Prea Fericitul Parinte Teoctist s-a dus cu inima impacata la Ceruri. I-a parut rau insa ca a parasit lumea. Dupa lunga seceta care a lovit Botosanii, ieri, cerul de deasupra Tocilenilor, satul sau natal, a fost acoperit de nori. Dupa doua luni uscate
Prea Fericitul Parinte Teoctist s-a dus cu inima impacata la Ceruri. I-a parut rau insa ca a parasit lumea. Dupa lunga seceta care a lovit Botosanii, ieri, cerul de deasupra Tocilenilor, satul sau natal, a fost acoperit de nori. Dupa doua luni uscate, o ploaie binecuvantata a inceput apoi sa cada, umpland de bucurie sufletele "tocilenilor".

Mihai Arapasu, nepotul Prea Fericitului, parea cel mai impacat: "A dat Dumnezeu ploaie. Cum sa-ti multumesc, Doamne!".

NEPOTUL PREFERAT. Dar si in sufletul batranului de 75 de ani ploua. Ploua cu lacrimi amare. Era nepotul preferat al Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane, cel care avea grija de biserica ctitorita de Prea Fericit. De altfel, ieri, pe ulitele Tocileniului, un sat nu prea avut din judetul Botosani, unde inca mai locuiesc aproape 30 de nepoti, toti oamenii purtau doliu si aproape nimeni nu vorbea. Vorbeau insa ochii lor, scaldati in lacrimi. "Este o pierdere mare pentru noi, era sufletul nostru, era sange din sangele nostru, este ctitorul acestei biserici. Era un om cum nu mai vezi altii. Era invatat, stia multe, dar tot timpul a fost alaturi de noi, care nu stim carte. Se interesa tot timpul de noi, ce facem, cum o ducem", spunea ieri printre lacrimi Mihai Arapasu, nepotul Parintelui Teoctist.


Biserica, a carei constructie a inceput inca din 1986, este mandria oamenilor din Tocileni. De trei ori
s-a inceput turnarea temeliei si tot de trei ori au fost oprite lucrarile. "Cu voia lui Dumnezeu, in 1991 a fost terminata si apoi sfintita. Au fost tare multe piedici atunci din partea autoritatilor comuniste", a precizat parintele paroh Liviu Catalin Liteanu. Prea Fericitul a avut intotdeauna grija de ctitorie si i-a spus nepotului sa aiba grija sa fie tot timpul curata si bine ingrijita. "A donat foarte multe carti si vesminte. Mie imi pare rau ca nu m-a cunoscut, ca nu a venit la biserica de cand sunt eu aici", isi exprima ieri regretul parintele paroh al bisericii din Tocileni.


Cel care a ocrotit Biserica Ortodoxa Romana vreme de mai bine de 20 de ani a intrat in monahie inca de la 14 ani. Nu cu acordul parintilor sai, Dumitru si Marghioala. Mihai, nepotul, povesteste ca s-a dus pe ascuns la Vorona. "A plecat si nu a zis la nimeni. Dar apoi l-au gasit parintii si l-au adus acasa. Dupa aia a fugit iar la manastire, l-a dus tata cu caruta la Vorona. Daa€™ dupa aia s-au bucurat ca a intrat la manastire si ne-am bucurat si noi", a povestit Mihai Arapasu primii pasi in viata monahala a Prea Fericitului Parinte Teoctist.


NEAMUL ARAPASU. Casa in care a copilarit Prea Fericitul nu mai exista, terenul a fost retrocedat, in schimb, pe o ulita din Tocileni traiesc aproape 30 de nepoti. Dintre toti, Mihai Arapasu era cel mai aproape de sufletul Prea Fericitului. A fost si la Bucuresti in vizita. "Am vizita toate camerele de la Patriarhie. Dar nu putea sa stea foarte mult cu mine. Era foarte ocupat, iesea numai si ma imbratisa si imi spunea ca ne vedem seara. Dar si atunci avea treaba, ca venea un consilier si aducea tot felul de acte la semnat", spunea Mihai Arapasu. Aici, cei doi vorbeau despre tot felul de probleme. "Se caina si el, spunea Doamne, si eu trag multe aici. Nu se ferea de mine, imi spunea cine a gresit sau cine a facut bine", ne-a declarat nepotul Mihai. Nedumerirea acestuia era unde va fi ingropat Prea Fericitul Parinte Teoctist. Nu stia ca Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane hotarase ca Prea Fericitul sa fie inmormantat vineri in Dealul Mitropoliei. Pentru a reusi sa obtina autorizatia de constructie a bisericii din Victoria, Prea Fericitul le-a spus autoritatilor ca doar vrea sa extinda o capela refacuta in 1967 chiar de Mihai Arapasu. A reusit, dar biserica ascunde un mare secret. "Nu stiu unde va fi ingropat, ca depinde de ce a scris in testament. Dar la biserica este ascunsa o odaie mare, pe care noi o folosim acum ca magazie. Acolo este o cripta, de care nu stie multa lume. Nici eu nu am stiut. Dar dupa ce a fost sfintita biserica, m-a rugat atunci episcopul Adrian Botosaneanul sa-i arat unde va fi ingropat Prea Fericitul. Atunci mi-am dat eu seama ca de fapt e o cripta, ca era foarte mare secret", a soptit Mihai Arapasu.


MICROBUZ PENTRU RUDE. De altfel, dorinta cea mai mare a credinciosilor botosaneni era ca Prea Fericitul Parinte Teoctist sa fie ingropat la Vorona, acolo unde si-a inceput viata monahala, sau chiar in biserica ctitorita de el, oamenii locului spunand ca Prea Fericitul si-a exprimat in dese randuri dorinta sa fie ingropat in acelasi sat cu parintii sai. Pentru nepoti, ingroparea Prea Fericitului la Bucuresti inseamna o problema in plus. Starea financiara precara nu le-ar permite sa participe in Capitala pentru funeralii si numai un microbuz pus la dispozitie de autoritati i-ar ajuta sa ajunga la Bucuresti. "Pana acum, el venea mai des acasa si era o sarbatoare. Noi ajungeam rar la el. Ultima data a fost acasa anul trecut si s-a rugat la mormantul parintilor sai. Noi am fi vrut sa fie inmormantat la Vorona", ne-a mai spus Mihai Arapasu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.