Cei doi lideri politici ai comunitatii maghiare vor discuta oficial despre lista candidatilor UDMR pentru PE.

Presedintele UDMR, Markó Bela, si liderul Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Laszlo Tökés, se intilnesc astazi, la ora 14.00, la Centrul Diaconic din Cluj-Napoca. Intilnirea a fost negociata intens timp de mai multe luni. Cei doi au fost foarte aproape de a realiza aceasta intilnire in urma cu o saptamina la Scoala de vara de la Tusnad, insa Markó Bela a declinat atunci invitatia organizatorilor.

Cu o zi inainte de intilnirea de la Cluj, Markó Bela se arata dispus sa-i ofere lui Laszlo Tökés un loc eligibil pe listele UDMR pentru alegerile pentru Parlamentul European. Ii transmite insa pastorului reformat ca nu accepta conditionari la negocierile de astazi. De cealalta parte, Laszlo Tökés ii comunica lui Markó, tot cu o zi inainte de intilnire, ca miza negocierilor nu este locul pe liste si anunta ca se va prezenta la intilnirea cu liderul UDMR tocmai cu conditionarile pe care acesta le refuza.

Locul pe lista pe care Markó Bela se pregateste sa i-l ofere lui Laszlo Tökés este, cel mai probabil, locul doi pe lista UDMR, in urma lui Nagy Zsolt. Loc care, in prezent, este detinut de Iuliu Winkler, proaspat nominalizat in fruntea Ministerului Telecomunicatiilor. Cu toate acestea, liderul UDMR anticipeaza un esec al negocierilor de astazi.

„Daca se porneste din start cu conditii, atunci negocierile vor fi un esec", a anuntat Markó de la Albesti, unde a fost prezent la comemorarea poetului maghiar Petofi Sandor. „UDMR are o sustinere de 5%, dar nu vrea sa riste nimic", a explicat liderul UDMR ratiunea intilnirii cu Tökés. De aceea, el considera ca, in cadrul dialogului cu episcopul reformat, partile nu trebuie sa se oblige reciproc, ci fiecare trebuie sa respecte parerea celuilalt.

De cealalta parte, Tökés supraliciteaza si spune ca nu locul pe lista UDMR este miza negocierilor. „Este o problema de interpretare. Toata lumea vorbeste de negocieri pentru liste comune sau locul meu pe lista UDMR. Nu cu aceste intentii ne ducem. Vom aborda probleme principiale cum ar fi reforma in viata politica a comunitatii maghiare, unde pluralismul politic lipseste in totalitate", ne-a explicat liderul CNMT. Nu a vrut sa ne dezvaluie lista punctuala de conditii cu care va merge la negocieri, insa a enumerat citeva dintre principiile pe care le va expune: lustratia politica a UDMR, lustratia candidatilor inscrisi pe lista, „curatirea etica" a UDMR sau reinnoirea Uniunii. „Nici nu putem vorbi de lista pina nu cadem la o intelegere pe aceste teme. Ori ajungem la o asemenea intelegere, ori sintem pregatiti sa cream alternativa pentru UDMR si sa mergem singuri pe aceasta cale a reformei", ameninta Tökés.

In plus, Laszlo Tökés va folosi intilnirea de astazi pentru a transmite si citeva reprosuri liderilor UDMR in numele celor sase organizatii maghiare care il sustin. „Cunoasteti deja atitudinea UDMR fata de ANI si DNA. Este inacceptabil ca membrii comunitatii maghiare sa fie atrasi intr-o politica atit de subreda a UDMR", spune Tökés, reprosind si atitudinea liderilor UDMR fata de presedintele Traian Basescu. Este inca o diferenta care desparte cele doua tabere din interiorul comunitatii maghiare. In timp ce UDMR s-a pozitionat pentru suspendarea lui Basescu, opozantii Uniunii s-au impotrivit unei asemenea decizii. „Nu vreau sa fac analiza trecutului domnului Basescu, dar ideile propuse de dinsul sint idei europene. Sintem de partea lui", si-a explicat Tökés optiunea.

UDMR, sub prag Desi liderul UDMR, Markó Bela, sustine ca formatiunea pe care o conduce nu are probleme in a obtine pragul electoral la urmatoarele alegeri, ultimele sondaje de opinie contrazic optimismul acestuia. Majoritatea cercetarilor sociologice efectuate dupa referendumul din 19 mai dau UDMR 4%, cu un procent mai putin decit are nevoie ca sa intre in Parlament.