APARATOR
Pe pamant a avut greaua misiune de a se opune regimului comunist, insa cu ajutorul lui Dumnezeu a izbutit.


A venit la carma Bisericii in vremuri de grea incercare. In Capitala multe biserici, majoritatea monumente istor
APARATOR
Pe pamant a avut greaua misiune de a se opune regimului comunist, insa cu ajutorul lui Dumnezeu a izbutit.


A venit la carma Bisericii in vremuri de grea incercare. In Capitala multe biserici, majoritatea monumente istorice, se aflau in situatia de demolare. De la inceput si-a dat seama ca urmeaza o perioada dramatica pentru el. In interviul acordat ziarului nostru cu ocazia implinirii a 20 de ani de patriarhat, Teoctist a vorbit despre acest episod: "Demolarile de biserici erau incepute, iar eu am preluat aceasta dificila problema. Am intervenit atunci la primarul Constantin Olteanu pentru Biserica Sfanta Vineri. Mi-a spus ca a fost la el si parintele Bogdan si ca, personal, crede ca Biserica Sfanta Vineri nu va fi demolata. Aceleasi interventii le-am facut si pentru Biserica Sfantul Spiridon Vechi, care, din nefericire, a fost totusi daramata, ca si Biserica Sfanta Vineri. Am reusit insa sa salvez - slava Domnului! - Biserica Bucur Ciobanul". Nenorocirea cu Sfanta Vineri a avut loc in timp ce se afla intr-o vizita oficiala in Austria. Inainte de plecare, a primit asigurari ca nu va fi demolata de vreme ce se aprobasera lucrarile de restaurare. Fiind la Viena, a aflat cu durere ca Sfanta Vineri a fost daramata.


IZBANDA. O grea incercare pentru Patriarh a avut loc in anul 1987, cand Ion Dinca a fost trimis de Nicolae Ceausescu sa-i propuna mutarea Patriarhiei si demolarea complexului Patriarhal: "N-as mai putea repeta cele patru ore de discutii cu trimisul direct al cuplului prezidential, discutii insotite de amenintari. Eu mi-am mentinut refuzul pe baza mai multor argumente. El imi cerea un consimtamant, iar eu spuneam ca «este imposibil», pentru ca «indiferent de ce s-ar intampla cu mine, eu nu pot sa le spun credinciosilor ca am consimtit». Incurcat, el ma tot intreba ce raspuns ar putea sa dea cuplului dictatorial, pentru ca ei nu sunt obisnuiti cu refuzul. I-am sugerat sa le propuna sa viziteze ei Resedinta Patriarhiei. A luat telefonul si a incercat sa imi dea impresia ca vorbeste cu cineva la telefon. Apoi, l-am invitat din nou sa vina el, cel putin, si sa vada ce reprezinta aceasta resedinta, care nu poate fi mutata din acest loc".

Se vedea deja amestecat, la propriu, in daramaturi. Dupa acea intalnire, se simtea ca un strain; icoanele parca il respingeau. Ii ramasese numai nadejdea in Dumnezeu. Se gandea la raspunsurile pe care urma sa le dea lui Ion Dinca. La un moment i-a spus: "Domnule Dinca, va amintiti si dumneavoastra ca aceste biserici au un rol, un rol sfant, mare!". Si Patriarhia a ramas in picioare.


VIITOR. De cum s-a putut, Prea Fericitul Parinte Teoctist a initiat restaurarea si constructia unor noi manastiri si biserici, construind multe biserici din temelie, in toate eparhiile in care a slujit. La Arad s-a ingrijit de redeschiderea Manastirilor Hodos-Bodrog, Gai si Prislop. A initiat si a pus in opera restaurarea si pictarea unui numar mare de biserici, a transformat si restaurat Catedrala si resedinta episcopala din Arad, inzestrand-o cu un paraclis. In Oltenia s-a ingrijit de restaurarea mai multor ma-nastiri. Este vorba de locase sfinte precum Tismana, Polovragi, Paraclisul mitropolitan Duminica Tuturor Sfintilor. In Moldova s-a ingrijit de restaurarea ma-nastirilor si bisericilor de la Neamt, Secu, Sihastria, Bistrita, Tazlau, Horaita, Slatina, Dragomirna, Bogdana, Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava, Putna (zidul de incinta, Paraclisul si rezidirea Palatului Domnesc al lui Stefan cel Mare), Rasca, Turnu Galatei, Catedrala Veche Sfantu Gheorghe, Catedrala Mitropolitana, Barboi, Cetatuia, si Frumoasa. De asemenea, in Arhiepiscopia Bucurestilor a dus la indeplinire initiativele Patriarhului Justinian in ceea ce priveste restaurarea sau construirea unor manastiri: Dealu, Viforata, Schitul Maicilor (translatata), Ghighiu, Cheia, Zamfira, Plumbuita, Caldarusani, Tiganesti, Pasarea, Cernica, Sitaru, Suzana, Schitul Cricov, Techirghiol, conform site-ului www.patriarh.ro


CTITORII. A ctitorit bisericile de la Tocileni si Popesti-Leordeni. Biserica Sfantul Spiridon - Vechi (1746), demolata in timpul regimului comunist, in noaptea de 13 spre 14 iunie 1987, a fost rezidita de Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist intre anii 1994-1996. Manastirea Duminica Sfintilor Romani de la Atelierele Bisericesti ale Patriarhiei din cadrul Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane a fost de asemenea ctitorita de Prea Fericitul Parinte Teoctist, care a reluat initiativa primului patriarh al Romaniei, Miron Cristea, de a construi o noua Catedrala Patriarhala.


INTERES. Teoctist a avut si o bogata activitate publicistica. Intre anii 1982-2006 IPS Patriarhul Teoctist a publicat peste 17 volume de predici, cuvantari si meditatii, cu titlul "Pe treptele slujirii crestine". A initiat o bogata activitate culturala si stiintifica, prin actiuni care au contribuit la cresterea prestigiului Bisericii. Sub indrumarea IPS au fost retiparite, cu text diortosit, si prefatate de catre Prea Fericirea Sa toate cartile de slujba, precum si majoritatea manualelor de studiu pentru invatamantul teologic seminarial si universitar, iar in invatamantul primar au fost introduse ore de religie.


CARTI. A publicat monografiile: "Mitropolitul Iacob Putneanul", o editie in limba engleza, "Sfantul Vasile cel Mare in evlavia credinciosilor ortodocsi romani", "Mitropolitul Dosoftei, ctitor al limbajului liturgic romanesc" si a editat in transliterare "Dumnezeiasca Liturghie" a Mitropolitului Dosoftei (1679), Iasi, 1980. De asemenea, a tiparit editia jubiliara din 1988 a "Bibliei de la Bucuresti" (1688) si s-a ingrijit de tiparirea "Bibliei", editie jubiliara a Sfantului Sinod (2002), tiparita cu binecuvantarea si prefata IPS.


DISTINCTII SI DECORATIIPatriarhului Teoctist i s-au conferit ordine bisericesti de catre Patriarhia Ecumenica, Patriarhiile Antiohiei, Ierusalimului, Moscovei, Serbiei si de catre Arhiepiscopiile Greciei, Ciprului, Cehoslovaciei, Finlandei etc. Academia Romana i-a acordat Premiul "Timotei Cipariu" al Academiei Romane, fiind ales in 1999 Membru de Onoare al Academiei Romane. I s-a conferit titlul de "Doctor Honoris Causa" din partea a numeroase universitati. La 21 mai 1999 i s-a conferit din partea statului roman Ordinul Steaua Romaniei in grad de Mare Cruce. I s-a conferit Diploma Star of Romania de catre Forumul Dezvoltarii Durabile Romania-Orizont 2002 "ca recunoastere a activitatii desfasurate pentru sustinerea dezvoltarii durabile a Romaniei". De asemenea, i s-a conferit Diploma de Excelenta a Fundatiei Dr. Wilhelm Fielderman pentru "contributia de exceptie la dezvoltarea relatiilor de respect reciproc intre romani si evrei".  Cititi si: a— "Am mers de-a dreptul" a— Patriarhul a— Un vis: catedrala a— Sus sa avem inimile! a— Intalniri istorice a— Calea catre Patriarhie a— Inaintasii sai a— Misiunea diplomatica a— O ultima vizita    


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.