Intreaga clasa politica si-a exprimat regretul pentru trecerea Patriarhului Teoctist la cele vesnice. Presedintele Traian Basescu a aflat cu "adanca tristete" aceasta veste si i-a acordat ieri cea mai inalta distinctie, Ordinul National Steaua Romani
Intreaga clasa politica si-a exprimat regretul pentru trecerea Patriarhului Teoctist la cele vesnice. Presedintele Traian Basescu a aflat cu "adanca tristete" aceasta veste si i-a acordat ieri cea mai inalta distinctie, Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Colan.

Potrivit unui comunicat transmis de Presedintie, prima vizita a unui papa intr-o tara majoritar ortodoxa, precum si eforturile BOR de a raspunde provocarilor unui nou ciclu istoric deschis dupa Revolutia din 1989 vor fi legate mereu de numele Patriarhului. La randul sau, Regele Mihai si-a exprimat "adanca parere de rau" si i-a adus un omagiu, "rugand Domnul sa-i aseze sufletul in pace alaturi de predecesorii lui Miron, Nicodim, Iustinian si Iustin". Fostul suveran a spus ca, impreuna cu familia regala, va fi alaturi de toti cei care varsa o lacrima pentru Patriarh si a cerut "luare-aminte" la importanta pe care credinta stramoseasca o are in Romania.

Pentru fostul sef al statului Ion Iliescu, trecerea in nefiinta a Patriarhului este, fara indoiala, o pierdere atat pentru BOR, cat si pentru intreaga societate romaneasca. Iliescu, care  l-a cunoscut pe Teoctist la Iasi, cand a fost numit mitropolit al Moldovei, a spus ca in calitate de sef al statului a avut o relatie foarte buna cu PF Teoctist, mentionand in acest sens implicarea bisericii ortodoxe in scoli, armata, spitale.

"In istoria BOR si in cea a Romaniei, PF Teoctist va ramane ca un sustinator al ecumenismului, idee de importanta vitala pentru lumea moderna", a spus si fostul presedinte Emil Constantinescu. Acesta a amintit ca Teoctist a avut un rol important in imbunatatirea relatiilor in interiorul mediului politic din Romania in anii 1990-1996, prin gesturi cum ar fi invitarea adversarilor care se confruntau pe scena politica la sarbatorile de Pasti la Patriarhie.

"In numele Guvernului doresc sa exprim profundul nostru regret pentru imensa pierdere a BOR, a milioanelor de credinciosi crestini-ortodocsi. Vom fi cu totii alaturi in aceste clipe de tristete. Pentru ziua funeraliilor ce va fi decisa de ierarhii Bisericii ne vom reculege cu totii cu piosenie ca zi de doliu national", a spus premierul Calin Popescu Tariceanu.


PARLAMENT. "Nu o data a venit in mijlocul nostru, in Parlament. Numai prezenta sa in sala de sedinte ne facea sa uitam de dusmaniile politice, care ne fac atat rau in societatea romaneasca. A fost un om extraordinar si avea o ultima dorinta: Catedrala Neamului, pe care trebuie sa i-o indeplinim", a spus presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. "In numele Camerei Deputatilor, cat si al meu personal, ma alatur tuturor celor care in aceste zile indreapta un gand pios in memoria celui care si-a inchinat intreaga viata pastrarii spiritului viu al ortodoxiei romanesti, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist. Bunul Dumnezeu sa-l odihneasca in lumina Sfintilor Sai!", a aratat si presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, in mesajul sau transmis Sfantului Sinod al BOR.



Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.