Daca mai toata lumea stie ca miopul vede rau la distanta si poarta lentile cu minus,  ca hipermetropia sau presbiopia inseamna vedere rea de aproape si necesitatea ochelarilor cu plus, ei bine, mai putin se pricepe lumea la al treilea vici
Daca mai toata lumea stie ca miopul vede rau la distanta si poarta lentile cu minus,  ca hipermetropia sau presbiopia inseamna vedere rea de aproape si necesitatea ochelarilor cu plus, ei bine, mai putin se pricepe lumea la al treilea viciu de refractie numit astigmatism. Prof. dr. Monica Pop, directoarea Spitalului de Urgente Ofalmologice, lamureste astigmatismul. Acesta inseamna o diferenta de refractie mai mare de 0,5, deci mai mare de jumatate din dioptrie intre meridianele ochiului. Exista trei feluri de astigmatism si anume: astigmatismul simplu, astigmatismul compus si astigmatismul mixt. In astigmatismul simplu, meridianul unui ochi are un viciu. Ori miop, ori hipermetrop. Dar meridianul celuilalt ochi este normal. Daca meridianul ochiului bolnav are miopie, este vorba de un astigmatism simplu miopic, iar daca meridianul ochiului suferind are hipermetropie, este vorba de un astigmatism simplu hipermetropic. Astfel, meridianul unui ochi poate avea minus 1,5, iar celalalt sa aiba 0. Alt exemplu, meridianul unui ochi are plus 2, iar meridianul celuilalt ochi plus 0,5 (acest meridian este normal caci nu depaseste dioptria 0,5).


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.