Producatorii de energie solara vor primi, din ianuarie 2008, mai multe certificate verzi pentru energia livrata in retea, respectiv trei unitati pentru fiecare MWh, fata de un certificat in prezent, potrivit unui proiect de hotarire de guvern elabora
Producatorii de energie solara vor primi, din ianuarie 2008, mai multe certificate verzi pentru energia livrata in retea, respectiv trei unitati pentru fiecare MWh, fata de un certificat in prezent, potrivit unui proiect de hotarire de guvern elaborat de autoritatea de reglementare in domeniu. Proiectul urmareste promovarea productiei de energie electrica din surse regenerabile.

Certificatele verzi sint emise lunar producatorilor de catre Transelectrica, operatorul national de transport si sistem. Acestea pot fi tranzactionate pe piata certificatelor verzi, administrata de OPCOM, operatorul pietei de energie. Furnizorii de electricitate sint obligati sa cumpere anual un numar de certificate verzi egal cu produsul dintre valoarea cotei obligatorii stabilite si cantitatea de electricitate furnizata clientilor.

Pentru intervalul 2008-2012, valoarea de tranzactionare a certificatelor verzi se va incadra, pe platforma de specialitate administrata de OPCOM, intre 26,2 euro si 46,2 euro pe certificat, potrivit sursei citate. Furnizorul care nu realizeaza cota obligatorie anuala impusa va plati contravaloarea certificatelor verzi neachizitionate la un pret dublu fata de nivelul maxim de tranzactionare stabilit.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.