral dezvoltata. Dar nu pot sa nu vad cit de tare prinde o formula cu nume schimbate, cu identitati false si cu conspirativitati de tot felul. Exista multi care vor sa se ascunda, care au voluptatea conspirativitatii!

Totusi, exista o deosebire majora intre Securitate si Second Life. In vreme ce aceasta inventie internetista este un joc si o joaca, Securitatea nu a fost un joc si cu ea nu a fost de joaca!


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.