Dupa finalul domniei lui Miguel Indurain, in 1995, toti cistigatorii Marii Bucle au fost suspectati sau s-a dovedit ca s-au dopat. Exceptie nu face nici Alberto Contador.

In 2007, Turul Frantei s-a incheiat inainte ca plutonul sa ajunga pe Champs Élysées. Ce a urmat trimiterii acasa lui Michael Rasmussen a fost o datorie sportiva a organizatorilor si ciclistilor de a da totusi un cistigator unei editii suprasaturate de doping. El se numeste Alberto Contador, are 24 de ani, dar nimeni nu il proclama intemeietorul unei noi ere in ciclism, pentru ca inca nu-i poate fi garantata corectitudinea in planul dopajului. A inceput ciclismul in 1998, dar l-a intrerupt in 2004, cind a intrat in coma intr-o etapa din Turul Asturiei, fiind diagnosticat cu un cavernom cerebral, si a fost operat de urgenta la spitalul Ramón y Cajal din Madrid.

Doi ani mai tirziu se gasea cu echipa Liberty Seguros in centrul Operatiunii Puerto, desfasurata de Garda civila spaniola, dar medicul Eufemiano Fuentes, creierul afacerii, a declarat ca nu il cunoaste personal si Contador a fost scos de sub acuzare. Totusi, initialele A.C. au fost gasite pe listele doctorului si ele ii apartin, asa cum R.H. au fost identificate cu Roberto Heras, J.B. cu Joseba Beloki sau A.V. cu Angel Vicioso, toti acestia fiind suspendati la ora actuala. Ziarele „Le Monde" si „Süddeutsche Zeitung" au adus in weekend dovezi care sa ateste vinovatia lui Contador, dar directorul organizatorilor, Patrice Clerc, nu le-a luat in considerare.

Primarii Londrei si Parisului au binecuvintat duminica aceasta opera comerciala, ce contine elemente de comedie, coruptie, frauda, tragedie si gladiatori pe post de actori. In ultimii ani nu mai putin de 16 dintre profesionistii cunoscuti au murit din cauza dopajului. Marco Pantani (mort la 34 ani), Jose Maria Jimenez (32 ani), Michele Zanoli (37 ani), Paul Haghedooren (38 ani) sau Stive Vermaut (28 ani) sint doar citeva dintre victime si este demn de remarcat faptul ca de la cistigarea Marii Bucle, in 1995, de catre Miguel Indurain, nici un invingator de Tur nu a scapat de suspiciunile, dovedite sau nu, de dopaj. Bjarne Riis (1996), Jan Ullrich (1997), Marco Pantani (1998) si Floyd Landis (2006) nu s-au putut abtine sa nu guste din fructul interzis, iar in ceea ce-l priveste pe Lance Armstrong, comentariile persista si la doi ani de la ultima victorie. In acest context, Contador nu avea totusi cum sa nu fie aliniat trendului.