Trupele se vor retrage din zona incepind din aceasta noapte.

Moment istoric pentru Regatul Unit. Trupele militare britanice isi vor incheia misiunea in Irlanda de Nord, in aceasta noapte, la ora 0.00. Cei mai multi dintre soldati se vor retrage din zona, dupa o prezenta continua de 38 de ani. O garnizoana de 5.000 de militari va ramine in Irlanda de Nord, dar securitatea va fi asigurata in intregime de politia locala.

Inainte de plecare, soldatii au participat la o ceremonie comemorativa pentru colegii lor, ucisi in timpul misiunii. Slujba a avut loc la o catedrala din Belfast. Lord Eames, arhiepiscop al Bisericii Irlandei, a multumit fortelor armate britanice pentru eforturile de pace depuse in ultimele decenii. „Viata noastra a evoluat intr-un mod in care nu ar fi fost posibil fara sacrificiul, curajul si devotamentul celor care si-au dat viata aici. Sa ne amintim cu mindrie si admiratie de cei care au facut sacrificiul suprem", a declarat arhiepiscopul.

Operatiunea din Irlanda de Nord, cunoscuta sub numele de „Banner", a fost cea mai lunga campanie sustinuta vreodata de armata engleza. Fortele militare au fost trimise in zona in 1969 pentru a calma o serie de ciocniri violente intre catolici si protestanti. Initial, trupele urmau sa asigure mentinerea pacii in regiune. Imediat dupa sosirea soldatilor insa, The Provisoral IRA (o aripa a Armatei Republicane Irlandeze) a inceput o campanie de atentate cu bomba, care aveau ca tinte preferate fortele britanice. In total, 300.000 de persoane au fost trimise in zona de-a lungul anilor si peste 760 dintre ele au fost ucise de organizatiile paramilitare.

In vara lui 2005, la citeva zile dupa atentatele din Londra, de pe 7 iulie, IRA a anuntat depunerea armelor si renuntarea la violenta.