ECUMENISM
Patriarhul Teoctist a fost deschis la dialog cu celelalte culte crestine, in timpul misiunii sale inregistrandu-se o premiera: vizita Papei.


Patriarhul Teoctist si Papa Ioan Paul al II-lea au avut trei intalniri. In pe
ECUMENISM
Patriarhul Teoctist a fost deschis la dialog cu celelalte culte crestine, in timpul misiunii sale inregistrandu-se o premiera: vizita Papei.


Patriarhul Teoctist si Papa Ioan Paul al II-lea au avut trei intalniri. In perioada 7-9 mai 1999, Capul Bisericii Catolice a efectuat o vizita istorica in Romania - prima intr-o tara ortodoxa, la invitatia Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane. In dialogurile pe care cele doua personalitati le-au avut, s-au regasit teme precum modul in care isi duc cele doua Biserici misiunile pe pamant, cum au putut supravietui, cu ce sacrificii, cat de intarita sau distrusa a iesit Biserica dupa anii de comunism. Patriarhul a numit vizita Papei drept "un eveniment unic in Biserica noastra": "Chiar daca multi se indoiau de posibilitatea realizarii acestei vizite, a facut Dumnezeu asa fel ca s-au adeverit cuvintele «Unde vrea Dumnezeu, se biruiesc hotarele firii»".


PLAN DIVIN. Patriarhul Teoctist a daruit Papei o carte despre martirii Bisericii crestine in Romania. Ioan Paul al II-lea a spus: "Daca astazi ne intalnim, aceasta se datoreste unui plan de iubire al Sfintei Treimi, care, in ajunul Marelui Jubileu, a voit ca noi, succesori ai acelor Apostoli, sa putem rechema in memorie acea intalnire. Biserica a crescut si s-a raspandit in lume; Evanghelia a fecundat culturile si, pe acest pamant, comori de sfintenie, de fidelitate crestina, platite uneori cu pretul vietii, au impodobit acel templu spiritual care este Biserica. Astazi, noi impreuna Ii aducem multumire lui Dumnezeu. (a€¦) O vizita de neuitat, Romania. Am trecut aici pragul sperantei. Va multumesc".


RECIPROCITATE. Patriarhul Teoctist a mers la Roma in octombrie 2002, pentru a continua dialogul cu Biserica Catolica. Este prima vizita oficiala a unui patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane intreprinsa la Roma, la Vatican si in Biserica Romano-Catolica. Prea Fericitul Parinte Patriarh a mai vizitat Roma si pe Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea in 1989, dar nu oficial, ci in drum spre India. In ziua de 5 ianuarie 1989, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a avut o intrevedere particulara cu Papa Ioan Paul al II-lea. Si-au inmanat reciproc daruri simbolizand cultura si spiritualitatea fiecaruia. Intrevederea a durat mai mult decat se prevazuse, datorita sentimentelor privilegiate pe care le avea Papa pentru romani si Romania. Pr. prof. dr. Nicolae D. Necula scrie pe www.crestinism-ortodox.ro ca aceasta vizita s-a desfasurat fara acordul expres al lui Nicolae Ceausescu, deoarece acesta trimisese chiar un fax ca sa nu aiba loc intalnirea cu Papa, "dar Prea Fericitul si-a urmat credinta si, cu curajul ce-l caracterizeaza, a nesocotit fatis dispozitia lui Ceausescu. Drept represalii, acesta nu l-a mai primit niciodata pe Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist", afirma Pr. prof. dr. Nicolae D. Necula.  Cititi si: a— "Am mers de-a dreptul" a— Patriarhul a— Un vis: catedrala a— Sus sa avem inimile! a— A ferit biserici de la demolare a— Calea catre Patriarhie a— Inaintasii sai a— Misiunea diplomatica a— O ultima vizita    


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.