Astazi se lasa sec de Postul Adormirii Maicii Domnului, iar de miercuri incepe postul, care va dura pana pe data de 15 august cand se va praznui Adormirea Maicii Domnului.
Postul Adormirii Maicii Domnului dureaza doua saptamani si se tine spre
Astazi se lasa sec de Postul Adormirii Maicii Domnului, iar de miercuri incepe postul, care va dura pana pe data de 15 august cand se va praznui Adormirea Maicii Domnului.
Postul Adormirii Maicii Domnului dureaza doua saptamani si se tine spre aducerea aminte a virtutilor Maicii Domnului. Este mai usor decat Postul Pastilor, dar mai aspru decat al Nasterii Domnului si al Sfintilor Apostoli. Cele doua saptamani de post de la sfarsitul verii sunt necesare, dupa unii teologi, si pentru a intampina cum se cuvine cele doua sarbatori deosebit de importante din acesta perioada: Schimbarea la fata a Domnului (6 august) si Adormirea Maicii Sale (15 august). Este dezlegare la peste, vin si untedelemn in praznicul Schimbarii la fata. In restul postului se mananca ulei si se bea vin numai sambata si duminica. Pe toata perioada postului, in biserici se citesc zilnic sau alternativ Paraclisele Maicii Domnului si acatistele dedicate acesteia. Sfintii parinti recomanda si in acest post spovedania si impartasirea, cu dezlegarea duhovnicului.
Stabilirea acestui post, cu toate canoanele sale, s-a facut in cadrul unui sinod ecumenic prin secolele XI-XII. In Biserica Ortodoxa Romana a devenit o traditie ca in perioada acestui post crestinii sa participe la pelerinaje la manastirile care au ca hram numele Maicii Domnului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.