Inalt Prea Sfintia Sa Daniel al Moldovei va conduce Biserica Ortodoxa Romana (BOR) pentru urmatoarele 40 de zile, conform statutului BOR. La finalul acestui interimat, Sfantul Sinod se va reuni sub presedintia veteranului printre inaltii ierarhi, Inalt Prea Sfintia Sa dr Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, pentru a-l alege pe cel de-al saselea Patriarh al Romaniei.


Dupa o perioada de 41 de zile, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane se va intruni si va organiza alegeri secrete, alegeri la care vor avea acces doar Inaltii Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane. Pana in 2006 a functionat principiul "locum tenens", potrivit caruia Mitropolitul Moldovei era urmas de drept la scaun (asa s-a intamplat chiar si in cazul Patriarhului Teoctist), acesta devenind automat Patriarhul Romaniei.


SCHIMBARE. La 1 martie 2006, regulamentul Bisericii Ortodoxe Romane a fost modificat, desemnarea capului bisericii urmand a se face prin alegeri. Deci, cel care ii va succede Patriarhului Teoctist in jiltul de Intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane va fi ales de Colegiul Electoral Bisericesc, un for alcatuit, dupa cum se stie, din ierarhi si laici, prin vot secret, dintre cei doi sau trei candidati care vor fi desemnati de Sfantul Sinod.


DOUA TABERE. Desi se vorbeste despre surprize care ar putea sa vina din partea Arhiepiscopului Tomisului, Inalt Prea Sfintia Sa Teodosie, si a Inalt Prea Sfintitului Bartolomeu Valeriu Anania, Mitropolitul Clujului, in realitate, conform unor surse din randul Bisericii, nu va fi vorba decat de o "confruntare" intre cei doi mitropoliti ai Moldovei si Olteniei, IPS Daniel Ciobotea si IPS Teofan Savu. Sanse egale au ambii ierarhi, fiecare avand propria sfera de influenta in lumea ortodoxiei romanesti.


IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, ucenic de suflet si colaborator apropiat al Prea Fericitului Teoctist, adept al spiritului conservator, poate miza pe sprijinul fostilor colegi de manastire (de la Schitul Crasna), Inalt Prea Sfintitul dr Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Prea Sfintitul Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului, Prea Sfintitul dr Ciprian, Episcop-Vicar Patriarhal, Prea Sfintitul dr Sebastian Ilfoveanul, Episcop-Vicar Patriarhal, Prea Sfintitul dr Ambrozie, Episcopul Giurgiului, dar si pe cel al episcopilor subordonati Mitropoliei Olteniei.


De cealalta parte, Prea Sfintia Sa dr Daniel Ciobotea, Mitropolitul Moldovei, se bucura de sprijinul reformistilor din sanul ortodoxiei. Printre ei se numara Inalt Prea Sfintitul Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, de episcopii din subordinea Mitropoliei Moldovei.
Se vehiculeaza ca de partea sa ar putea trece si Prea Sfintitul Casian Craciun, Epsicopul Galatiului, despre care se spune ca ar fi preferat de Mitropolitul Daniel pentru a-i succede in scaunul vacant de la Mitropolia Moldovei.


FRICTIUNI. Surpriza pe care o poate face Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu Valeriu Anania, Mitropolitul Clujului, este optiunea sa si chiar recomandarea sa de care multi ierahi pot tine cont, insa dupa cum au stat lucrurile intre IPS Bartolomeu Valeriu Anania si IPS Daniel au fost anumite frictiuni cu prilejul alegerii Mitropolitului Ardealului.