Gramezile monstruoase de gunoi de la marginea oraselor si pe malurile riurilor ar trebui tratate cu masuri radicale. Avem reputatia, din cauza lor, de popor murdar si nesimtit.

Daca nu stiati, Romania s-a federalizat in materie de gu
Gramezile monstruoase de gunoi de la marginea oraselor si pe malurile riurilor ar trebui tratate cu masuri radicale. Avem reputatia, din cauza lor, de popor murdar si nesimtit.

Daca nu stiati, Romania s-a federalizat in materie de gunoaie. Un politist de mediu nu poate da amenzi daca cei care le arunca pe marginea drumului, cu basculanta, au depasit cu un metru judetul de actiune a politistului. Imaginati-va, avem nevoie de un echivalent al FBI-ului pentru a-i amenda pe cei care transforma de ani buni Romania intr-o uriasa groapa de gunoi. Strainii care traiesc sau revin in Romania nici macar nu se mai mira de redutele de mizerie pe care le vad pe marginea soselelor. Au inceput sa ridice din umeri. Dupa parerea lor astia sintem! Au inceput sa fie convinsi ca nu ne pasa cum traim decit, cel mult, declarativ. In 1990, Romania avea o reputatie ingrozitoare, de tara care pute, provocata si de starea WC-urilor din locuri si localuri publice.

Citiva ani mai tirziu, strainii care ne vizitau, dar si romani lipsiti de imaginatie ii acuzau de nesimtire pe tarani, fiindca nu erau in stare sa culeaga pungile si recipientele de plastic de pe cimpurile lor. "Taranii nesimtiti" ar fi trebuit insa sa stea, zi si noapte, la pinda pentru a vina butelcile si pungile aruncate de automobilisti in punctele de popas de pe marginea soselelor si duse de vint pe araturile lor.

Apoi au inceput sa apara gunoaiele din constructii, varsate din basculante uriase, si resturile aruncate de circiumile de la periferia oraselor. Efectul a fost ca s-a pornit o vinatoare impotriva soferilor care aruncau aceste mizerii pe marginea drumurilor si carora li se aplicau amenzi cind erau prinsi. N-au fost confiscate nici basculantele care deversau moloz si alte resturi de la constructii si nici dubitele din care erau aruncati saci de plastic cu resturi alimentare si cu farfurii si pahare de unica folosinta.

Cu vreo citeva saptamini in urma, premierul Tariceanu s-a declarat nemultumit de gunoaiele de pe marginea drumurilor care inconjoara Bucurestiul, ceea ce a dus la citeva "heirupisme" locale, televizate. Dupa care lucrurile s-au intors la normalitatea stiuta.

Daca premierul ar fi fost adeptul masurilor radicale de curatare a Romaniei de gunoaie, ar fi recurs la o hotarire de guvern prin care ar fi anuntat inchiderea firmelor ai caror angajati arunca resturile pe unde le trasneste prin cap, ca pe un atentat la sanatatea nationala. Dar, cum bine stim, dl Tariceanu are alte probleme strategice.

In privinta gunoaielor care ne sufoca, marea solutie ar fi sa le virim tot sub pres. Dar nu mai incap.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.