Campionatul huliganilor a debutat chiar inaintea celui din Liga I in sezonul acesta, prin intrarea pe teren a unui fan stelist la meciul amical cu Charleroi, cu o saptamana inaintea startului oficial. In prima runda, dinamovistii au tinut sa nu ra
Campionatul huliganilor a debutat chiar inaintea celui din Liga I in sezonul acesta, prin intrarea pe teren a unui fan stelist la meciul amical cu Charleroi, cu o saptamana inaintea startului oficial. In prima runda, dinamovistii au tinut sa nu ramana mai prejos, iar din asta a iesit o batalie in toata regula cu fortele de ordine de la Buzau.
In ultimul an s-a vorbit mult despre stoparea violentelor pe stadioane, echipele bucurestene au avut suspendate terenurile proprii mai multe etape, insa nu s-a facut nimic concret pentru a diminua macar acest fenomen. Este graitor felul in care stelistul Bostina l-a facut scapat pe huliganul care era cat pe ce sa-l loveasca pe portarul lui Charleroi sau faptul ca, pentru confruntarile de la Buzau s-a dictat o singura amenda. Dinamo se indreapta spre o noua suspendare a terenului, prin care spectatorii civilizati vor fi privati de posibilitatea de a-si vedea echipa favorita live, rand pe rand vor urma si alte cluburi cu portile inchise, dar se pare ca pe nimeni nu intereseaza cu adevarat oprirea acestui gen de comportament, o tragedie fiind tot mai mult probabila.
Dinamovistii s-au batut ca chiorii, in mai multe reprize, cu fortele de ordine care incercau sa asigure buna desfasurare a meciului dintre Gloria si echipa lui Mircea Rednic. Mai intai la intrarea in stadion, inainte de meci. In conditiile in care peste trei sferturi dintre buzoieni sunt fani ai Stelei, "cainii" au rezistat cu greu ofenselor venite dinspre gazde, insa Jandarmeria a intervenit destul de prompt, fara a opri cuiva accesul in stadion, asa cum se cere in astfel de cazuri. Al doilea incident, mult mai grav, a avut loc imediat dupa ce Gloria a deschis scorul, in minutul 24. Fanii dinamovisti au inceput sa arunce cu bete de steag, pietre si alte obiecte in directia fortelor de ordine si a suporterilor adversi, determinand interventia in forta a jandarmilor, care, din nou, s-au multumit sa-i potoleasca pe agresori, fara sa scoata pe nimeni din stadion, cu exceptia ranitilor. Spiritele s-au calmat dupa aproximativ 5 minute, dupa o discutie intre liderii fanilor dinamovisti si jandarmi. A doua zi dupa incidente, extrem de vizibile la toate programele de stiri, Jandarmeria Buzau a emis un comunicat din care reiese ca s-au acordat sanctiuni extrem de blande in raport cu gravitatea faptelor comise: trei avertismente si o amenda de 100 de RON, toate pentru dinamovisti. Aceeasi institutie mai anunta ca a intrat in posesia materialelor filmate si ca, pe baza imaginilor, se va proceda la identificarea huliganilor. Asta in conditiile in care jandarmii s-au luptat corp la corp cu acestia si ii puteau retine pe loc! Mai ales dupa ultima interventie a generalului Costica Silion, seful Jandarmeriei Romane, care a criticat si sanctionat dur felul in care s-au achitat de sarcini jandarmii la meciul Steaua - Charleroi, cand un om de ordine a eliberat un huligan patruns pe teren doar la simpla solicitare a lui Bostina!
Rednic si Niculescu tin cu huliganii
Desi erau preocupati cu meciul si, probabil, nu aveau toate datele necesare, Mircea Rednic si Claudiu Niculescu, antrenorul, respectiv capitanul lui Dinamo, le-au dat dreptate huliganilor, sustinand ca acestia au fost victime ale Jandarmeriei. Imediat dupa meci, Rednic a sustinut ca "suporterii nostri au fost provocati", ceea ce este adevarat, insa asta nu trebuia sa provoace aruncari de pietre si alte obiecte din peluza dinamovista catre teren, fiindca antrenorul "cainilor" si-ar fi putut vedea unul dintre jucatori lovit. Niculescu a mers si mai departe, acuzandu-i pe jandarmi de agresivitate. "Eu stiu ca suporterii nostri au fost provocati. Se stie ca jandarmii exagereaza, de multe ori sunt mai impulsivi", a spus capitanul dinamovist. O atititudine care da bine printre proprii fani, dar care ii si incurajeaza pe acestia sa continue actele huliganice in tribune. Mai echilibrat s-a dovedit presedintele Nicolae Badea, care a cerut sanctiuni individuale, si nu suspendarea lui Dinamo. "Cred ca manifestarile au fost favorizate si din cauza faptului ca demarcarile intre suporteri nu au fost suficient de bine facute, astfel incat suporterii au putut trece dintr-o parte in alta. Ca sa se termine cu astfel de probleme, ar trebui identificati autorii acelor actiuni individuale si sanctionati. Trebuie luate sanctiuni individuale, nu colective, nici la nivelul echipelor, nici la cel al suporterilor", a spus Badea. Putin probabila varianta boss-ului dinamovist, atata timp cat regulamentele nu s-au schimbat, plus ca "Tweety", suporterul stelist filmat cum loveste un cameraman al TVR, se plimba nestingherit in libertate, are chiar si dreptul sa intre pe stadion, iar procesul sau nu da semne ca ar putea incepe in curand.
Badea vrea in provincie!
Nicolae Badea a revenit ieri cu un comunicat, in care a anuntat ca Dinamo nu mai tolereaza astfel de comportamente si ca va solicita LPF ca echipa lui Rednic sa-si joace meciurile de pe teren propriu in Provincie! "FC Dinamo Bucuresti nu poate impartasi si nu va mai accepta manifestari de genul celor desfasurate la Buzau. Pe aceasta cale, solicitam ca manifestarile individuale sau ale unor grupuri izolate sa fie sanctionate conform legii impotriva tuturor celor care au initiat si au participat la acte de tulburare a linistii publice si acte de vandalism, atat in incinta, cat si in afara stadionului. Pentru a elimina manifestarile violente (verbale si fizice) din stadioane, FC Dinamo se alatura si solicita organelor abilitate informatii complete care sa ne permita sa initiem interzicerea accesului acestui tip de suporter la meciurile de pe teren propriu ale echipei noastre. Campioana Romaniei este interesata doar de competitie, de performanta sportiva, fiind impotriva actelor huliganice pe stadioane, a violentei verbale si fizice, promovate de unii suporteri dinamovisti. Preferam sa nu fim sustinuti de asemenea suporteri! Prin urmare, vom solicita Ligii Profesioniste de Fotbal organizarea meciurilor de pe teren propriu in alte orase ale tarii, unde publicul este fair-play fata de echipa noastra, fata de ceilalti participanti la competitie, fata de fotbalul romanesc", se arata in comunicatul FC Dinamo, semnat de presedintele Nicolae Badea. "Vad ca suporterii nu se linistesc. Este un start de campionat fara precedent. Pana acum nu a inceput nici o editie de campionat cu acte de huliganism in tribuna si cu atatea greseli de arbitraj. Nu stiu ce risca Dinamo in urma incidentelor de la Buzau. Sa vedem ce vor spune comisiile. Eu nu pot sa ma antepronunt. Nu am dreptul asta, dar cu siguranta cazul va fi judecat de Comisia de Disciplina", a comentat si Dumitru Dragomir.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.