Democratii au anuntat ca vor monitoriza atent proiectul de buget pentru 2008.

Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, caracterizeaza drept „absolut fantezista" proiectia bugetara pe 2008 anuntata saptamina trecuta de ministrul Finantelor, Varujan Vosganian. El spune ca PD va monitoriza atent proiectul de buget pe 2008 pentru a verifica cum justifica Guvernul cresterile de venituri anuntate de Ministerul Finantelor. Responsabilul cu monitorizarea bugetului Tariceanu II a fost numit Gheorghe Pogea, fostul vicepremier pe probleme economice pe vremea cind PD se afla la guvernare.

Principala cifra contestata de Videanu este procentul de 39,1 estimat de Vosganian ca reprezentind ponderea veniturilor din PIB pe anul 2008. "La 39,1% nu s-ar putea ajunge nici ca urmare a unei mai bune colectari a impozitelor si taxelor, nici ca urmare a largirii bazei de impozitare sau ca urmare a includerii fondurilor UE", spune Videanu, adaugind ca in cel mai fericit caz s-ar putea ajunge la o cifra de venituri bugetare de 37% din PIB.

In plus, Videanu spune ca, "de cind guvernul PNL a fost dat in franciza PSD", colectarea veniturilor la buget a scazut din cauza cresterii economiei subterane. „Nu mai exista incredere in sistemul politic si atunci fiecare companie isi ia masuri de precautie si se duce la licitatie utilizind economia subterana si apelind apoi la prevederile legale privind regularizarea neincrederii in sistemul politic", explica Videanu. El se refera la o prevedere din legea licitatiilor care da posibilitatea cistigatorului sa renegocieze pretul serviciilor din oferta initiala.