CONDUCATORII
Inainte de Teoctist, Biserica Ortodoxa Romana a mai fost condusa de alti patru patriarhi: Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina si Iustin Moisescu.


Fiecare dintre acestia s-a straduit ca in perioda in ca
CONDUCATORII
Inainte de Teoctist, Biserica Ortodoxa Romana a mai fost condusa de alti patru patriarhi: Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina si Iustin Moisescu.


Fiecare dintre acestia s-a straduit ca in perioda in care au pastorit sa fie bine Bisericii si enoriasilor sai. Miron Cristea devine la 4 februarie 1925 primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, fiind instalat in noua demnitate la 1 noiembrie 1925. S-a nascut acum 130 de ani, la 18 iulie 1868, intr-o familie de tarani romani din Toplita. La botez a primit numele Ilie. In 1902 a fost ales consilier mitropolitan, slujire in care s-a distins si ca un bun chivernisitor si organizator.

A fost hirotonit diacon la 30 ianuarie 1900, tuns in monahism la 23 iunie 1902, iar in vara anului 1903 a fost hirotonit ieromonah. In decembrie 1902 a fost ales episcop al Caransebesului. Hirotonit arhiereu la 3 mai 1910, a fost instalat in scaun la 8 mai, acelasi an. La 18 decembrie 1919, primul parinte al tarii fusese ales Mitropolit Primat al Ro-maniei intregite, iar in ziua urmatoare investit si inscaunat. Inscaunarea lui Miron Cristea in functia de patriarh insemna atat o victorie a Bisericii Ortodoxe Romane, cat si a intregii tari.

NICODIM MUNTEANU. A pastorit ortodoxia romana in perioada celui de-al doilea razboi mondial si a instaurarii comunismului, biruind cu intelepciune asprimea unor vremuri tulburi, cand preotii erau arestasi si condamnati, iar bisericile, daramate sau inchise. Activitatea sa de la Neamt l-a adus in atentie, asa incat, dupa moartea Mitropolitului Pimen, la 3 februarie 1935, Nicodim Munteanu e instalat in scaunul de Mitropolit al Moldovei si Sucevei. In 1939, dupa moartea lui Miron Cristea, a luat in primire locotenenta de Patriarh (5 martie 1939), dar a refuzat sa candideze la patriarhat. La 30 iunie 1939, Marele Colegiu electoral bisericesc l-a ales patriarh pe Nicodim, dupa ce, in prealabil, mai mult de nevoie, isi daduse consimtamantul sa candideze.


JUSTINIAN MARINA. Munca sa continua in folosul credinciosilor si
al Bisericii l-a recomandat pe Mitropolitul Moldovei Justinian Marina sa fie ales, la data de 24 mai 1948, Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Ungrovlahiei si Patriarh al Romaniei.
Cu prilejul sarbatoririi a 75 de ani de la nasterea sa, Justinian spunea: "Doua idei majore m-au calauzit in tot ceea ce s-a realizat in cei 28 de ani de patriarhat. Prima idee a fost si este unitatea Bisericii, asa cum a dorit-o si a cerut-o Mantuitorul Insusi. (...) A doua idee mare a fost preocuparea mea ca Biserica Ortodoxa Romana sa fie o Biserica vie, activa".


Ierarh de mare prestigiuIn una dintre perioadele intunecate din istoria Romaniei, un stalp puternic sprijinea Biserica Ortodoxa Romana: Iustin Moisescu. La 12 iunie 1977, dupa ce Patriarhul Justinian a murit, era ales Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Ungrovlahiei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.
Inscaunarea a avut loc in iunie 1977, iar ca patriarh a condus Biserica Ortodoxa Romana timp de noua ani, pana la moarte, la 31 iulie 1986, una dintre perioadele intunecate din istoria Romaniei.
Patriarhul Iustin Moisescu a reusit, cu eforturi prea putin cunoscute, sa pastreze pe vechile lor amplasamente Bisericile Coltea si Kretzulescu si Biserica Sfantul Gheorghe-Nou.
A salvat de la demolare, acceptand sa fie translate, cu pierderea incintelor, neavand alta solutie, sase biserici (Mihai Voda, Schitul Maicilor, Olari, Sfantul Ilie-Rahova, Sfantul Ion-Piata, Sfantul Gheorghe-Capra) si Palatul Sfantului Sinod de la Manastirea Antim.  Cititi si: a— "Am mers de-a dreptul" a— Patriarhul a— Un vis: catedrala a— Sus sa avem inimile! a— A ferit biserici de la demolare a— Intalniri istorice a— Calea catre Patriarhie a— Misiunea diplomatica a— O ultima vizita    


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.