Era o vreme cand erai dat afara din clasa daca purtai ochelari de soare. Acum, fara ei, nu te mai primesc profesorii la ore.   Soarele austral e cool. Amintindu-si probabil de nevoia lui de a fi cool in copilarie, directorul scolii publice Arn
Era o vreme cand erai dat afara din clasa daca purtai ochelari de soare. Acum, fara ei, nu te mai primesc profesorii la ore.   Soarele austral e cool. Amintindu-si probabil de nevoia lui de a fi cool in copilarie, directorul scolii publice Arncliffe din Sydney a impus obligativitatea purtarii ochelarilor de soare in institutiile de invatamant de catre toti copii intre 3 si 12 ani, pe dutara recreatiilor. Motivul este insa unul cat se poate de stiintific: sensibilitatea ochilor in perioada de crestere, fata de care soarele din curtea scolii pare a fi necrutator. Astfel, scuza oricarui scolar rebel, a devenit litera de lege in capitala South Wales-ului, iar sustinerea de care se bucura in randul medicilor si, evident, al elevilor, ar putea-o propulsa la nivel national. O chestiune de sanatate publica. Ministrul invatamantului din statul australian si-a declarat si el sprijinul in promovarea noii reglementari, declarand ca isi aminteste bine cum evita in scoala sa iasa in pauze datorita unei sensibilitati crescute a ochilor. "Este cert ca in anumite zone e de preferat ca elevii sa poarte ochelari de soare in timpul recreatiilor. Razele ultraviolete, ale caror efecte negative asupra pielii sunt deja binecunoscute, pot fara indoiala afecta ochii, chiar si la o expunere de scurta durata, cataracta fiind una dintre afectiuni", a declarat John Della Bosca. Mai puternice de cinci ori pe timpul verii decat in restul anului, razele pe care le cautam cu disperare in timpul concediului la mare, are, conform ultimelor studii, un efect distrugator asupra corneei in dezvoltare, "copii trebuind incurajati de catre parinti sa poarte ochelari de soare inca de la varsta de 3-4 ani, atunci cand nu poate fi evitata expunerea la razele ultraviolete", avertizeaza Con Petsoglou, director al clinicii de pediatrie al Spitalului Oftalmologc din Sydney.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.