BIOGRAFIE
A pornit in viata in urma cu 92 de ani. La 14 ani intra in monahism. Ultimii douazeci de ani a condus Biserica Ortodoxa Romana.


S-a nascut la 7 februarie 1915 in satul Tocileni, judetul Botosani, din parintii Dumitru
BIOGRAFIE
A pornit in viata in urma cu 92 de ani. La 14 ani intra in monahism. Ultimii douazeci de ani a condus Biserica Ortodoxa Romana.


S-a nascut la 7 februarie 1915 in satul Tocileni, judetul Botosani, din parintii Dumitru si Marghioala Arapasu, ca al zecelea din cei unsprezece copii ai acestora. A primit la botez numele de Toader. I-a placut invatatura. A studiat la seminariile monahale de la Neamt si Cernica, apoi a urmat si cursurile Facultatii de Teologie din Bucuresti, dar si pe cele ale Facultatii de Litere si Filosofie din Iasi. La 6 august 1935 a depus voturile monahale la Manastirea Bistrita din Neamt, schimbandu-i-se numele de botez - Teodor - cu numele de calugarie, Teoctist.


HIROTONIREA. La 4 ianuarie 1937, la recomandarea conducerii Manastirii Bistrita, Mitropolitul Pimen al Moldovei aproba hirotonia monahului Teoctist in treapta de ierodiacon. A fost hirotonit de Arhiereul Ilarion Bacaoanul in Biserica Precista din Roman, pe seama Manastirii Bistrita. In 1943 a fost numit diacon la Catedrala Patriarhala din Bucuresti, iar peste doi ani a cerut sa fie transferat la Catedrala Mitropolitana din Iasi, unde a fost hirotonit ieromonah (preot monah). Intre anii 1940 si 1944 a urmat cursurile Facultatii de Teologie a Universitatii din Bucuresti, in timpul studiilor locuind la caminul din Manastirea Antim si la internatul teologic de la Radu-Voda. In aceasta perioada a fost randuit de Patriarhul Nicodim in diferite ascultari la Birourile Arhiepiscopiei Bucurestilor si apoi in postul de diacon la Catedrala Sfintei Patriarhii. Din martie 1946 si pana in 1950, la Iasi a indeplinit pe rand functiile de Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane, Exarh al Manastirilor, iar din anul 1948 a ocupat postul de Vicar administrativ al Mitropoliei, fiind ridicat la rangul de Arhimandrit.


INCREDERE. In vara acelui an, in vreme de mare seceta, i s-a incredintat conducerea pelerinajului cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, la cererea credinciosilor, pentru ploaie si pace sufleteasca, inaltandu-se rugaciuni zilnice in perioada 27 mai-10 august in satele si orasele din judetele Iasi, Roman, Bacau, Neamt si Falticeni. In 1950 a fost ales episcop vicar al Patriarhiei la propunerea Patriarhului Justinian. Apoi, timp de patru ani a indeplinit functia de rector al Institutului Teologic din Bucuresti, fiind in acelasi timp si secretar al Sfantului Sinod, precum si vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor. Cancelaria aceleiasi Arhiepiscopii a condus-o intre anii 1954 si 1962. A fost ales episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului in 1962. In aprilie 1963, Congresul Episcopiei Ortodoxe Romane din America l-a ales in postul de Episcop de Detroit, SUA, devenit vacant prin decesul Episcopului Andrei Moldovanu, iar Sfantul Sinod a aprobat alegerea si i-a acordat rangul de arhiepiscop. Din cauza neacordarii vizei, n-a putut lua in primire conducerea efectiva a Episcopiei romane din Statele Unite si Canada. Ca Episcop al Aradului a avut sub jurisdictie Vicariatul de la Gyula si doua protopopiate din Banatul sarbesc. Pentru putin timp a suplinit Episcopia Oradei, iar din 1973 a fost Arhiepiscop al Craiovei si mitropolit al Olteniei pana in 1977, cand a fost ales Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Sucevei. Din 1980 pana in 1982 a fost delegat sa suplineasca Mitropolia Ardealului.


INSCAUNAREA. La 16 noiembrie 1986 a fost ales de Maritul Colegiu Electoral Bisericesc Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Din 1986 si pana in 1990 a condus si Mitropolia Moldovei si a Sucevei, intrucat nu se obtinuse aprobarea de ocupare a scaunului ramas vacant.
Bilantul sau: 92 de ani de viata, 78 de ani de calugarie, 57 de ani de arhierie, 20 de ani de patriarhat.  Cititi si: a— "Am mers de-a dreptul" a— Patriarhul a— Un vis: catedrala a— Sus sa avem inimile! a— A ferit biserici de la demolare a— Intalniri istorice a— Inaintasii sai a— Misiunea diplomatica a— O ultima vizita  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.