Eticheta frumos colorata ne sugereaza ca sampania este destinata copiilor. Ingredientele enumerate spun totusi ca parintii ar trebui sa evite sa le serveasca acest produs celor mici.     Lady Raspberry este, dupa spusele producatorului
Eticheta frumos colorata ne sugereaza ca sampania este destinata copiilor. Ingredientele enumerate spun totusi ca parintii ar trebui sa evite sa le serveasca acest produs celor mici.     Lady Raspberry este, dupa spusele producatorului, o "bautura racoritoare nealcoolica carbogazoasa cu suc de zmeura". Aceasta are in compozitie urmatoarele ingrediente: "Apa, zahar, suc de zmeura 5%, dioxid de carbon, acidifiant: acid citric E 330, aroma identic naturala de zmeura, conservant: dimetilpirocarbonat E 242". Producatorul ne mai spune sa servim acest produs rece si sa fim atenti, pentru ca are continutul sub presiune. Uita totusi sa specifice valorile nutritionale, care sunt cerute de Regulamentul 1924 al Uniunii Europene si care se aplica si in Romania.     ANALIZA. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune ca este o bautura carbogazoasa nealcoolica profund dezechilibrata nutritional cu un continut in macronutrienti reprezentat in principal de glucidul zaharoza, ceea ce imprima produsului o incarcatura glicemica ridicata. De asemenea, bautura contine acidifianti, arome artificiale si un conservant chimic-artificial inca neevaluat din punct de vedere toxicologic. Acidul citric - E330 - este un component al celulelor corpului, fiind folosit de organism fara efecte secundare. Au fost sesizate totusi reactii pseudoalergice (intolerante), dar acestea sunt foarte rare. Persoanele cu asemenea intolerante ar trebui sa evite toate fructele moi si produsele obtinute din ele.     CONCLUZII. Din cauza continutului sau, produsul nu este indicat copiilor, adolescentilor, supraponderalilor, obezilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, suferinzilor de maladii hepatice, cardiovasculare, renale, celor cu afectiuni dermatologice. Diabeticii vor consuma produsul numai cu avizul medicului curant, tinand cont de cantitatea de glucide ingerate.     Precizari Rubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate din eticheta, insa fara a i-l prezenta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.