Un nor de praf starnit de vant pe iazul de minereu Bozanta Mare a speriat luni seara localnicii din satele apropiate si autoritatile de mediu, informeaza corespondentul Rompres.

Directorul Agentiei de Mediu din Baia Mare, Victor Iancu, a declarat ca o furtuna puternica a ridicat in atmosfera o cantitate apreciabila de praf din halda de minereu steril, situata in apropierea localitatii Bozanta Mare.

Praful s-a depus pe culturile de legume, de cereale si pe case. Oamenii au fost sfatuiti sa nu consume legumele sau fructele de pe camp decat dupa spalare. Localnicii din Bozanta Mare, Lapusel si Recea s-au speriat de faptul ca furtuna de praf le-ar putea afecta sanatatea. APM Baia Mare a precizat ca praful depus pe case si plante contine metale neferoase rezultate din prelucrarea minereurilor, dar pentru moment nu se poate aprecia daca acesta ar avea urmari asupra sanatatii oamenilor sau a culturilor agricole. In urma cu o luna, un nor de praf cu continut de metale neferoase adus de o furtuna puternica s-a asezat peste orasul Baia Sprie si localitatea Tautii de Sus.