Doliu si lacrimi sincere. Catedrala Patriarhala a plans marti impreuna cu sutele de credinciosi care au venit sa sarute pentru ultima oara mana Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Cei care l-au iubit au asteptat o
Doliu si lacrimi sincere. Catedrala Patriarhala a plans marti impreuna cu sutele de credinciosi care au venit sa sarute pentru ultima oara mana Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Cei care l-au iubit au asteptat ore in sir pentru a ajunge langa trupul neinsufletit.


Batrani, bolnavi, cu multele lor probleme, dar cu lacrimi in ochi pentru cel pierdut. Sute de oameni au uitat ieri de toate problemele lor si au venit in pelerinaj la Patriarhie. Macar sa-i daruiasca o ultima floare daca n-au putut sta prea mult sa astepte. "Ne-a intarit Dumnezeu. Ai vazut? V-am spus eu ca o sa aveti aer conditionat si ca n-o sa fie caldura? Asa a vrut El!", spunea ieri una dintre batranele de pe Dealul Mitropoliei, fericita ca rugaciunile ei fusesera auzite si ca totul a fost asa cum si-a dorit. Credinciosii care au mers sa-si ia ramas-bun de la Prea Fericitul Teoctist sunt convinsi ca adevarata sfintenie a Patriarhului si credinta lor l-au induplecat pe Dumnezeu sa faca vremea mai blanda, astfel ca toti sa poata sta ore intregi in asteptare. Si foarte putini au renuntat, chiar daca au fost nevoiti sa piarda jumatate din zi pe Dealul Mitropoliei, insetati si infometati. Se inainta greu spre sicriu. Doar in grupuri organizate de jandarmii care asigura paza, astfel incat sa nu se aglomereze spatiul de la intrarea in biserica.


"L-AM IUBIT!". "L-am iubit si cred ca este un sfant." Asta spun multi dintre credinciosii care vin sa-l vada pentru ultima data. "Am venit si aseara, si acum trebuie sa merg la serviciu. Dar ma voi intoarce diseara. Toata tara ar trebui sa fie in doliu acum", ne-a marturisit o tanara absolventa de Teologie. Cei care au crezut ani la rand in sfintenia Prea Fericitului Teoctist mai spun ca au presimtit ca se va intampla ceva rau. "L-am simtit. Stiam ca asa are sa se-ntample. Si ieri am avut asa, o neliniste. Dar sunt mandra si bucuroasa ca am putut sa vin aici. Toate slujbele si toate rugaciunile le-am intampinat cu el. El nu trebuia sa faca totusi aceasta operatie, ca o mai ducea foarte mult", spunea Alina, credincioasa, 58 de ani. Asemenea multora, si ea a stat la Patriarhie de luni seara si va fi prezenta in continuare pana in ziua inhumarii: "Am fost si ieri, dar n-am stat toata noaptea. Am plecat cu ultimul metrou. Azi-dimineata am venit cu prima masina, la 6:00. O sa vin si maine, si la inmormantare vreau sa-i fiu alaturi". Cei care s-au trezit devreme n-au fost nevoiti sa stea la coada, pentru ca pana la ora 10:00 s-a putut intra lejer in Catedrala Patriarhala. Mai tarziu insa, crestinii au asteptat in picioare cateva ore, dar n-au cedat pana la sfarsit. (Anca Scarlat)


Personalitati la PatriarhieTot dupa ora 10:00 au ajuns la Patriarhie si cateva figuri ale vietii publice. Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, Printul Paul de Romania, Theodor Stolojan, liderul PLD, si Teodor Melescanu au ajuns in prima parte a zilei. Toti l-au cunoscut si l-au stimat pentru ceea ce a reusit sa construiasca de-a lungul carierei. Fiecare a ascuns cate-o lacrima langa trupul neinsufletit al celui ramas singur cu Dumnezeu. Si fiecare i-a aprins cate o lumanare la capatai. Pe Dealul Mitropoliei, pelerinajul va dura pana vineri, 3 august, cand Prea Fericitul Teoctist isi va gasi locul intru vesnicie alaturi de ceilalti patriarhi inhumati intre zidurile sfinte.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.