Excelentei sale, domnului Secretar General al NATO
Bruxelles (pe axa Bucuresti - Londra - Washington)


Primul-ministru al Romaniei va transmite cele mai calduroase salutari si va asigura de intreaga disponibilitate a Guvernul
Excelentei sale, domnului Secretar General al NATO
Bruxelles (pe axa Bucuresti - Londra - Washington)


Primul-ministru al Romaniei va transmite cele mai calduroase salutari si va asigura de intreaga disponibilitate a Guvernului de la Bucuresti in ceea ce priveste finalizarea programelor comune, convenite pentru urmatorii ani. Date fiind amenintarile asimetrice majore care se dezvolta astazi la adresa sistemelor democratice, consider ca punerea la punct a unui sistem defensiv performant trebuie sa ramana, pe mai departe, o prioritate a aliantei noastre. In acest proces, Romania este si va ramane un partener serios si stabil. Iata de ce va rog sa-mi dati voie sa vi-l prezint, pe scurt, pe comandantul suprem al armatei romane, pe presedintele tarii, cel care va superviza atent si competent proiectele la care m-am referit:

Domnul Traian Basescu este un om politic demagog, populist si antieuropean, dupa un model care poate fi vazut in tarile din fosta URSS. El incearca instaurarea in Romania a unui regim autoritar, ca acela instaurat de presedintele Belarusului, Alexandr Lukasenko. A transformat Romania intr-un stat politienesc, rolul serviciilor fiind exagerat.

Dialogul dintre mine si domnia sa pur si simplu nu exista. In masura in care Traian Basescu considera ca are mai multe de impartasit cu domnul cu care a stat la Golden Blitz pentru a bea un sprit, eu declar ca nu ma ridic la inaltimea acelui domn. Oricum, institutia prezidentiala se transforma intr-o carciuma, intr-un Golden Blitz.

Seful statului culege ce a semanat! Iata ca avem acum o scena politica croita dupa chipul si asemanarea lui, care impinge Romania in pragul unei isterii colective. A atacat Guvernul, Parlamentul, toate institutiile, incercand sa imparta scena politica in ingeri si in demoni.

Traian Basescu jongleaza constant cu jumatati de adevar si cu jumatati de minciuna, iar aici este esenta imposturii. Traian Basescu a vopsit semaforul in verde, ca sa poata trece strada si cand este rosu. Asta nu inseamna ca respecta regulile de circulatie. Pentru Traian Basescu nu mai exista nici macar reguli de bun-simt, daramite legi!

Avem de a face cu un om aflat intr-o situatie de profunda impostura morala atunci cand vorbeste despre "grupurile de interese", tinand cont ca a avut subalterni care au facut sau fac afaceri suspecte pe spinarea (era sa spun pe asfaltul) statului.

Nu asa se face politica in spatiul euroatlantic - cu acuzatii nefondate si cu declaratii inacceptabile din partea unui adevarat sef de stat. E pacat ca Romania nu a putut alege un altfel de presedinte, cu o cultura politica solida.

Cu toate ca au fost foarte multi cei care, inainte de campania electorala, m-au avertizat in legatura cu comportamentul, cu stilul, cu caracterul lui Traian Basescu, ca este un om care nu tine cont de nimic si care calca in picioare pe oricine pentru a-si atinge scopul, nu am tinut cont de aceste avertizari. Oricum, in acesti doi ani, nici o telenovela mondena nu a consumat atata hartie de ziar si atatea minute de emisie precum relatia Basescu-Tariceanu. Pe primul loc in agenda lui Basescu se afla, din pacate, grija de a ramane sus in sondajele de opinie.

Sper, domnule Secretar General, ca am reusit sa descriu, chiar pe scurt, interesul si efortul creator cu care tara mea urmareste proiectele noastre comune. In speranta unei evolutii cat mai dinamice a relatiilor noastre, va rog sa primiti expresia intregii mele consideratii.

Ca si saptamana trecuta, aprecierile din textul de mai sus - chiar daca scrisoarea este imaginara - sunt absolut reale. Asa apare presedintele Romaniei din prezentarile pe care i le face nu Opozitia, ci Guvernul. Care guvern? Guvernul nascut din forcepsul prezidential la finele lui 2004, "cel mai performant guvern de dupa 1989", cum s-a exprimat in mai multe randuri chiar Traian Basescu.

Scrisorile oficiale catre partenerii euroatlantici arata, sper, altfel in realitate. Dar destinatarii lor se informeaza despre Romania si din alte surse, iar de acolo afla exact ceea ce am adunat eu in aceasta scrisoare imaginara.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.