O noua modificare a Codului muncii prevede ca angajatul poate cere daune angajatorului daca se considera prejudiciat moral.

Patronul care „produce o stare psihica cu efecte negative asupra vietii angajatului" poate sa plateasca daune morale daca se ajunge in instanta, potrivit unei modificari aduse Codului muncii de deputatul PLD Marian Sorin Paveliu, intrata in vigoare de vineri. Daca pina acum angajatul putea sa ceara daune patronului doar pentru prejudiciile materiale, cum ar fi neacordarea unor drepturi banesti sau a unor beneficii negociate, modificarea actuala include eventualele pagube morale. Insa proiectul de lege initiat de Paveliu la sfirsitul lunii aprilie este unul controversat. Mai intii a primit aviz negativ atit de la Consiliul legislativ, cit si de la Guvern, iar acum, dupa promulgare, atit ministrul Muncii, Paul Pacuraru, cit si avocatii specializati pe dreptul muncii considera modificarea inoportuna.

Consiliul legislativ a respins proiectul PLD-istului argumentind in principal ca introducerea despagubirilor morale nu isi are locul in cuprinsul Codului muncii, in conditiile in care acest tip de despagubiri este deja reglementat prin Codul civil in vigoare. Argument sustinut si de Magda Volonciu, avocat pe dreptul muncii, care spune ca, in plus, „angajatii vor fi mai egali decit ceilalti cetateni, pentru ca ar putea cere daune morale intr-un proces pentru care nu platesc taxa de timbru", asa cum e cazul litigiilor de munca. Avocata, care spune ca aceasta modificare a Codului muncii este „una din cele mai proaste solutii legislative cu privire la acest aspect", a mai dat alte doua argumente in acest sens.

In primul rind, va fi o „sugrumare a instantelor" de catre angajati si mai ales de sindicate, care vor cere daune morale, mai ales ca „textul noului articol din Codul muncii nu precizeaza exact care sint prejudiciile morale".

In plus, „judecatorii romani nu au obisnuinta de a judeca cu echitate, pe baza precedentelor, asa cum se intimpla in statele din Vest, unde exista o asemenea clauza, si vor da verdicte dupa ce parere isi fac ei", a adaugat Volonciu.

Avocata a mai spus ca patronilor le va fi foarte greu sa demonstreze ca „ei nu i-au stresat sau nu le-au produs neplaceri angajatilor si ca au stat cuminti" si considera ca prevederea „este o ineptie". Nici ministrul Muncii nu este de acord cu prevederile noului articol din Codul muncii. „Daca angajatul are o problema de imagine, de consum psihic sau se simte stresat, poate actiona in judecata angajatorul si poate cere daune morale. Guvernul nu a sustinut acest demers pentru ca introduce multa confuzie. Nu exista o definitie a prejudiciului moral si nu exista o modalitate de a converti acest prejudiciu in despagubire baneasca", a declarat Pacuraru, potrivit MEDIAFAX. Ministrul a mai spus ca va solicita Ministerului Justitiei sa reuneasca Comisia de dialog social pentru a clarifica elementele de procedura pentru intelegerea acestui termen, dar ca este posibil si sa initieze un proiect de modificare a acestui articol din Codul muncii.

Scad accidentele de munca Numarul accidentelor de munca a scazut in anul 2006 si, potrivit estimarilor facute de Inspectia Muncii, aceasta tendinta se va mentine si in urmatorii ani. In 2005 s-au inregistrat peste 4.800 de cazuri de angajati care au suferit un accident de munca, dintre care 475 s-au soldat cu moartea acestora, in timp ce, in 2006, numarul lor a scazut cu 100, in ambele variante, potrivit Tatianei Moraru, reprezentanta Inspectiei Muncii. Cu toate acestea, specialistii Institutului National de Cercetare- Dezvoltare pentru Protectia Muncii "Alexandru Darabont" sustin ca Romania este in continuare pe primele locuri ale clasamentului european in acest domeniu.

Textul modificarii aduse Codului muncii, pe www.cotidianul.ro/select