Dupa toate semnele, protejarea politistilor bulgari corupti este politica de stat. Una cit se poate de paguboasa.

Cazul sechestrarii unor turisti romani de catre politia rutiera bulgara, descris de Cotidianul, a provocat suficiente reactii din partea cititorilor pentru a putea vorbi despre un fenomen, nu doar despre un caz izolat. Majoritatea cititorilor care au comentat pe forumul ziarului nostru au istorisit patanii similare. Numarul acestora este suficient de mare pentru ca, adaugind propriile experiente sau pe ale prietenilor, sa mi se contureze imaginea unor politisti a caror singura ocupatie pare a fi vinatoarea de turisti intru obtinerea ademenitoarei spagi. Ceea ce inseamna ca problema este de natura politica, pe mai multe paliere.

In primul rind, coruptia generalizata in rindul politistilor bulgari presupune, in mod obligatoriu, protectia politica primita de acestia, de la nivelul conducerii institutiei pina la cel guvernamental.

Proba ca lucrurile stau asa mi-a fost furnizata duminica dimineata. Am fost sunat de unul dintre cei doi soferi, anume de cel care nu fusese sanctionat de politisti in urma cu o saptamina cu interdictia de a mai conduce sase luni pe drumurile bulgaresti. Era in apropiere de Ruse si mi-a spus ca a fost oprit special de un echipaj de politie, care avea notat numarul si marca autocarului. Politistii i-au cerut actele pentru a-i aplica aceeasi sanctiune pe care o primise colegul sau. Un penibil gest de razbunare, dupa ce consulul roman la Sofia i-a cerut explicatii sefului politiei din Plevna in legatura cu sechestrarea unor cetateni romani de catre subordonatii respectivului general.

Experienta romaneasca este revelatoare in domeniul reformei Internelor. Politistii romani aveau obiceiuri similare, dar practica „vinatorii" pentru a pretinde mita s-a diminuat semnificativ in urma unor programe inteligent concepute si puse in practica de doi fosti ministri de Interne. In ceea ce priveste partea bulgara, am impresia ca vecinii din sudul Dunarii isi fura singuri caciula. Mare parte din efortul chelnerilor si al receptionerilor bulgari de a promova turismul se duce de ripa din cauza unor purtatori de cascheta. E pacat si de imaginea tarii promovata de acesti mitocani in uniforma. Aceasta pentru ca majoritatea vecinilor de la sud sint oameni la fel de onorabili ca orice alta natiune. Nu toti bulgarii sint politisti.